Slaugos komanda pasiruošusi padėti

Iš dešinės Oksana Lukšienė, Nijolė Talačkienė, Dijana Ašmantienė ir slaugytojo padėjėjas, veiklos organizatorius Tadas Lukša

Liepos 1 d. įsigaliojo atnaujinta ambulatorinių slaugos paslaugų namuose (ASPN) teikimo tvarka, leidžianti geriau patenkinti paciento slaugos poreikius namų sąlygomis ir skatinti paciento savirūpą.

Ambulatorinės slaugos paslaugas namuose teikia ne tik pirminės sveikatos priežiūros centrai (PSPC), bet ir privačios, licencijuotos asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Viena tokių – Stakliškėse įsikūrusi VšĮ „Antediem“, kurią įkūrė Oksana ir Tadas Lukšos.

Paslaugos nieko nekainuoja

Pasak bendrosios praktikos slaugytojos Oksanos, ko ne visų pacientų, sužinojusių, kad jie namuose gali gauti slaugos paslaugas, pirmasis klausimas būna – kiek tai kainuos? Atsakymas – nieko nekainuos! Slauga finansuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.Tereikia, kad būtų nustatytas slaugos poreikis, o šeimos gydytojas išrašytų siuntimą.

Paslaugas gali gauti asmenys, kuriems pagal Slaugos paslaugų poreikio vertinimo klausimyną yra nustatytas mažas, vidutinis ar didelis slaugos poreikis, bei asmenys, kuriems po suteiktų dienos chirurgijos paslaugų, išlieka sutrikęs gebėjimas savarankiškai rūpintis savo asmeniniu gyvenimu ir yra reikalinga pooperacinė slauga namuose. Slaugos paslaugų poreikį nustato paciento šeimos gydytojas arba slaugytojas.

Ambulatorines slaugos paslaugas namuose teikia komanda, kurią sudaro slaugytojas, slaugytojo padėjėjas ir kineziterapeutas. Kiekvienas specialistas pagal pacientų poreikius ir savo kompetenciją teikia atitinkamas slaugos paslaugas.

Ambulatorines slaugos paslaugas namuose gali teikti bet kurio paslaugos tiekėjo, ne tik tos gydymo įstaigos, prie kurios prisirašęs pacientas, komanda. Šeimos gydytojas lieka tas pats, jis ir toliau rūpinasi paciento sveikata ir yra pagrindinis gydytojas.

Veiklą pasirinko neatsitiktinai

Oksana yra sukaupusi didelę patirtį slaugant pacientus jų namuose, nes aštuonerius metus dirbo Alytaus poliklinikoje, Integralios pagalbos projekte. Todėl neatsitiktinai nusprendė daryti tai, ką geriausiai moka ir kas širdžiai mieliausia – padėti pacientams namuose.

Beveik pusmetį užtruko, kol gavo licenciją teikti ambulatorines paslaugas paciento namuose. Juk reikėjo ne tik krūvą dokumentų parengti, bet ir išsinuomoti patalpas, įsigyti reikalingą įrangą, gauti higienos pasą, rasti gerus specialistus.

Pirmieji pacientai buvo prie Stakliškių ambulatorijos prisirašę gyventojai. Vėliau pradėjo teikti pagalbą UAB „Pagalba ligoniui“ Jiezne pacientams, Birštono savivaldybės gyventojams, o prieš kurį laiką – ir pacientams Prienuose.

Tadas – buvęs karininkas, išėjo į tarnybinę pensiją ir, baigęs slaugytojo padėjėjo kursus, prisijungė prie slaugos paslaugas teikiančios komandos.

„Įvairiausios ligos sukausto ne tik garbaus amžiaus žmones – jos gali užklupti ir jauną. Nuolatinės slaugos poreikis gali atsirasti labai greitai ir netikėtai. Žmogui gali tekti gulėti lovoje, pasikliaujant tik kitų pagalba. Ligų, paguldančių į patalą, priežastys – įvairios. Tai gali būti kitų susirgimų pasekmės, kartais kaltos traumos arba tiesiog ligų apsunkinta senatvė. Slaugyti daugelį metų lėtinėmis ligomis sergančius ligonius namie jų artimiesiems yra sunku. Tokiems ligoniams reikia sudaryti sąlygas, labiausiai atitinkančias sveikatos būklę, ir tai gali padėti pasveikti ar netgi atsikelti nuo patalo (pvz., po miokardo infarkto, insulto, traumų) bei apsaugoti nuo galimų ligos komplikacijų. Sergantis žmogus turi būti slaugomas atsižvelgiant ne tik į ligą, jos sunkumą, ligonio amžių, bet ir į individualias žmogaus savybes, poreikius“, – pasakojo T. Lukša.

Pradėję teikti paslaugas kaime, jie pamatė, jog kaimo žmonėms daug sudėtingiau gauti pagalbą, nes arti namų medicinos punktų, ambulatorijų seniai nebeliko, todėl jie labai džiaugiasi, kad juos lanko medikai, kad pagaliau ir Lietuvos kaime galima gauti tokias nemokamas paslaugas. Slaugytojus sužavėjo žmonių nuoširdumas, kantrumas, gerumas, pakantumas.

„Dauguma mūsų pacientų turi specialiųjų poreikių. Vos pradėjus veiklą, gydytojai suskubo rašyti siuntimus patiems sunkiausiems ligoniams, kurių kaimuose daug, kurie negali savimi pasirūpinti, yra vieniši. Vieniems tereikia pamatuoti spaudimą, pasikalbėti, kai ką paaiškinti, kitiems reikia perrišti žaizdas, gydyti pragulas. Lankome ne tik vyresnio amžiaus žmones, bet ir jaunus, sergančius cerebriniu paralyžiumi, Alzheimerio liga, turinčius Dauno sindromą, patyrusius insultą…“, – pasakojo Oksana ir Tadas.

Gauna ir eiliuotų padėkų

„Aš kartais važiuodama namo verkiu iš džiaugsmo, kad Lietuvoje atsirado tokia nemokama paslauga ligoniams, kad mes galėjome atsirasti jų gyvenime. Žmonės dėkingi už pagalbą, o vienas pacientas atsidėkojo savo kurtu eilėraščiu“, – atviravo Oksana.

Ji taip pat sakė, kad net ir po darbo valandų ar naktimis suskambus telefonui visada atsiliepia. Ir nesvarbu, kad žmogui nieko bloga nenutiko, o tik neramu ir norisi pasikalbėti. Ir kai kuriuos pacientus (kai mato, kad to reikia) kartais aplanko dažniau, nei priklausytų.

„Aš myliu mūsų lankomus žmones, o kai padarau viską, ką galėjau, jaučiu vidinę ramybę“, – sakė Oksana.

Slaugytojų teigimu, sunkiausia – bendrauti su psichinę negalią turinčiais žmonėmis. Problema gali būti kur kas didesnė, nei atrodo iš pradžių, nes toli gražu ne visi psichikos problemų turintys žmonės drįsta ieškoti pagalbos, ne visur ją įmanoma gauti. Ypač sudėtinga regionuose, kur trūksta tiek psichikos sveikatos specialistų, tiek žmonėms teikiamų paslaugų.

„Nė vienas iš mūsų nenorėtų patirti nevilties išbandymų, tačiau dažnai būtent tamsiausiais gyvenimo laikotarpiais atrandame, kas mums yra svarbiausia gyvenime, ir kokie stiprūs, kūrybingi ir atsparūs galime būti. Mane dažnai apima didelis liūdesys dėl vargingai gyvenančių senolių, kurie visą gyvenimą dirbo, augino vaikus, o dabar kai kurie yra palikti vieni, neprižiūrėti. Bet jie nesiskundžia…“, – pasakojo Oksana.

Lankymų skaičius priklauso nuo slaugos poreikio

Kiek kartų pas pacientą atvyks slaugos paslaugų namuose teikėjai, priklauso nuo nustatyto slaugos poreikio, kuris gali būti mažas, vidutinis ar didelis. Pagal tai TLK atitinkamai apmoka 52, 156 ar 260 slaugytojų komandos apsilankymų.

Pagrindinės slaugytojo teikiamos paslaugos yra paciento sveikatos būklės vertinimas, gydytojo paskyrimų atlikimas, slaugos procedūrų planavimas, žaizdų priežiūra, kraujo ir šlapimo tyrimams paėmimas. Slaugytojo padėjėjas atlieka nesudėtingų rodiklių stebėseną, rūpinasi higiena, padėties keitimu.

Kineziterapeutas, atsižvelgdamas į paciento sveikatos būklę, įvertina ir judėjimu gydo raumenų, kaulų, sąnarių ir nervų funkcijos sutrikimus. Kineziterapeutas specifiškai gali padėti palengvinti judesius ir funkciją, sumažinti skausmą, padidinti judėjimo potencialą. Kineziterapeutas taip pat moko ir padeda prisitaikyti bei kompensuoti dėl ligos ar traumos prarastas funkcijas.

„Suprasti gyvenimą galima tik žvelgiant atgal, o gyventi reikia žvelgiant į priekį“, – tokiu principu vadovaudamiesi dirba Oksana ir Tadas bei visa jų komanda.

Oksana Lukšienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close