Prieš savaitę įvykusios Tarptautinės neįgaliųjų mini futbolo lygos „Seni Cup“ atgarsiai ir prisiminimai jau blėsta, tačiau mintys apie visuomenės požiūrį į neįgaliuosius ir jų integraciją visada aktualios. Apie tai šnektelėjome su Žydrūne Musiene, kuri buvo Prienuose vykusios mini futbolo lygos veidas ir šypsena. Žydrūnė sutiko papasakoti, kaip sekėsi organizuoti šias varžybas.

Ar noriai globos įstaigos prisijungia prie futbolo lygos?

Socialinių globos įstaigų futbolo komandos labai noriai prisijungia prie „Seni  Cup“ žmonėms su negalia futbolo lygos, laukia jos. Kartais tenka riboti turnyro dalyvių skaičių, todėl ieškome rėmėjų, kurie galėtų mums padėti.

Ar buvo sunku organizuoti renginį Prienuose?

Sunku nebuvo. Prienai turi puikias sąlygas sportiniams renginiams organizuoti. Pastatyta patogi su visa reikalinga įranga Sporto ir pramogų arena, šalia arenos – stadionas. Dalyviai buvo apgyvendinti renovuotoje stovykloje „Žvaigždė“, kur jiems buvo puikios sąlygos pailsėti po varžybų.

Šiemet mums labai padėjo Prienų rajono savivaldybė ir kitos Prienų institucijos: nemokamai gavome stadioną, už simbolinę kainą turėjome galimybę naudotis sporto ir pramogų arena, renginį pravedė sporto centro teisėjai. Visi buvo geranoriški, padėjo, kuo tik galėjo.

Su didele pagarba norėčiau paminėti institucijas, be kurių pagalbos renginio būtų neįmanoma suorganizuoti. Tai Prienų rajono savivaldybė, Prienų rajono savivaldybės kultūros ir sporto centras, Prienų sporto ir pramogų arena, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Prienų seniūnija, UAB „Prienų butų ūkis“.

 Ar po apdovanojimų tokios puikios nuotaikos futbolininkai būna kasmet?

Mes, organizatoriai, visuomet stengiamės, kad kiekvienas dalyvis pasijustų nugalėtojas jau vien todėl, kad dalyvauja šiame turnyre. Kad jiems nestigtų gerų emocijų, organizuojame vakaronę, turnyro metu stadione daliname skanėstus (rėmėjų dovanos), turnyro pertraukų metu pravedame įvairias varžytuves (smiginio, šaškių). Nė vienas dalyvis nelieka be dovanų ir dėmesio.

Mūsų tikslas – padaryti viską, kad šie likimo nuskriausti žmonės jaustųsi lygiaverčiai visuomenės nariai, kad turėtų galimybę bendrauti, patikėtų savo jėgomis. Stengiamės, kad jie išsivežtų tik geras emocijas.

Ar visuomenė tolerantiška neįgaliesiems?

Mūsų visuomenė tikrai tolerantiška neįgaliesiems. Tai yra didelis ir ilgas žiniasklaidos ir socialinių projektų darbo rezultatas. Šiandien neįgalieji tikrai sulaukia pagalbos ir supratimo. Vis aktyviau stengiamasi adaptuoti aplinką, kad jie galėtų būti maksimaliai socialūs (specialūs privažiavimai, žemagrindės transporto priemonės, neįgaliųjų vietos aikštelėse). Ir patys žmonės jau nebesivaržo ir nebenusuka akių pamatę neįgalų žmogų, stengiasi padėti.

„Seni Cup“ futbolo lyga žmonėms su negalia Lietuvoje vyko septintą kartą. Per septynerius metus pasikeitėme ir mes, sveikieji. Tapome supratingesni ir tolerantiškesni, o žmonės su negalia – daug drąsesni, labiau bendraujantys ir emocionalūs. Šiandien neįgalieji tikrai puikiai adaptuojasi ir yra pilnaverčiai mūsų visuomenės nariai.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close