Minint Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną

Kiekvienais metais lapkričio 25 – ąją dieną minima kovos su smurtu prieš moteris diena, primenanti žmogaus teisių svarbą ir pagarbos žmogaus teisėms nuolatinį plėtojimą ir didėjantį visuomenės nepakantumą bet kokioms neigiamoms apraiškoms, tačiau, šių vertybių puoselėjimas priklauso nuo mūsų visų pačių, nuo pat mažiausių grupių: šeimos, kaimynų, institucijų. Jeigu matome, jaučiame, kad naudojamas smurtas, kiekvienas turėtume apie tai bent jau susimąstyti ir nelikti abejingais, ir tik bendromis pastangomis galime sukurti aplinką, kurioje bet kokios formos smurto panaudojimas nebūtų toleruojamas, o nukentėjusieji nebijotų kreiptis pagalbos.

Smurtas prieš moteris yra vienas iš labiausiai paplitusių reiškinių, keliantis pavojų moterims, merginoms. Šis smurtas būna įvairių formų, tiek fizinis, tiek seksualinis ar psichologinis, o taip pat apima ir išnaudojimą. Tai neigiamai paveikia moteris, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo lygio, amžiaus, socialinės padėties ar kitokių veiksnių. Didžiąją dalį smurtą patiriančių asmenų sudaro būtent moterys, todėl, ypač svarbu laiku suteikti joms visapusišką pagalbą ir tuo pačiu toliau ugdyti visuomenės neigiamą požiūrį į šią problemą. „Norint padėti moterims, patiriančioms smurtą, labai svarbu, kad jos turėtų palaikymą iš aplinkinių ir gautų veiksmingą pagalbą, todėl ypač reikšmingas visų, galinčių padėti, susitelkimas. Galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje veikia kompleksinė pagalba ir kiekvienas skriaudžiamas žmogus gali pasinaudoti tiek psichologine, tiek teisine pagalba. Ir Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba gali suteikti galimybes teisinėmis priemonėmis apginti skriaudžiamas moteris.“ – pažymėjo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorė Živilė Poželienė.

Moterims, kurioms reikalinga advokato pagalba rengiant procesinius dokumentus, atstovaujant jų interesams bylose, susijusiose su smurto panaudojimu ar, teismui priteisus žalą dėl jos išieškojimo iš smurtautojo, kai reikalinga kompensuoti būtinąsias vykdymo administravimo išlaidas, gali kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą ir jos teritorinius padalinius, veikiančius Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje. Prieš kreipiantis į įstaigą dėl antrinės teisinės pagalbos paslaugų, yra galimybė pasinaudoti teise į nemokamą pirminę teisinę pagalbą, kuri apima teisinės informacijos teikimą, teisines konsultacijas, dokumentų, skirtų valstybės ir savivaldybių institucijoms, parengimą, bei pagalbą užpildant prašymus suteikti antrinę teisinę pagalbą. Pirminė teisinė pagalba yra teikiama savivaldybėse pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Kreipimosi tvarka dėl teisinių paslaugų gavimo nėra sudėtinga. Moterys, patyrusios smurtą, turi pateikti prašymą dėl paslaugų teikimo ir ikiteisminio tyrimo pareigūnų nutarimą pripažinti moteris nukentėjusiomis baudžiamosiose bylose, iškeltose smurtautojams. Kasmet tokiose bylose valstybės garantuojama teisine pagalba, administruojama Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, smurtą patiriantys asmenys pasinaudoja daugiau nei 100 atvejų.

Lietuvoje veikia nevyriausybinės organizacijos, kurios teikia plataus spektro kompleksinę pagalbą nukentėjusiems asmenims. Svarbiausia, kad smurtą patiriančios moterys nebijotų ir nedelstų kreiptis, nelaukiant, kol grėsmės lygis taps pavojingu gyvybei.

Kai pagalba reikalinga skubiai, galima kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112 į policiją, greitąją pagalbą arba į Specializuotos pagalbos centrą, kuris veikia visoje Lietuvoje. Pagalba (informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo ir atstovavimo, aprūpinimo būtiniausiais daiktais, laikino apgyvendinimo suteikimo, psichologinė, teisinė konsultacija), teikiama telefonu, elektroniniu paštu, SMS žinutėmis ir kitomis pagal galimybes elektroninėmis priemonėmis. 

Informaciją apie specializuotos pagalbos centrų kontaktus galima gauti policijos informacijos numeriu 8 700 60000 arba skambinti tiesiogiai telefonu 8 700 55516. Taip pat, išsamesnę informaciją galima rasti internete adresu https://www.specializuotospagalboscentras.lt/.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close