„Ošvenčia“ dvidešimt metų per gyvenimą keliauja su daina

Spalio 29 d. Ašmintos laisvalaikio salėje vyko rajoninis folkloro kolektyvų sambūris„Keliaujam su daina“, skirtas Sūduvos metams ir Ašmintos laisvalaikio salės folkloro grupės „Ošvenčia“ kūrybinės veiklos 20-mečiui paminėti.

Žmogaus gyvenime liaudies daina turi ypatingas tradicijas, skamba pasilinksminimų metu, darbymečiu, laisvomis atokvėpio valandomis.

Su liaudies dainomis per gyvenimą jau 20 metų keliauja ir Ašmintos laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Ošvenčia“, kuriam nuo pat susikūrimo vadovauja Rima Vilkienė.

Anot dainininkių, žmogui 20 metų – tai vaikystė ir jaunystė. 20 metų kolektyvui – tai gražus gyvavimo tarpsnis, kupinas įvairiausių prisiminimų, koncertinių programų, neišdildomų šventinių akimirkų.

Kūrybinio darbo pradžia ir pirmasis pasirodymas įvyko 2002 m. rajoninėje dainininkų, muzikantų ir pasakorių šventėje „Oi būdavo, būdavo…“ Tąsyk kolektyvą tesudarė trys dainininkės: Danutė Vaitauskienė, Birutė Ulinauskienė ir Rima Vilkienė. Jos sudainavo lietuvių liaudies dainą „Kada noriu verkiu…“, kuri nuskambėjo ir šventiniame renginyje. Tik šįkart ją dainavo nebe trys dainininkės, bet visa folkloro grupė.

Pasisekus pirmajam pasirodymui, kilo sumanymas Ašmintos laisvalaikio salėje rengti kalendorines folklorines – etnografines programas, paminėti valstybines šventes, kurios švenčiamos iki šių dienų. Ir kokių tik švenčių nebuvo per tuos 20 metų! Adventinės vakaronės, velykinės popietės su apeigomis ir tradicijomis, Užgavėnės, Jurginės. Ir visose šventėse skamba liaudies dainos.

Ansamblis jau 15 metų kasmet dalyvauja ir Joninių šventėje Pašventupio kaime, kur liepsnoja Joninių laužai ir skamba dainos, kur prisimenamos trumpiausios metų nakties ir ilgiausios dienos papročiai ir tradicijos. Ne viena puokštė žolynų surišta, gražiausiais vasaros žiedais Joninių vartai apkaišyti, o kiek vainikėlių iš įvairiausių žolynėlių nupinta ir Nemunu nuplukdyta, sunku ir suskaičiuoti.

Kolektyvui gausėjant, daugėjo ir dainų. Kolektyvo moterims ypač patinka dainuoti romansus. Kaip gali nepatikti – juk pačios gražiausios dainos yra apie meilę, o mylėti ir būti mylimi nori visi….. Kolektyvas daug kartų dalyvavo rajoniniame romansų vakare „Ilgesio dainos“, o dabar džiaugiasi, kad penktus metus šie daugybės dainininkų ir žiūrovų mėgstami vakarai, nuskraidinantys į jaunystės prisiminimus, vyksta ir pas juos Ašmintoje.

Folkloro grupė „Ošvenčia“ daugiau nei dešimtmetį yra nuolatinė partizaninių dainų sambūrių „Mano krašto partizanų dainos“ dalyvė. Daugiausiai partizaninių dainų moka dainininkė Ada Račkienė, todėl kolektyvo dainininkės, ruošdamosi šiems pasirodymams, mokosi jos pasiūlytas dainas.

Dainininkės dažnai dalyvauja ir renginiuose pas kaimynus. Ne kartą dalyvauta Šilavoto seniūnijos šventėse, folkloro sambūriuose, Pakuonio seniūnijos ir parapijos renginiuose, festivaliuose.

Kolektyvas nuolat dalyvauja ir rajoninėse dainų ir šokių šventėje „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka“ ir kitose, o 2018 metais buvo pakviestas dalyvauti respublikinės Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…“ folkloro dienoje „Didžių žmonių žemė“ ir pristatė programą apie tremtį „Kai nelieka nieko, tik gimtasis žodis“.

Folkloro ansamblis 2016 metais pasivadino per Ašmintą tekančio Ošvenčios upelio vardu.

Per 20 kūrybinės veiklos metų keitėsi kolektyvo sudėtis, jis gausėjo, buvo laikas, kai kolektyvo veikloje dalyvavo kelios šeimos kartos. Nuo pat susikūrimo pradžios kolektyve dainuoja Danutė Vaitauskienė. Kiek vėliau prie kolektyvo prisijungė Dalė Nickienė, Ada Račkienė, Virginija Kurminienė, po kurio laiko – Regina Strockienė, Aldona Gaučienė, Reda Gundorinienė, Rasa Vaitauskaitė, Rasa Šiugždinienė.

Jubiliejinės šventės metu buvo prisimintos Anapilin iškeliavusios dainininkės: Birutė Ulinauskienė, Albina Kižienė, Domicelė Navickienė, buvusi ilgametė kultūros darbuotoja ir saviveiklininkė Regina Kižienė. Jų atminimui kapinėse uždegtos žvakelės, o prisimenant kolektyvo senbuves renginyje nuskambėjo daina „Kol dar matau medžius“.

Po gražaus prisiminimų takais vedusio „Ošvenčios“ pasirodymo jubiliejų švenčiantį kolektyvą dainomis pasveikino Prienų kultūros ir laisvalaikio centro folkloro grupė „Gija“ (vad. D. Zagurskienė), Šilavoto laisvalaikio salės folkloro grupė „Akacija“ (vad. S. Blėdienė), Pakuonio laisvalaikio salės folkloro grupė „Obelėlė“ (vad. R. Žibienė).

Sulaukta ir daugiau sveikintojų. Kolektyvui toliau augti ir stiprėti, puoselėti mūsų tautos tradicijas linkėjo Prienų KLC direktorė V. Naudžiūtė, Prienų r. savivaldybės administracijos direktorė J. Zailskienė, jos pavaduotojas A. Marcinkevičius, vicemerė L. Jakinevičienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis, Pakuonio seniūnas A. Keturakis ir kiti svečiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close