Apie paauglių įsidarbinimo vasarą galimybes

Birželio 20 d. Kauno TDB Prienų skyriaus specialistai surengė paskaitą apie vaikų ir paauglių galimybes dirbti vasaros atostogų metu ar laisvu laiku mokslo metais bei taisykles, kurias jie turi žinoti prieš įsidarbindami.

Paskaitoje, kurią skaitė Kauno TDB Prienų skyriaus specialistė Jolanta Stankevičienė, atvyko būrelis Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro vaikų. Jiems buvo aiškinama, kokie yra įstatymų nustatyti reikalavimai vaikų įsidarbinimui ir kokios galimybės norintiesiems dirbti vasaros atostogų metu.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad vaikams nuo 14 iki 16 metų galima dirbti tik fizines galimybes atitinkančius lengvus darbus, kurie yra saugūs, nekelia pavojaus vaiko sveikatai, vystymuisi ir netrukdo lankyti mokyklos. Įstatymu numatyta, kad vaikai gali dirbti leidžiamus lengvus darbus per atostogas, laisvu nuo mokymosi metu, jeigu tai jiems netrukdys lankyti mokyklos ir liks pakankamai laiko pamokoms ruošti. Mokiniai iki 16 metų mokslo metų laiku gali dirbti iki 2 valandų per dieną ir 12 valandų per savaitę. Dirbti galima pasibaigus pamokų laikui. Atostogų metu – 7 valandas per dieną ir 35 valandas per savaitę, kai dirbama ne mažiau kaip savaitę. Šis darbo laikas gali būti pailgintas iki 8 valandų per dieną ir 40 valandų per savaitę vaikams, kuriems sukako 15 metų. Vyresniems (16-18 metų) moksleiviams leidžiama dirbti ne daugiau kaip 8 valandas per parą kartu su kasdiene pamokų trukme ir ne daugiau kaip 40 valandų per savaitę kartu su pamokų trukme.

J. Stankevičienė supažindino su darbais, kurie leidžiami dirbti 14-16 metų paaugliams. Dažniausiai tai gali būti darbai daržuose, uogų, vaisių skynimas, vaistažolių rinkimas, mažų naminių gyvuliukų ir paukščių priežiūra, medelių ir krūmų sodinimas, rišimas, laistymas, reklamų, laikraščių, afišų klijavimas gatvių stenduose, išnešiojimo, pasiuntinio ir pašto darbai. Taip pat leidžiama pardavinėti laikraščius ir žurnalus, serviruoti stalus, atlikti smulkius remonto darbus (siuvimas, klijavimas ir pan.), dirbti lengvus pagalbinius darbus ir kt. Moksleiviai iki 18 metų negali būti skiriami dirbti darbo, kuris fiziškai ir psichologiškai per sunkus, taip pat darbo, kuriame naudojamos sveikatai kenksmingos medžiagos, kur yra didesnė nelaimingų atsitikimų ar susirgimų profesinėmis ligomis tikimybė, ar darbo, kurio dėl nepakankamo atsargumo jausmo ar patirties jaunas asmuo saugiai dirbti gali nesugebėti. Draudžiama dirbti viršvalandinius darbus, nakties darbo laiku, budėti įmonėje.

Specialistė paaiškino, kad priimamas į darbą moksleivis darbdaviui turi pateikti šiuos dokumentus: gimimo liudijimą arba asmens tapatybės kortelę, valstybinį socialinio draudimo pažymėjimą (jau dirbusieji). Iki 16 m. asmenims papildomai reikia pateikti vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštišką sutikimą, mokinio sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimą, mokyklos, kurioje mokosi, raštišką sutikimą (mokslo metų laikotarpiu). Svarbu žinoti, kad darbo sutartį bet kada gali nutraukti pats mokinys, vienas iš tėvų, sveikatą prižiūrintis gydytojas, o mokslo metu – mokykla.

Mokiniai, kurie norėtų dirbti per vasaros atostogas, turėtų sekti skelbimus vietiniuose laikraščiuose ar KTDB Prienų skyriuje. Neseniai ūkininkams reikėjo braškių rinkėjų. Išskyrus šį darbą, kitų pareikalavimų kol kas nebuvo. Netrukus užderės ir kitų uogų derlius. Tikimasi, kad ūkininkams reikės pagalbininkų skinant serbentus, avietes. Apie įsidarbinimo galimybes įvairiais metų laikotarpiais visada galima pasiteirauti darbo biržoje.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close