Prienų „Ąžuolo“ progimnazija dalyvavo tarptautiniame Erasmus+ projekto susitikime Rumunijoje

                         Spalio 10-14 d. Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos direktorė Irena Tarasevičienė, anglų k. mokytoja Sonata Pikienė ir projekto koordinatorė Adelė Berezovskaja dalyvavo tarptautiniame Erasmus+ projekto „Improve teaching and achieve results through Inclusion“ susitikime, kuris įvyko koordinuojančioje projektą Rumunijos Ramnicu Sarat mokykloje. Veiklos ir susitikimas buvo skirtas tik mokytojams plėsti jų kompetencijas, palyginti švietimo problemas, pasidalinti patirtimis ir giliau pažinti vietos istorinį ir kultūrinį paveldą.

                          Vizito metu buvome šiltai priimti mokyklos ir miestelio bendruomenės. Mokyklos mokiniai surengė masinę aktyvią pertrauką mokyklos stadione. Pasipuošę uniformomis, pašoko šokį, kurį buvo tikrai malonu stebėti. Mokyklos direktorė, meras, mokyklos projektus prižiūrintys ir koordinuojantys miestelyje veikiančio Europos jaunimo centro vadovai taip pat atvyko pasveikinti delegacijų iš Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Lietuvos. Po pietų buvome pakviesti apsilankyti Europos jaunimo centre, čia diskutavome apie vykdomų Erasmus+ projektų prasmę ir naudą mokyklos patrauklumui, mokinių mokymosi motyvacijos gerinimui. Centro vadovai dėkojo šalių projekto koordinatoriams-mokytojams už pastangas rengiant projektų paraiškas ir įgyvendinant projektines veiklas kartu su savo mokyklų mokiniais. Miestelio meras šiltai priėmė delegacijos narius savivaldybės tarybos salėje, pristatė vietinį regioną.

                         Koordinuojanti mokykla popietėje vietiniame kultūros centre suorganizavo tris valandas trukusius mokinių muzikinius pasirodymus. Vaikai šoko tautinius, modernius šokius, dėvėjo tautinius kostiumus, dainavo, demonstravo iš antrinių žaliavų sukurtus kostiumus. Įsitikinome, kad mokykla turi daug mažųjų talentų.

                         Projekto koordinatoriai parengė turiningas ir naudingas veiklas ir ekskursijas. Visiems patiko praktinės veiklos, skirtos dėmesio ir kūrybiškumo lavinimui, kurias išbandėme apsilankę „The Cherry teenagers“ dramos studijoje. Tokių veiklų pavyzdžius tikrai taikysime dirbdami su savo mokiniais.

                         Antradienį keliavome į Brailos miestelį. Brailoje saulėtą popietę pasivaikščiojome prie Dunojaus upės. Gidė papasakojo apie miesto istoriją, įvardijo, kokią svarbią reikšmę turi daugelis Brailos pastatų ir kokie žmonės ten gyveno.

                         Trečiadienis buvo skirtas susipažinti su Rumunijoje vyravusia architektūra. Ankstų rytą išsiruošėme į Sinaia miestą. Ten žavėjomės nenusakomo grožio neorenesancine Peles pilimi, esančia netoli Karpatų kalnų. Lyginome ją su viduramžiais statyta ir išlikusia, legendomis apipinta, Brano pilimi. Skirtumas – milžiniškas. Abi pilys paliko neišdildomą įspūdį. Grįždami aplankėme ir pasivaikščiojome pačioje Rumunijos širdyje įsikūrusiame Brasov mieste. Aikčioti privertė gotikinė juodosios bažnyčios, arba kitaip vadinamos Šv. Marijos bažnyčios didybė. Tai didžiausia šventykla teritorijoje tarp Vienos ir Stambulo.

                         Ketvirtadienį šiek tiek pabuvome Bukarešte, apsilankėme garsiajame Zambacciano paveikslų muziejuje. Sužinojome, kokie tai brangūs ir didelę istorinę vertę turintys meno darbai. Vėliau naudingai leidome laiką mokslinių eksperimentų centre, bandėme išmąstyti ir išbandyti kuo daugiau siūlomų eksperimentų, klausėmės fizikos dėsnių susijusių su elektra, stebėjome praktinius bandymus.

                         Paskutiniosios susitikimo dienos rytą apsilankėme Ortodoksų savanorystės centro įsteigtuose našlaičių namuose, kur su ten gyvenančiais vaikais pynėme draugystės apyrankes, kuriomis prieš išvykdami apsikeitėme. Čia gyvenantys vaikai mums pasirodė labai šilti ir mieli, nesiskiriantys nuo kitų vaikų, bet kiekvienas su savo išgyventa istorija ir patirtimi. Kai kurie iš mūsų delegacijos narių vaikus palikome su ašaromis akyse. Po pietų koordinuojanti mokykla organizavo tarpvalstybines projektines veiklas tema „Kultūrinė ir socialinė tapatybė“. Dirbome tarptautinėse komandose, kūrėme veiklas mokiniams pagal grupėje pasirinktą vertybę, dalinomės įžvalgomis. Dieną baigėme apsilankymu buvusiame vietiniame, vyriausybei priklausančiame vienuolyne – muziejuje. Muziejaus vadovas ir edukatorius dienos pabaigoje pasiūlė išbandyti stiklo tapybą. Ant kiekvienam padalintų stiklo gabalėlių individualiai tapėme ir sukūrėme bendrą vitražą, atspindintį žmogaus unikalumą ir įvairovę.

                         Savaitės veiklos buvo puikios, laikas prabėgo nepastebimai, turiningai ir tai, ką sužinojome, panaudosime pamokos patrauklumo gerinimui, mokinių mokymosi motyvacijos stiprinimui.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close