Dariaus ir Girėno garbei – aviatorių skrydžiai (GALERIJA)

1933-ųjų liepos 16-osios vakarą Lietuva laukė Atlantą įveikti pasiryžusių didvyrių – lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno. Laukė, bet nesulaukė. Kitos dienos vidudienį visus sukrėtė baisi žinia – pilotai, įveikę sunkiausią kelio dalį, žuvo Vokietijoje, Soldino miške. Iki Kauno jiems buvo belikę vos 650 kilometrų.

Nuo šio tragiško įvykio praėjo jau 80 metų, bet lakūnai gyvi kaip niekada. Retame  Lietuvos mieste nėra Dariaus ir Girėno vardu pavadintos gatvės ar kitaip įamžinto didvyrių atminimą. Jų garbei vaikams suteikiami Dariaus ar Girėno vardai, rengiamos varžybos, ekspozicijos, sukurtas filmas, o šie metai pavadinti Dariaus ir Girėno metais.

Tą proga šeštadienį tarptautiniame Vilniaus oro uoste surengta įspūdinga aviacijos šventė. Programoje – aviacijos technikos paroda ir aviacijos šou. Tūkstantinei miniai savo meistriškumą demonstravo akrobatinio skraidymo meistrai, parašiutininkai, aviamodeliuotojų grupės, NATO oro policijos funkcijas vykdantis naikintuvas, Karinių oro pajėgų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos aviacijos rinktinės sraigtasparnių pilotai. Gausių plojimų sulaukė ir grakštus trijų sklandytuvų skrydis. Ilgasparnius pilotavo Kauno apskrities aviacijos sporto klubo sklandytojai Kęstutis Miliūnas, Vladas Motūza ir vilnietis Algis Miklaševičius. Žiūrovus sužavėjo ir UAB „Sportinė aviacija ir KO“ pagamintas motorizuotas sklandytuvas LAK 17B FES. Jo galimybes meistriškai demonstravo Adomas Grabskis. Žiūrovų dėmesį patraukė ir šventės metu nusileidęs pirmasis bendrovės „Air Lituanica“ orlaivis „Embraer 170”. Jis į Vilnių atvyko iš Didžiosios Britanijos. Šis lėktuvas yra paruoštas atlikti pirmuosius „Air Lituanica“ reisus iš Vilniaus į Briuselį, Amsterdamą ir Berlyną.  Dangų raižė ir lakūno Jurgio Kairio pilotuojamas lėktuvas.

Aviacijos šventės Dariaus ir Girėno garbei vyks Telšiuose, Biržuose, kituose miesteliuose, o liepos 20 d. ir Kauno Dariaus ir Girėno aerodrome. Į ją planuojama   atskraidinti ir Vlado Kensgailos pagaminto lėktuvo „Lituanica“ kopiją, prieš 30 metų išbandytą Pociūnų aerodrome.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close