Po Degsnės maumedyną pasižvalgius

Prasidėjusios vasaros atostogos, šilti saulės spinduliai, gaivi žaluma, rodos, kviečia keliauti, bendrauti su gamta, prisiliesti prie jos neišsenkančių gyvybės klodų, atidžiau apsižvalgyti, pamatyti šalia esantį, augantį, žydintį, žaliuojantį.

Balbieriškio pagrindinės mokyklos jaunieji miško bičiuliai, šiais mokslo metais vykdydami projektą ,,Degsnės maumedynas“, įvairiuose šaltiniuose ieškojo informacijos apie maumedžius ir maumedynus. Jie išsiaiškino, kad maumedis priklauso pušinių šeimos medžių genčiai. Jos pavadinimas išvertus iš lotynų kalbos reiškia ,,taukai“, nes šio medžio sakai lyginami su taukais. Maumedžiai greitai auga, yra šviesamėgiai, atsparūs šalnoms ir žiemos šalčiams, jų spygliai minkšti ir švelnūs. Šie medžiai atsparesni nei kiti spygliuočiai dūmams bei dujoms, nes kasmet meta spyglius.

Mokiniai sužinojo, kad Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje yra garsusis Degsnės maumedynas. Norėdami sužinoti šio maumedyno įkūrimo istoriją, pagilinti žinias apie maumedžius, savo akimis pamatyti tvirtumu garsėjančius medžius, prisiliesti prie jų ir pajusti jų galybę, jaunieji miško bičiuliai surengė išvyką į Degsnės maumedyną. Kartu su vaikais išvykoje dalyvavo mokinių tėveliai, Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas, o jų gidas, keliaujant Degsnės maumedyno takeliais, buvo mokyklos jaunųjų miško bičiulių būrelio globėjas, Balbieriškio girininkijos girininko pavaduotojas Valdas Kvedaravičius. Miškininkas papasakojo, kad Degsnės maumedynas buvo įveistas1849 m. Jam parinkta pakili, nežymiai banguota su palinkimu į pietryčius vieta. Čia geriausiai auga europinio maumedžio lenkinis porūšis. Maumedžiams draugiją palaiko liepos, čia sutinkama apie 30 mūsų kraštui būdingų augalų, gausiausiai auga kiškiakopūsčiai, o vasarą galima rasti tik maumedynams būdingą grybą – pomaumedinį kazlėką.

Visiems norėjosi paliesti aukščiausią Lietuvos medį – maumedį, kurio aukštis siekia46 m, amžius – per 100 metų, skersmuo –1,3 metro. Prisiglaudus prie medžio, kaip pasakojo vaikai, apima keistas, žodžiais nenusakomas jausmas. Norisi susikibus rankomis apglėbti maumedį, susilieti su juo, pasisemti tvirtybės. Miško bičiuliai pastebėjo, kad medžių šakos labai aukštai, jie ryžtingai stiebiasi vis aukštyn, arčiau saulės.

Miškininkas pasakojo, kad maumedžio mediena labai tvirta. Didelę šlovę šis medis pelnė ant savo pečių laikydamas garsųjį Italijos uostą – Veneciją.

Išklausę įdomų ir informatyvų miškininko pasakojimą, išvykos dalyviai pasivaikščiojo po maumedyną, klausėsi maumedžių kalbos. Gal jie prisimena maumedyno įkūrimo istoriją, gal šnabždasi vienas su kitu apie šiltus saulės spindulius ar praūžusias vėtras, o gal kalbasi apie žmones, mylinčius ir globojančius mišką?

Visus sudomino žinia, kad Degsnės maumedyne yra lobis, kurį, vadovaudamiesi miškininko nurodymais, gali surasti išvykos dalyviai. Paieška buvo įdomi, net azartiška. Surastą saldų lobį visi draugiškai pasidalino.

Miškininko organizuotoje viktorinoje aktyviai dalyvavo ir vaikai, ir jų tėveliai. Džiugu, kad jaunieji miško bičiuliai teisingai atsakė į klausimus. Tai reiškia, kad būrelio užsiėmimuose jie veltui neleido laiko, o daug ko išmoko.

Ši išvyka į Degsnės maumedyną – tai dar vienas nuoširdaus ir prasmingo mokyklos ir Prienų miškų urėdijos bendradarbiavimo pavyzdys. Visi išvykos dalyviai dėkoja miškininkui Valdui Kvedaravičiui už įdomiai ir naudingai praleistą laiką gamtoje, galimybę geriau pažinti gimtųjų apylinkių gamtą ir susidraugauti su ja.

Irena Petraškienė,

Balbieriškio pagrindinės mokyklos jaunųjų miško bičiulių būrelio vadovė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close