Kapų tvarkymas ir šiukšlinimas – visada šalia. Ką daryti?

Iš kapinių surenkamose mišriose ir žaliosiose atliekose – labai daug plastiko ir stiklo, kuris galėtų būti perdirbamas.

Rūšiuoti. Kapinių atliekos, kaip ir visos kitos, turi būti rūšiuojamos, atskirai metant stiklinius žvakių gaubtus (į stiklo konteinerį), plastikinius dėklus ir vazonus (į plastiko konteinerį), dirbtines gėles, oazes, krepšelių lankus (į mišrių atliekų).

Žaliosios atliekos, kurių kapinėse susidaro daugiausia, turi būti renkamos atskirai į joms skirtus konteinerius arba pilamos specialiai tam skirtose vietose, kurias įrengia savivaldybės ar seniūnijos.

Šių atliekų tvarkymas būtų daug lengvesnis ir pigesnis, jeigu:

 Neapkrautumėte kapų dirbtinėmis gėlėmis.

 Kaskart nepirktumėte naujų stiklinių žvakių gaubtų, o naudotumėte tuos pačius po keletą kartų.

 Naudojimui netinkamus žvakių gaubtus mestumėte į stiklo konteinerius, o jei tokių prie kapinių nėra – parsivežtumėte ir mestumėte į konteinerius, esančius prie namų.

 Išrūšiuotumėte visas kapų atliekas.

Žaliųjų atliekų tvarkymą labiausiai apsunkina kartu su jomis išmetami stikliniai žvakių gaubtai ir kitos neišrūšiuotos kapų atliekos.

Jeigu prie kapinių nėra rūšiavimo konteinerių, už kapinių priežiūrą atsakingi savivaldybių bei seniūnijų specialistai turėtų kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą ir šie konteineriai bus pastatyti.

Prie kapinių esantys konteineriai ištuštinami gavus savivaldybių ar seniūnijų pranešimą, kad konteineriai jau pilni.

„Rūšiavimas į kapines dar neatėjo“, – kasmet, artėjant mirusiųjų dienoms, apgailestaudami sako atliekų tvarkytojai, matydami vis didėjantį iš kapinių atvežamų atliekų kiekį ir vildamiesi, kad šios Vėlinės taps gerųjų pokyčių pradžia.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Kapų atliekos išrūšiuotos

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close