Naudinga žinoti: kur mesti pasenusios uogienės stiklainį ar seną siurblį?

Nors vis daugiau lietuvių rūšiuoja atliekas, ne visi žino, kaip tai daryti teisingai. Dėl į mišrių atliekų konteinerius primestų netinkamų daiktų kyla ne tik nemalonių reiškinių ar kvapų, bet ir pavojus darbuotojams bei aplinkiniams.

Mesti bet ko negalima

Vienos didžiausių atliekų tvarkymo įmonių Lietuvoje „Ekonovus“ Tauragės padalinio vadovas Andrius Stankevičius pastebi, kad valydami rūsius žmonės dažnai į mišrių atliekų konteinerius meta pilnus uogienės, konservuotų daržovių ar kitokių maisto produktų stiklainius. 

„Problemos prasideda tuomet, kai mes atliekas supilame į šiukšliavežę, atliekame presavimą, stiklainiai dūžta ir pradeda tekėti skysčiai. Tada sulaukiame gyventojų skundų dėl bėgančių skysčių, kvapų ir išteptų gatvių. Mūsų automobiliai yra pritaikyti vežti atliekas, bet ne skysčius.

Būna, kad į konteinerius įmetami įvairūs tepalų bakeliai, buteliai, pilni cheminių skysčių. Šiais metais Tauragėje mūsų šiukšliavežės buvo jau du kartus užsiliepsnojusios būtent dėl tokių į mišrių atliekų konteinerius netinkamų mesti dalykų“, – pasakoja A. Stankevičius. 

Kartais presuojant gyventojų į mišrių atliekų konteinerius įmestas talpas su neaiškiais skysčiais, šie ištrykšta ir aplaisto kitus automobilius. Supykę vairuotojai prašo įmonės atlyginti žalą, nupoliruoti mašiną. 

Seną siurblį – į stambiagabaričių atliekų aikštelę

Jei „Ekonovus“ darbuotojai pamato konteineryje kažką, ko ten būti neturėtų, jie daiktą išima, bet dėl to neretai sulaukia gyventojų priekaištų. 

„Kartą gyventojas į pakuočių konteinerį buvo įdėjęs dulkių siurblį, jis manė, kad dulkių siurblys yra plastikinis ir jį galima dėti į konteinerį. Atvažiavęs mūsų ekipažas pamatė siurblį, padėjo ant žemės, pašalino tinkamas atliekas ir nuvažiavo. Žmogus buvo pasipiktinęs, kodėl dulkių siurblio nepaėmė. Anot jo, atvažiavo mūsų ekipažas, išsiardė siurblį, išsiėmė visus elektronikos mechanizmus, o kas liko numetė į pakelę ir nuvažiavo. 

Be abejo, mūsų darbuotojas to siurblio neardė. Elektronikos negalima dėti į jokius konteinerius, todėl darbuotojas siurblį padėjo šalia, ištuštino konteinerį ir nuvažiavo“, – pasakoja A. Stankevičius ir primena, kad elektronikos prietaisus reikėtų vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles arba specialias elektronikos atliekų surinkimo vietas. Išvežti nebeveikiančią stambią įrangą padės elektros ir elektroninės įrangos tvarkytojai. 

Kaip teisingai rūšiuoti žaliąsias atliekas?

„Ekonovus“ primena, kad geriausias žaliųjų atliekų tvarkymo būdas – kompostavimas. Jeigu neturite galimybės kompostuoti, jas galite pristatyti į artimiausią žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kompostuojama gali būti nupjauta žolė, sugrėbti lapai, smulkios medžių ir krūmų genėjimo šakelės, kambarinės ir lauko gėlės, piktžolės, velėna (nupurčius žemių likučius), daržovės, vaisiai bei kitos sodo ir daržo atliekos, pjuvenos ir kitos malkų ruošimo atliekos (be sąšlavų priemaišų), šiaudai ir šienas, nedidelis kiekis medienos pelenų. 

Taip pat kompostuoti galima ir kai kurias maisto bei virtuvės atliekas, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių liekanas, netinkamus vartoti vaisius ir daržoves, arbatžoles, arbatos pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus.

Tais atvejais, kai galimybės kompostuoti nėra maisto ir virtuvės atliekos gali būti metamos į mišrių atliekų konteinerį, tačiau svarbu pasirūpinti, kad jos būtų sausos, į mišrių atliekų konteinerius neturėtų būti pilami skysčiai ar metami stiklainiai, kuriems sudužus skystis gali sušlapinti ir kitas atliekas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close