Individuali veikla pagal pažymą yra pats greičiausias būdas pradėti savo verslą. Prieš pradedant verslą dažnam kyla klausimas – kokia ta individualios veiklos apskaita?

Išmanūs finansai pateikia 6 punktus ir dokumentų formas, kad individualios veiklos apskaita jums būtų aiški ir paprasta.

 1. Individualios veiklos pažyma

Pats paprasčiausias būdas gauti pažymą – prisijunkite prie Mano VMI Paslaugos -> Individuali veikla pagal pažymą -> “Individualios veiklos pagal pažymą užsakymas, keitimas ir atstovo duomenų tvarkymas”, atsidariusiame lange paspauskite “Pildyti prašymą”.

VMI pateiksite “Fizinio asmens prašymą įregistruoti į Mokesčių mokėtojų registrą (REG812 forma) ir galite pradėti vykdyti individualią veiklą.

 2. Pareiga pildyti individualios veiklos žurnalą

Vykdydami individualią veiklą pagal pažymą privalote pildyti Gyventojo individualios veiklos pajamų – išlaidų apskaitos žurnalą. Čia galite parsisiųsti pavyzdinę žurnalo formą.

 3. Kokias išlaidas galima atimti iš individualios veiklos pajamų?

 Iš individualios veiklos pajamų išlaidas galite atimti dviem būdais:

● faktiškai patirtas išlaidas, pagrįstas išlaidų dokumentais;

● 30 proc. nuo gautų pajamų (be dokumentų).

Pajamų žurnale galite nepildyti išlaidų skilčių tuo atveju, jei savo veikloje pasirinkote leidžiamais atskaitymais laikyti 30 procentų gautų (uždirbtų) individualios veiklos pajamų.

4. Individualios veiklos apskaitos principo pasirinkimas

 Prieš pradėdami tvarkyti apskaitą turite žinoti, kokį apskaitos principą galite taikyti:

● Pinigų apskaitos principas taikomas ne PVM mokėtojų, veikloje nenaudojančių ilgalaikio turto.

● Kaupimo principas taikomas nuo to laikotarpio, kai tapote PVM mokėtoju ar savo veikloje priskyrėte ilgalaikį turtą. Pasirinkus šį principą, jis taikomas iki veiklos pabaigos.

5. Individualios veiklos sąskaita faktūra

Parduodant prekes ar paslaugas individualia veikla besiverčiantis asmuo turi išrašyti apskaitos dokumentą:

● sąskaita faktūra (jei nesate PVM mokėtojas);

● PVM sąskaita faktūra (jei esate PVM mokėtojas);

● kasos aparato kvitai (jei pajamos apskaitomos kasos aparatu);

● kiti apskaitos dokumentai (pinigų priėmimo kvitai ir pan.)

 Čia galite parsisiųsti pavyzdinę sąskaitos faktūros formą.

6. Individualios veiklos mokesčiai

● Gyventojų pajamų mokestis (GPM) – Valstybinei mokesčių inspekcijai;

● Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos – SODRAI;

● Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos- SODRAI;

● priklausomai nuo pajamų dydžio ir prekių įsigijimų iš Europos Sąjungos šalių bei paslaugų, kurių suteikimo vieta laikoma Lietuva, įsigijimo iš užsienio šalyse įsikūrusių asmenų (pvz., Bolt, Uber, Booking, Airbnb), gali atsirasti prievolė mokėti PVM.

Individualios veiklos mokesčių dydžiai 2022 m. Tiek VSD, tiek PSD įmokos mokamos nuo 90 % apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų). VSD įmokų dydžiai

● 12,52 %, jei nekaupiate pensijai papildomai;

● 15,22 %, jei kaupiate pensijai papildomai ir mokate 2,7 % įmoką;

● 15,52 %, jei kaupiate pensijai papildomai ir mokate 3 % įmoką.

PSD įmokų dydis PSD įmokos 2022 m. – 50,95 €/mėn. PSD įmokos skaičiuojamos nuo MMA, galiojančios tą mėnesį, už kurį mokama įmoka (MMA(730)*6,98%=50,95€). Kada nereikia mokėti PSD? Kas mėnesį mokėti PSD nereikia:

● jei mokate ar už jus mokamos PSD įmokos pvz.: dirbate pagal darbo sutartį, esate valstybės tarnautojas, pareigūnas, gaunate ligos, motinystės, vaiko priežiūros išmokas ir kt.

● jei esate draudžiami valstybės lėšomis, pvz.: turite būtinąjį stažą senatvės pensijai gauti, esate studentas, studijuojantis pagal nuolatines studijų programas ir kt.

SVARBU – Auginate vaiką iki 8 m. ar du ir daugiau vaikų (kol vyriausiam vaikui sukaks 18 metų) – parašykite prašymą Teritorinėms ligonių kasoms ir būsite draudžiami valstybės lėšomis, nereikės mokėti PSD įmokų kas mėnesį. TLK prašymo formą rasite čia.

NAUDINGA INFORMACIJA:

Individualios veiklos skaičiuoklė

Individualios veiklos pradedančiojo paketas – (apskaitos dokumentų formos)

Susisiekite dėl buhalterinės apskaitos paslaugų užsakymo ar konsultacijų dėl individualios veiklos apskaitos.

Plačiau: https://www.ismanusfinansai.lt/individualios-veiklos-apskaita/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close