ES prašo sudaryti dvi PPO kolegijas dėl Kinijos veiksmų: dėl Lietuvai taikomų prekybos suvaržymų ir dėl aukštųjų technologijų patentų

Šiandien ES paprašė Pasaulio prekybos organizacijoje sudaryti kolegijas dviem vykstantiems prekybos ginčams su Kinija spręsti. Vienas iš jų yra susijęs su tuo, kiek teisėti prekybos apribojimai, kuriuos nuo 2021 m. gruodžio mėn. Kinija taiko Lietuvos eksportui ir ES eksportui, kurio sudėtyje yra produktų iš Lietuvos. Kitas – su tuo, kiek teisėta tai, kad Kinija apriboja ES aukštųjų technologijų patentų savininkų galimybes kreiptis į ES teismus, kad būtų veiksmingai apsaugotos ir užtikrinamos jų teisės.

Abiem atvejais Kinijos priemonės daro didelę žalą Europos įmonėms. Be to, Lietuvai Kinijos taikomos diskriminacinės priemonės daro poveikį ES vidaus prekybai ir ES vidaus tiekimo grandinėms; jos taip pat turi įtakos ES vidaus rinkos veikimui, be kita ko, dėl priverstinio rinkos koregavimo. Šių priemonių panaikinimas atitinka tiek ekonominius, tiek strateginius ES interesus.

Už prekybą atsakingas vykdomasis Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis sakė: „Kinija yra svarbi ES prekybos partnerė; tai teikia akivaizdžios ekonominės naudos abiem šalims. Geri partneriai gerbia vieni kitus ir turėtų siekti visiems užtikrinti vienodas sąlygas. Todėl kai Kinija pažeidžia pasaulines prekybos taisykles arba ES valstybei narei taiko ekonominę prievartą ir tai daro poveikį mūsų bendrajai rinkai, mūsų pareiga – ginti savo teises. Pirmenybę teikėme tam, kad šios dvi svarbios sisteminės bylos būtų išspręstos per konsultacijas, ir tam skyrėme daug laiko. Tačiau tai nedavė rezultatų. Todėl neturime kito pasirinkimo, kaip tik prašyti sudaryti šias PPO kolegijas.“

Dėl Kinijos taikomų priemonių jos prekyba su Lietuva sumažėjo 80 proc.

Nuo 2021 m. gruodžio mėn. Kinija taiko diskriminacines prievartos priemones eksportui iš Lietuvos, taip pat ES produktų, kurių sudėtyje yra produktų iš Lietuvos, eksportui. Tai, be kita ko, Kinijos muitinių atsisakymas importuoti lietuviškas prekes, importo apribojimai, taikomi tarptautinėms įmonėms, naudojančioms žaliavas iš Lietuvos, ir Kinijos eksporto į Lietuvą sumažinimas. Kinija, taikydama tos pačios grupės priemones ir remdamasi fitosanitariniais argumentais, taip pat staiga oficialiai nustatė visišką iš Lietuvos gabenamo alkoholio, jautienos, pieno produktų, rąstų ir durpių importo draudimą. Paprašyta pateikti papildomų paaiškinimų, kodėl tie draudimai įvesti, Kinija jų pagrįsti nesugebėjo. Kinijos muitinės statistikos duomenimis, 2022 m. sausio–spalio mėn. Lietuvos ir Kinijos prekyba sumažėjo 80 proc., palyginti su metais prieš tai.

Prašydama sudaryti PPO kolegiją, ES gina savo valstybes nares nuo Kinijos diskriminacinių priemonių, kurios, ES nuomone, pažeidžia PPO taisykles.

Kinijos teismo nutartimis, kuriomis draudžiama pradėti ar tęsti procesą kitos valstybės teisme, ribojamos aukštųjų technologijų patentų savininkų teisės

Nuo 2020 m. rugpjūčio mėn. Kinijos teismai priima sprendimus (teismo nutartis, kuriomis draudžiama pradėti ar tęsti procesą kitos valstybės teisme), kuriais užkertamas kelias aukštųjų technologijų patentus (esminius standartų patentus) turinčioms įmonėms veiksmingai apsaugoti savo technologijas ne Kinijos teismuose, be kita ko, ES teismuose. Tokiomis teismo nutartimis, kuriomis draudžiama pradėti ar tęsti procesą kitos valstybės teisme, nepagrįstai ribojamos aukštųjų technologijų patentų savininkų (pavyzdžiui, Europos bendrovės, kuriai priklauso mobiliųjų telefonų technologija) galimybės kreiptis į ES teismą, kad ginčas su galimu licencijos turėtoju (pavyzdžiui, Kinijos mobiliųjų telefonų gamintoju) būtų išspręstas patento licencijos sąlygomis. Pažeidus tokias teismo nutartis skiriamos baudos (iki 130 000 EUR per dieną).

Europos įmonės turi keletą aukštųjų technologijų patentų, kurie suteikia ES technologinį pranašumą. Dėl Kinijos nustatytos priemonės Europos aukštųjų technologijų įmonės faktiškai netenka galimybės naudotis savo patentų teisėmis ir užtikrinti jų vykdymą ES arba bet kuriame kitame ne Kinijos teisme. Tais atvejais, kai kyla klausimų dėl ES patento teisių, sprendimą turėtų priimti ES teismai. Savo ruožtu Kinijos gamintojai paprašė priimti tokias teismo nutartis, kad galėtų daryti spaudimą patentų teisių turėtojams ir taip užsitikrinti pigesnę prieigą prie Europos technologijų.

ES mano, kad Kinijos priemonės neatitinka PPO sutarties dėl intelektinės nuosavybės teisių aspektų, susijusių su prekyba (TRIPS). Tokiomis teismo nutartimis Kinija vienašališkai nustato taisykles savo įmonių naudai, o tai kenkia PPO daugiašalei intelektinės nuosavybės teisių apsaugos sistemai. Šioje byloje prašydama suformuoti PPO kolegiją ES siekia užtikrinti, kad jos aukštųjų technologijų pramonė galėtų veiksmingai naudotis savo patentų teisėmis ir apsaugoti investicijas į inovacijas.

Tolesni veiksmai

PPO ginčų sprendimo taryba (GST) ES prašymą aptars kitame posėdyje 2022 m. gruodžio 20 d. Kolegijos sudarymui Kinija gali prieštarauti vieną kartą. Jei ji tai padarys, ES atnaujins savo prašymą ir kolegija bus sudaryta GST posėdyje 2023 m. sausio 30 d. Kolegijos procedūros gali trukti iki pusantrų metų.

Byla DS610 (Kinijos diskriminacija prekybos su Lietuva srityje). 2022 m. sausio 27 d. Europos Sąjunga paprašė konsultacijų su Kinija. Konsultacijos surengtos 2022 m. kovo 14–15 d.

Byla DS611 (Kinijos taikomi aukštųjų technologijų patentų galiojimo užtikrinimo apribojimai). 2022 m. vasario 18 d. Europos Sąjunga paprašė konsultacijų su Kinija. Konsultacijos surengtos 2022 m. balandžio 6, 7 ir 12 d.

Daugiau informacijos

Išsamūs bylos DS610 (Kinijos diskriminacija prekybos su Lietuva srityje) duomenys

Prašymas sudaryti kolegiją dėl bylos DS610

Išsamūs bylos DS611 (Kinijos taikomi aukštųjų technologijų patentų galiojimo užtikrinimo apribojimai) duomenys

Prašymas sudaryti kolegiją dėl bylos DS611

PPO procedūrų schema

Apie PPO ginčų sprendimą trumpai

PPO bylos, kurias inicijavo ES

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close