Birželio 19 d. Birštono savivaldybėje vyko Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir Birštono savivaldybės organizuota konferencija, kurios metu VGTU Urbanistikos, Miestų statybos, Statybos technologijos ir vadybos, Tarptautinės ekonomikos ir Vadybos katedrų absolventai pristatė savo baigiamuosius darbus – projektus, kurie yra aktualūs Birštono miesto raidai.
Konferencijoje dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, VGTU studijų prorektorius dr. prof. Romualdas Kliukas, VGTU miesto statybos ir Urbanistikos katedrų dėstytojai docentai, Kelių transporto tyrimo instituto atstovai, UAB „Kelprojektas“, kuri rengė Birštono centrinės dalies specialųjį planą, atstovė, Birštono savivaldybės tarybos, administracijos, Birštono gimnazijos, Turizmo informacijos centro, verslo atstovai.

Konferencijos metu Savivaldybės merė N. Dirginčienė pasidžiaugė šiuo VGTU ir Birštono savivaldybės bendradarbiavimu, kuris jau duoda konkrečius rezultatus. N. Dirginčienės nuomone, baigiamieji absolventų darbai, jų idėjos bus naudingos darniai Birštono miesto raidai, įgyvendinant kurorto strateginį planą, plėtojant viziją. Taip pat ji akcentavo Savivaldybės ir VGTU dėstytojų bendradarbiavimo svarbą, nes būtent jie gali ne tik stebėdami Birštono miesto keitimosi tendencijas siūlyti studentams darbų temas, bet ir yra ekspertai, galintys patarti miesto statybos, architektūros, urbanistikos klausimais. Baigiamuosius darbus pristačiusiems absolventams merė įteikė padėkas, suvenyrus su Birštono kurorto atributika ir linkėjo sėkmės siekiant užsibrėžtų tikslų.

VGTU studijų prorektorius dr. prof. Romualdas Kliukas, kalbėdamas apie VGTU ir Birštono savivaldybės bendradarbiavimą, akcentavo, kad labai svarbus yra praktinis studentų paruošimas, jų santykis su valstybės ir verslo institucijomis. Jis džiaugėsi, kad VGTU universitetas bendradarbiauja su Birštono savivaldybe ir mato aiškią naudą ne tik studentams, kurie įgauna praktinių įgūdžių, bet ir dėstytojams, galintiems pateikti konkrečius pavyzdžius studentams apie Birštono mieste vykdomus statybos, urbanistikos, miesto plėtros, architektūros, renovacijos projektus.

VGTU Urbanistikos katedros dėstytojas dr. doc. Gintaras Stauskis, aptardamas Savivaldybės ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimą, teigė, kad kiekvienas absolvento darbas – tai ne tik akademinės užduoties įvykdymas, bet ir tam tikras eksperimentas, kurio metu studentas tyrinėja, atranda praktiškai įgyvendinamų sprendinių sąsajas su teoriniais teiginiais.

Konferencijos ir vykusios diskusijos moderatoriai buvo Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Agnė Mikėnaitė, kurie ne tik pateikė klausimus studentams, bet ir vedė diskusiją apie institucijų bendradarbiavimo perspektyvas.
Konferencijoje savo baigiamuosius darbus pristatę studentai analizavo Birštono miesto dalių urbanistinės regeneracijos, kompleksinio planavimo, rekreacinės teritorijos planavimo, nemotorizuotos eismo zonos Birštono mieste įrengimo galimybių temas. Taip pat jei parengė darbus-projektus, kuriuose analizavo tarptautinių ryšių svarbą, dviračių maršrutų tinklo sukūrimo marketingo tobulinimo plėtojant sveikatinimo paslaugas Birštono kurorte temas.

Po absolventų darbų pristatymo vyko diskusija apie Birštono savivaldybės ir VGTU bendradarbiavimo perspektyvas 2013-2015 m. Jos metu Birštono savivaldybės strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Dargis teigė, kad VGTU studentų darbai, tyrimai, pateikti sprendiniai skatina naujas idėjas, vystant investicinę veiklą ir net planuojant 2014-2020 m. ES struktūrinių fondų paramos lėšų paskirstymą. Jo nuomone, kartais labai naudinga sužinoti pasiūlymus, įžvalgas, ypač iš akademinės bendruomenės, apie jau įvykdytus projektus, naujai pastatytus objektus Birštono kurorte. Išgirstos idėjos, pasiūlymai, vertinimai skatina tik dar labiau tobulėti.

Diskusijos metu Birštono turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Rūta Kapačinskaitė pastebėjo, kad konferencijos metu išgirsti studentų pasiūlymai dėl urbanistinės kurorto regeneracijos, tarptautinių ryšių plėtros, marketingo tobulinimo ir ypač dviračių maršrutų tinklo schemos sprendiniai yra itin naudingi vystant Turizmo informacijos centro veiklą, teikiant kokybiškas paslaugas kurorto gyventojams ir svečiams.

R. Kapačinskaitė džiaugėsi puikia būsimo bendradarbiavimo su VGTU Miestų statybos katedros absolvente Dovile Anužyte galimybe. Studentė susirinkusiesiems pristatė Birštono miesto dviračių maršruto tinklo schemos projektą, išsamiai apibūdino savo idėją ir konferencijos dalyviams dovanojo dviračių maršrutų schemos Birštone lankstinukus. Dovilės Anužytės parengtą maršrutų schemą planuojama išanalizuoti ir bendromis idėjos autorės, Birštono TIC bei Savivaldybės pastangomis įgyvendinti projektą.

Pasibaigus konferencijai, VGTU dėstytojams ir studentams buvo surengta ekskursija po Birštono kurortą. Jos metu svečiai aplankė svarbiausius kurorto turizmo objektus, išbandė aktyvias pramogas.

Apibendrindami konferenciją ir vykusią diskusiją, VGTU Urbanistikos ir Miesto statybos katedrų studentų baigiamųjų darbų vadovai teigė, kad labai džiaugiasi universiteto bendradarbiavimu su Birštono savivaldybe, administracijos noru padėti studentams atlikti tyrimus, užpildyti anketas. Dėstytojai teigė institucijų bendradarbiavimo ir grįžtamojo ryšio svarbą bei naudą. Jie sakė, kad iš Birštono savivaldybės ir toliau lauks pasiūlymų, aktualių temų, kurias savo darbuose galėtų analizuoti studentai. Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas akcentavo, kad VGTU absolventų tyrimai, sprendiniai, idėjos, išgirstos konferencijos metu, bus naudingos Savivaldybei, į kai kuriuos pasiūlymus gali būti atsižvelgta ir pildant Savivaldybės strateginį planą.

Birštono savivaldybė bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus Gedimino technikos universitetu pasirašė2011 m. gruodžio mėnesį. Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) yra viena didžiausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, siekianti tapti technikos ir inžinerijos mokymo bei tyrimų lydere Baltijos šalyse. VGTU yra vienintelis technikos universitetas Baltijos šalyse patekęs į „QS pasaulio universitetų 2012 -2013 m. reitingą“. Pagal tarptautinio išorinio audito QS Stars standartus VGTU trijose srityse – studijų, infrastruktūros ir  inovacijų – skirti aukščiausi, penkių žvaigždučių, įvertinimai, o bendrai jam suteiktas trijų žvaigždučių  įvertinimas, pagal kurį universitetas pripažintas įgaunančiu vis didesnį tarptautinį atpažįstamumą. Vilniaus Gedimino technikos universiteto tikslas – ugdyti itin profesionalius, kūrybiškus bei socialiai aktyvius specialistus, kurie gebėtų sėkmingai įsitvirtinti tiek Lietuvos, tiek užsienio mokslo ir darbo rinkose.

Parengta pagal Birštono savivaldybės informaciją

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close