Gydytojos perspėjimas būsimoms ir jaunoms mamoms: privalote tai žinoti

Penktadalis pacientų – vaikai. Daugėja nutukusių, mažėja jų amžius. Gausybė ligų – nuo dermatito iki astmos, nuo ausų skausmo iki žvynelinės. Natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje gydytoja ir sveikos mitybos specialistė Jelena Tulčina ragina garsiai skambinti pavojaus varpais. Ir pirmos juos turėtų išgirsti besilaukiančios ir jaunos mamos.

„Mamos turi suvokti, kad vaikas gauna iš jų ne tik maistą, tačiau paveldi ir potraukį blogam maistui, dėl kurio anksčiau arba vėliau ima vystytis sveikatos problemos. Su visa atsakomybe galiu pasakyti, kad mamos dažniausiai to nesuvokia. Tai rodo mano trisdešimties metų praktika“, – sako J. Tulčina.

Pasak gydytojos, vis dažniau pasitaiko atvejų, kai į ją kreipiasi mamos dėl tik ką gimusio vaiko sveikatos, tai galėtų paliudyti gausybė dermatologų, alergologų, endokrinologų. Būna, kad vos poros savaičių kūdikiui diagnozuojamas atopinis dermatitas, vėliau – kosulys, ausų skausmas – visa tai dėl netinkamos mamos mitybos.

Ir nors motinos pienas vaikui yra tobuliausias maistas, pasitaiko atvejų, kad žindant vaiką padėtis dar blogėja.

„Tada daktarai dažnai nustato, kad neva netinka motinos pienas ir jį reikia pakeisti mišiniu. Kur gyvūnų pasaulyje būna atvejų, kai mamos pieno netoleruoja koks nors žinduolis? Gyvūnų jaunikliai neturi atopinio dermatito, jiems neskauda sąnariai. Dėl to, kad jie žinda pieną mamos, kuri minta pagal savo gamtos kodą. Tik žmonėms yra kitaip. Ir viso to pagrindas – mamos mityba“, – teigia J. Tulčina.

Anot jos, kai moteris pastoja, ji mano, kad jai jau viskas galima – valgyti už du, už tris. Dėl to jos storėja ir perduoda visa tai savo vaikui. Netinkamai maitinantis silpsta kasa, tai paveldi ir vaikas.

„Dažnai galima pamatyti gatvėse einančią šeimą, kurios tėtis didelis, mama didelė ir maži vaikai jau su antsvoriu. Norisi rėkti, kad, ei, jau dabar pažvelkite į savo vaikus ir suvokite, kad jei tos betvarkės nesustabdysite, tai vaikai turės tų pačių problemų, kaip ir jūs – dėl antsvorio, dėl cukraligės, padidinto spaudimo ir panašių dalykų“, – sako gydytoja.

Tėvai dažnai sako – mano vaikui to arba kito neįkiši. Jis valgo tik tai arba tai. Ir daugeliu atveju jau atjunkusį vaiką tikrai sudėtinga įtikinti valgyti sveikus, jam tinkančius maisto produktus.

„Niekas nekalba, kad tas prisirišimas prie produktų, kai nemėgsta ir nenori, prasideda nuo pačios pirmos dienos. Kai įsčiose atsiranda dvi ląstelės ir ima vystytis embrionas. Mūsų vaikai norės valgyti ir pamėgs tą maistą, prie kurio mama jį nešiodama pripratino. Juk maistinės medžiagos persiduoda iš mamos organizmo vaikui. Iš to formuosis raumenys, kraujagyslės, smegenys. Nuo to priklauso net tai, ar vaikas bus autistas, ar ne“, – teigia sveikos mitybos profesionalė J. Tulčina.

Anot jos, švietimas turi prasidėti dar iki to, kai moteris pastoja. Nes nuo to priklauso ne tik jau gimusio kūdikio sveikata, tačiau ir besivystančio embriono, ir pačios mamos.

„Kad nors dešimta suvoktų, kad nuo to, ką moteris valgo, priklauso ir tai, kaip vystysis kūdikis jos įsčiose. Kokia jo sveikata bus dar viduje – ar nepradės dusti, nes, pavyzdžiui, mamai bus eklampsija. Didėja kraujo spaudimas, nes mamos svoris didėja. Tam vaikeliui tada trūksta deguonies. Atsiranda inkstų problemų. Kai kada pasigirsta rekomendacijos paspartinti gimdymą, kad vaisius nemirtų įsčiose. Jei gims vaikelis su polinkiu antsvoriui, cukraligei, autizmui, išsėtinei sklerozei… Gal geriau susimąstyti dabar? Jei noriu turėti sveiką kūdikį, turiu keisti savo mitybą. Kad neturėčiau nėštuminio diabeto, nereikėtų insulino, atjungiančio kasos veiklą. Viso to galima išvengti natūraliai“, – sako J. Tulčina.

Pasak jos, jei mama valgys daug daržovių, sveiko maisto – žinodama, kokie produktai tinka jos imunitetui – tada stiprės ir jos vaiko imuninė sistema. Kaip žinoti, koks maistas tinka kūdikiui?

„Iki trejų metų – yra klinikinė studija – mamos ir vaiko reakcijos į maistą yra panašios. Dėl to tirdami, kas tinka vaikui iki metų, imame žindančios mamos kraują. Svarbu maitintis teisingai žindant kūdikį – nes jis gaus iš mamos tas pačias maisto medžiagas“, – teigia J. Tulčina.

Pasak jos, jei mama dar žindo, gydymas labai paprastas – tiesiog mamai sureguliuojama mityba. Jei vaikas jau maitinamas mišiniais, tada kiek sudėtingiau. Nes vaikas maitinamas karvės pieno produktais, nors iš jų pašalinama laktozė ir panašiai.

J. Tulčina, padedanti žmonėms susitvarkyti mitybą, pastebi, kad dažnai tradiciškai su liga kovojama įvairiais vaistais, vaikai nuo mažens pripratinami prie antibiotikų. Tačiau uždusinus antibiotikais arba hormonais dermatitą, atsiranda kitokių reikalų – užgulta nosis, astma. Pašalinami simptomai, o ne priežastis. Tuo metu, pasak gydytojos, ausų skausmas, akių ašarojimas ir niežėjimas yra inkstų, pavargusių nuo toksinais prisotinto kraujo valymo, problema.

„Todėl sakau, kad visos, kurios siekia susilaukti vaikų, jau besilaukiančios ir žindančios, privalo išgirsti mano balsą. Naudosis tuo, ką sakau, ar ne – jų reikalas. Mano pareiga – perspėti“, – sako J. Tulčina.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close