Devynių žolynų vainikas Jiezne

Sekmadienį Joninių šventė, drebindama visą Lietuvą, neaplenkė ir Jiezno. Jiezno ežero pakrantėje skambanti muzika bei azartiški riksmai sutraukė jiezniškius bei miesto svečius.

Į prasidėjusias sporto varžybas atskubėjo visi, ištroškę pasigalynėti ir Joninių naktį tapti stipriausiais paparčio žiedo ieškotojais. Azartiškiausios buvo virvės traukimo varžybos, kuriose narsiai į kovą stojo ir jaunosios jiezniškės. Nors jų komandos narių skaičius šiek tiek viršijo priešininkų komandas, tačiau jų nepabūgo nė viena vyrų komanda. Varžytis su moterimis panoro net kelios Jiezno vyrų komandos. Deja, nors ir stiprūs pasitaikė vyrai, nors jiems susirinkusieji su kaupu žarstė gerus ir nelabai realius patarimus, moterys tapo stipriausia Joninių virvės traukimo varžybų komanda. Moterys įrodė, kad yra pakankamai stiprios pačios susirasti ir išsirinkti gražiausią paparčio žiedą.

Pasibaigus sporto varžyboms į čia stovinčią sceną užlipo Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Jieznelė“ bei svečių iš Alytaus „Smiltelės“ kapela. Jos stengėsi priminti, kokia muzika linksmindavo Joninių nakties dalyvius senesniais laikais. Ant scenos buvo kviečiami Jonai, Janės, Janinos. Deja, garbės beveik niekas nenorėjo, todėl galiausiai buvo nusileista ir iki įvairių šių vardų variacijų, kas, beje, irgi nepagelbėjo. Nors dauguma vyrų pralaimėjimo kartėlį sunkiai rijo apsupę lauko prekybos palapines bei čia pat stovinčius stalus, vis tik kai kuriems, skambant  paskutiniams kapelų akordams, dar pavyko pakviesti šokiui į aikštę Joninių vakaro „žiedelius“. Kai kurie žiedeliai, nesukdami galvos, patys išbėgo pasišokti, tuo pagyvindami ne tik šventę, bet ir pakviesdami kitus prisijungti.

Joninių naktis – stebuklų naktis. Stebuklą susirinkusiesiems pristatė ir Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius, vos pasibaigus kapelų linksmam griežimui. Gausiai susirinkusius jiezniškius nuliūdino žinia, kad šį vakarą planavusi koncertuoti grupė „Balius“ Jiezno ežero pakrantės nesudrebins ir gero kelio į paparčio žiedo paieškas nepalinkės. „Klarkas“ nespėjo grįžti į Lietuvą. Tačiau čia pat nuskambėjo žinia, privertusi klykti visas jaunas mergaites. „Balių“ pakeisti mielai sutiko Andrius Rimiškis. Susirinkusieji apleido užkariautas pozicijas prie stalų ir pakilia nuotaika  laukė koncerto. Koncerto teko palaukti. Atsižvelgiant į tai, kad Joninių naktis stebuklinga, jį visiems padovanojo ir nelabai pageidaujamą siurprizą. Garso įranga atsisakė susirinkusiems klausytojams perteikti Andriaus balsą bei muziką. Kol karžygiai atsiiminėjo užkariautas pozicijas prie stalų bei laidė nevilties kupinus šūksnius, Andrius pasilabino su savo jau seniai pažįstama jaunąja drauge Urte Švenčionyte. Ji kartu su tėveliais taip pat nepraleido „Devynių žolynų vainiko“ šventės.

Likus penkiolikai minučių iki planuoto koncerto pabaigos ir Joninių laužo su fejerverkais, Jiezno ežero vilnimis pagaliau nuaidėjo A. Rimiškio gitaros skambesys  bei balsas. Šios Joninės priklausė moterims.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close