Dešimtmečio triūsas įvertintas labai gerai

Birželio 21 dieną Prienų rajone, Visuomenės harmonizavimo parke, vyko konferencija „Tikslūs registrų ir informacinių sistemų duomenys – svarbiausias sėkmės garantas dalyvaujant Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programoje“. Tuo pačiu buvo paminėtas VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) įkūrimo bei veiklos dešimtmetis.

 

Renginyje dalyvavo VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas, pavaduotojai Birutė Matuzevičiūtė ir Valdemaras Sviackevičius, Žemės ūkio ministerijos viceministras (ŽŪM) Edvardas Raugalas, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius Edvardas Makelis, daugelio Lietuvos rajonų savivaldybių žemės ūkio skyrių vedėjai, veterinarijos tarnybos, augalų apsaugos tarnybos, bendrovių asociacijos, savivaldybių asociacijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM ir kitų organizacijų atstovai.

 

Informacinių sistemų ir registrų aktualumas

 

Susirinkusius į konferenciją sveikino VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas, primindamas apie ŽŪIKVC dešimtmečio įdirbį ir pasiekimus informacinių technologijų srityje. Sveikinimo žodį tarė viceministras E. Raugalas ir E. Makelis.

 

Ūkininkaujantiems kaimo žmonėms Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro teikiamomis paslaugomis naudotis tenka dažnai. Sunku įsivaizduoti, kaip būtų galima be jų išsiversti. Jau ne vienerius metus ūkininkai elektroniniu būdu sėkmingai deklaruoja pasėlius, veda gyvulių bei pieno kvotų apskaitą ir kita.

 

„Jau dešimt metų žemės ūkio sektorius neįsivaizduojamas be pagrindinių registrų, užtikrinančių tiesioginių išmokų ir paramos kaimo plėtrai administravimą, ir be Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, atliekančio didžiulį darbą kuriant naujas ir tobulinant esamas informacines sistemas“, – teigė E. Makelis.

 

Elektroninių paslaugų plėtra

 

Generalinio direktoriaus pavaduotoja Birutė Matuzevičiūtė kalbėjo tema „Informacinių technologijų galimybės, elektroninių paslaugų plėtra pagal 2007–2013 metų kaimo plėtros programos plotines priemones“. ŽŪIKVC pavaduotoja priminė informacinių technologijų diegimo pradžią 1999 m., kai buvo pradėta pasėlių deklaracija, kūrėsi gyvulių registras, buvo tobulinama veislinių gyvulių duomenų bazė. Pasak B. Martuzevičiūtės, tai buvo išbandymų metas, stokojant patirties, bekuriant ir išbandant naujas technologijas. Žinoma, neišvengta nesusipratimų, žemdirbių priešinimosi naujovėms ir kitokių niuansų, tačiau pasiruošimas stojimui į Europos Sąjungą (ES) neišvengiamai to reikalavo.

 

2003 m. buvo įkurtas Ūkininkų ūkių registras, pradėtas žemės ūkio naudmenų ir pasėlių žemėlapių fragmentų spausdinimas, 2004 m. pradėjo veikti Žemės ūkio ir kaimo verslo registras, Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinė sistema. 2005 m. jau buvo įdiegta Mėsinių galvijų asociacijos informacinė sistema, vėliau – Kvotų tiesioginių išmokų informacinė sistema, Traktorių, savaeigių, žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registras. 2007 m. Supirkėjų duomenų apdorojimo informacinė sistema, Pasėlių draudimo sistema. 2009 m. buvo pradėtas vykdyti pieno kvotų aukcionas, Paraiškų priėmimo informacinė sistema. Reikšmingais laikytini 2010 m., kai buvo pradėtas visuotinis elektroninis laukų įbraižymas ir deklaravimas, palengvinęs žemės ūkio specialistų darbą.

 

„2003 m., kai prasidėjo pasiruošimas stojimui į ES, 10 savivaldybių buvo pasirinktos kaip eksperimentinės ir turėjo dirbti su atspausdintais žemėlapių fragmentais. Tai buvo sunkus metas tų savivaldybių darbuotojams: krūvos popierių ir žemėlapių“, – prisiminė B. Matuzevičiūtė.

 

Lietuvai tapus ES nare buvo perimamos sparčiai tobulėjančios informacinės technologijos. 2006–2008 m. pradėtas elektroninis laukų įbraižymas, kuris sulaukė jau didesnio savivaldybių palaikymo.

B. Martuzevičiūtė pasidžiaugė, kad 2012 m. informacinių technologijų sistema veikia beveik nepriekaištingai ir to yra pasiekta viso kolektyvo pastangomis.

 

Administruojami registrai ir informacinės sistemos

 

ŽŪIKVC generalinio direktoriaus pavaduotojas Valdemaras Sviackevičius savo pranešime kalbėjo apie tvarkomus registrus ir informacines sistemas. Pasak generalinio direktoriaus pavaduotojo, šiuo metu ŽŪIKVC tvarko 4 valstybinius registrus, 22 informacines sistemas ir jų duomenų bazes. Žemės ūkio ministerijos reguliavimo srities registrai yra Žemės ūkio ir kaimo verslo registras, Ūkininkų ūkių registras, Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registras, Ūkinių gyvūnų registras. Duomenų patikimumui užtikrinti visi ŽŪIKVC tvarkomi registrai bei informacinės sistemos yra tarpusavyje integruoti. Taip pat visos ŽŪIKVC tvarkomos sistemos yra integruotos su svarbiausiais Lietuvos Respublikos tvarkomais registrais: Gyventojų registru, Juridinių asmenų registru, Nekilnojamojo turto registru ir Adresų registru.  

 

Vėliau V.Sviackevičius detaliau apžvelgė vykdomą ŽŪIKVC veiklą, pristatė svarbiausius sistemų uždavinius, pateikė statistinius duomenis.

 

„Visi registruose, informacinėse sistemose kaupiami duomenys reikalingi administruojant ES ir Lietuvos valstybės finansinę paramą žemės ūkio ir kaimo plėtrai, ypač įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones“, – sakė V. Sviackevičius.

 

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro įkūrimo svarba

 

Mintimis apie ŽŪIKVC įkūrimą ir jo svarbą pasidalijo E. Makelis. „Mintis, kad tokia institucija reikalinga, kilo daugiau kaip prieš 10 metų, kai prasidėjo pasiruošimas stojimui į ES. Jau tada žinojome, kad kitoms šalims mokamos tiesioginės išmokos, kurias gauti turėsime galimybes ir mes. Tačiau, siekiant gauti paramą, reikėjo konkretumo ir tikslios apskaitos“, – pasakojo jis. – „Kurti ŽŪIKVC susiklostė palankios sąlygos. Tuo metu veikė Žemės ūkio ministerijai priklausiusi Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto bazė, turėjusi laisvų patalpų. Netrukus pavyko suburti ir kompetentingų darbuotojų grupę. Pirmiausia buvo sprendžiami gyvulių ir plotų apskaitos klausimai, vykdomas gyvulių ženklinimas, jų atsekamumas ir kt.  Džiugu, kad per dešimtmetį įmonės veikla išsiplėtė, patobulėjo, įgyvendina daug inovatyvių idėjų. Malonu, kad prieš dešimtmetį priimti sprendimai pasiteisino. Juk šiais laikais be informacinių technologijų toli nenueisi“.

 

Kauno rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika, kalbėdamas apie ŽŪIKVC veiklą, pabrėžė, kad žemės ūkio skyriai be ŽŪIKVC  negalėtų atlikti savo funkcijų. „Labai svarbus yra malonus bendravimas, geri santykiai, dėmesys ir susikalbėjimas. Institucija labai reikalinga, dirba efektyviai“, – kalbėjo žemės ūkio skyriaus vedėjas.

 

A. Rimeikos nuomonei pritarė ir Prienų rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis, pabrėždamas, kad ŽŪIKVC darbuotojai visada atsižvelgia į pastabas ir pasiūlymus, maloniai bendrauja ir padeda spręsti iškylančias problemas.

 

Renginio metu ŽŪIKVC generalinis direktorius S. Puodžiukas įteikė suvenyrus ir padėkas žemės ūkio viceministrui E. Raugalui, E. Makeliui, taip pat partneriams ir daugeliui rajonų žemės ūkio skyrių vedėjų. Dešimtmečio veiklos proga įteikdamas padėkas, ŽŪIKVC sveikino viceministras E. Raugalas. Visi dalyvavę konferencijoje ir turėję galimybę pasisakyti džiaugėsi, kad yra tokia institucija, kaip ŽŪIKVC, kurioje sukaupta didelė duomenų bazė, kad galima ja efektyviai naudotis reaguojant į besikeičiančias sąlygas ir žemdirbių poreikius.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close