Teresėlė Juškauskienė:

Aš rūšiuoju visas atliekas, tačiau maisto atliekas ne į konteinerį metu, bet nešu į sodą ir kompostuoju kartu su žole, lapais, nužydėjusiomis gėlėmis, vaisių ir daržovių likučiais, o po to naudoju vietoj trąšų, mulčiavimui. Vasarą į sodą einu kasdien, todėl nesunku ir maišelį iš namų pasiimti. Sodas netoli, todėl ir žiemą pasivaikščiodama jei ne kasdien, tai kas antrą dieną maisto atliekas nunešu. Nedaug tų maisto atliekų surenku – į kompostą keliauja bulvių, morkų lupenos, bananų žievės, nuvytusios gėlės.

Artūras Kėvalas:

Rūšiuojame viską, taip pat maisto atliekas. Iš pradžių aš mesdavau viską į bendras atliekas, bet kai pamačiau, kad žmona po to perrūšiuoja, pažadėjau, kad ir aš sąžiningai rūšiuosiu. Iš pradžių buvo sunku, bet dabar jau tapo įpročiu. Nedaug atliekų susirenka – nepilnas kibirėlis per savaitę.

Eglė Uleckienė:

Gėda, bet taip, kaip reikia, maisto, žaliųjų atliekų nerūšiuojame, o visas kitas – rūšiuojame sąžiningai. Aš matau, kaip kaimynai, ypač vyresnio amžiaus, mano seneliai maisto atliekas atneša į konteinerius atskiruose kibirėliuose ar maišeliuose, bet mes vis dar neprisiverčiame virtuvėje surasti patogios vietos dar vienam indui, kuris būtų skirtas maisto ir augalinės kilmės atliekoms. Tai būtų jau ketvirtas rūšiavimo konteineris. Gal šio žingsnio nežengiame dėl to, kad baiminuosi ir galimo nemalonaus kvapo, nes šiukšles išnešame ne kasdien. Pasižadu iki Kalėdų pasitaisyti! Visas kitas atliekas rūšiuoti man nėra sunku, nes jau mokykloje, kai kalbėdavome apie ekologiją, visur būdavo pabrėžiama rūšiavimo nauda, tik tuomet dar net rūšiavimo konteinerių nebuvo! Kai tik jie atsirado, aš su džiaugsmu pradėjau rūšiuoti.

Natalija Liudvinavičienė:

Nerūšiuojame, nes namuose (gyvename Pakuonyje) neturime rūšiavimui skirtų konteinerių, tik vieną bendrą. Kai kurie kaimynai tokius konteinerius turi, bet mums nedavė, sakė, dėkite į maišelius ir nuneškite į aikštelę, kur stovi rūšiavimo konteineriai. Rūšiuoti nėra sudėtinga, bet man, antros grupės invalidei, sudėtingiau šiukšles nunešti iki aikštelės. Popierių, plastiką kartais rūšiuojame, bet maisto atliekų – ne.

Antanas Petkevičius:

Mes rūšiuojame visas atliekas, taip pat ir maisto. Dviese gyvename, todėl maisto atliekų nedaug susidaro – bulvių lupenos, obuolių, bananų žievės, jei žuvį darinėjame, tai žuvų atliekos, dar kartais truputis kokio pasenusio maisto. Manau, kad mes, kaip ir visi lietuviai, maisto nedaug išmetame. Kiti, kurie nerūšiuoja, sako, kad maisto atliekos konteineryje greitai pradės smirdėti, atsiras musių, pelės įlįs į konteinerį. Aš to nepastebiu, nes atliekas į konteinerį išmetame maišelyje, todėl jokio nemalonaus kvapo nesijaučia. O ir išveža dažnai: žiemą – kartą, vasarą – du kartus per mėnesį. Kai tik išdalino maisto atliekų konteinerius, pastebėjome, kad mišrių atliekų beveik visiškai neliko.

Birutė Kavaliauskienė:

Kai tik atsirado maisto atliekų konteineriai, iš karto pradėjome rūšiuoti. Dedame į maišelį ir beveik kasdien eidami į darbą nešame išmesti. Atrodydavo, kad nedaug tų maisto atliekų į mišrias šiukšles sumesdavome, bet kai pradėjome rūšiuoti, pasimatė, kad ne taip ir mažai: daržovių lupenos, kiaušinių lukštai, nuvytusios gėlių puokštės, kambarinių gėlių lapai, kavos, arbatos tirščiai, popieriniai rankšluosčiai ir pan. Maisto produktų išmetame mažai – neprisigaminame daug, stengiamės pirkti apgalvotai, gaila, bet dažniausiai tenka išmesti supelijusią duoną ar sugedusius pieno produktus.

*****************************************************************

Maisto atliekos tai: popieriniai rankšluosčiai ir servetėlės, riebaluotas popierius, kavos bei arbatos tirščiai, sodo ir daržo atliekos, daržovių ir vaisių likučiai bei visi naudojimui netinkami maisto produktai.

Žaliosios atliekos, kurias galima kompostuoti namų sąlygomis, tai: medžių lapai, žolė, smulkios medžių šakos, gilės, kankorėžiai, augalai ir jų liekanos, kiaušinių lukštai, arbatos tirščiai ir pakeliai, kavos tirščiai, suplėšytas popierius (ne žurnalai).

Namų sąlygomis kompostuoti negalima mėsos, žuvies kaulų, pieno produktų, gyvūnų ekskrementų.  

Jokių atliekų negalima palikti prie konteinerių! Tai yra administracinės teisės pažeidimas, už kurį numatyta administracinė atsakomybė. Visas atliekas reikia mesti į konteinerius arba vežti į rūšiavimo centrus (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close