Jungtinių Arabų Emyratų fenomenas – bekraštė dykuma virto viena turtingiausių pasaulio šalių

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) daugeliui asocijuojasi su Dubajaus vaizdais: moderni architektūra, palmių formos salos, prabangūs pajūrio kurortai. Tačiau šalia Dubajaus spindesio ši šalis savyje talpina dar šešių administracinių vienetų – emyratų mozaiką, kurioje dera tiek gamtos, tiek kultūros lobiai.

„Tez Tour“ atliktos reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos duomenimis, JAE patenka į geidžiamiausių atostogų krypčių dešimtuką. Kuo ši kryptis taip vilioja keliautojus?

Prabangių atostogų pasirinkimas

Vos prieš 40 metų JAE vietoje buvo tik bekraštė dykuma. Tačiau ambicingos investicijos į technologijas greitai atsipirko – šiuo metu tai viena turtingiausių pasaulio šalių, patraukli ne tik verslininkams, bet ir turistams.

JAE populiarumas auga jau ne vienerius metus – jis kaip magnetas traukia Lietuvos keliautojus, trokštančius savo akimis pamatyti prabanga tviskantį Dubajų.

„Nors JAE sostinė yra Abu Dabis, jį žinomumu ir turistų skaičiumi lenkia Dubajus, per kelis dešimtmečius iš gyvenvietės dykumoje virtęs vienu moderniausių pasaulio miestų. Čia įgyvendinti išties drąsūs architektūriniai užmojai: mieste galima pamatyti aukščiausią pasaulio pastatą „Burj Khalifa“, Dubajaus simboliu tapusį burės formos viešbutį „Burj Al Arab“, unikalų pasaulyje dirbtinių salų projektą „Dubajaus palmės“, – vardija Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Atostogos ištisus metus

Pasak S. Vaitelės, sezonas JAE tęsiasi visus metus – čia suskaičiuojama net 360 saulėtų dienų per metus.

Saulėtas dangus, šilta skaidri jūra, smėlio paplūdimiai ir itin aukšto lygio viešbučiai bei aptarnavimas juose garantuos nepamirštamas atostogas. JAE viešbučiai pritaikyti patogiam bei prieinamam šeimų poilsiui. Įvairūs vaikams skirti užsiėmimai – atrakcionai, pramogų parkai, festivaliai bei renginiai – leidžia ir tėvams pasimėgauti atostogų akimirkomis.

Modernios ir autentiškos architektūros dermė

Turistų dėmesį šalyje prikausto ne tik aukšti ir grakštūs dangoraižiai bei modernūs pastatai. Ne mažesnės ambicijos buvo keliamos projektuojant ir religinius objektus. Vienas įsimintiniausių jų – šeicho Zaido mečetė, dėl akinamai baltų kupolų ir sienų praminta Baltąja.

Ši Abu Dabyje esanti mečetė atidaryta 2007 m. bei skirta pirmajam JAE prezidentui šeichui Zaidui bin Sultanui Al Nahjanui. Maldos namus puošia net 82 kupolai ir per 1000 kolonų, o dydžiu jie prilygsta penkiems futbolo stadionams bei yra viena didžiausių ir prabangiausių musulmonų mečečių visame pasaulyje.

Mečetės interjero puošybai naudotas auksas, marmuras, kristalai, brangakmeniai, keramika, o grindis puošia didžiausias pasaulyje kilimas, sveriantis beveik 47 tonas.

Viešint šalyje, verta aplankyti ir Fudžeiros fortą, esantį to paties pavadinimo emyrate. Tai ant aukštos kalvos XVII amžiuje pastatytas gynybinis įtvirtinimas bei valdančios šeimos rezidencija, laikoma seniausia tvirtove šalyje.

Kviečia išbandyti unikalias pramogas

Arabijos pusiasalyje įsikūrusi šalis gali pasiūlyti ir įvairių pramogų, kurios neleis visas atostogas praleisti paplūdimiuose.

„Aktyvių vandens pramogų mėgėjai laukiami Dubajaus Jėgos aitvarų paplūdimyje. Čia organizuojamos banglenčių, jėgos aitvarų, vandens motociklų pramogos. Čia įkurtas ir itin didelis uždaras slidinėjimo centras „Ski Dubai“, kuriame visus metus sukuriamos puikios sąlygos slidinėti“, – pristato kelionių organizatoriaus atstovė.

Šalia tradicinių pramogų, JAE galima išbandyti ir unikalias patirtis – pačiuožinėti dykumos kopų šlaitais specialiomis lentomis – „sand boarding“, pajodinėti kupranugariais, leistis su visureigiais į dykumų safarį ar stebėti kupranugarių lenktynes.

Greičio mėgėjams Abu Dabyje tiesiog būtina aplankyti didžiausią pasaulio uždarą „Ferrari“ parką. Viename iš šio parko atrakcionų, patys drąsiausi lankytojai vos per kelias sekundes gali išvystyti net 240 km/val. greitį.

Sava tvarka

JAE – musulmoniška šalis, kurioje dominuoja islamo religija. Todėl vykstant į šią šalį, kelionių ekspertė ragina susipažinti su joje vyraujančiomis taisyklėmis bei rodyti deramą pagarbą vietinių gyventojų religinėms pažiūroms.

Miesto gatvėse ar taksi geriau nesibučiuoti, nevaikštinėti permatomais ar trumpais drabužiais, o nesusituokusiems – gyventi viename viešbučio kambaryje. Šventojo Ramadano mėnesį net ir turistams negalima užkandžiauti ar gerti vandens viešose vietose.

Šalyje yra vietų, kur nė vieną metų dieną negalima įsigyti alkoholinių gėrimų ar rūkyti kaljano. Šardža emyratas – vienas iš jų.

Artimųjų Rytų atmosfera aiškiai jaučiama ir apsilankius šalies turguose. Aromatais ir spalvomis vilioja prieskonių, aukso, tekstilės, datulių turgūs. Tiesa, didžiausias šalyje – „Gold Souk“, aukso turgus. Nenuostabu, kad jame aukso dirbinius siūlo net 300 parduotuvių. Nors ir apsuptas tviskančios prabangos, šis turgus pilnas rytietiško šurmulio, o derėtis dėl mažesnės kainos – tiesiog privaloma.

Daugiausiai lankytojų sulaukia žiemą

JAE klimatas labai karštas ir drėgnas. Vasarą paprastai termometrų stulpeliai fiksuoja apie 50 laipsnių karštį, o sausio ar gruodžio mėnesių temperatūra įkaista iki 28 laipsnių šilumos dieną, ir 18 laipsnių – naktį.

Nors turizmo sezonas čia tęsiasi ištisus metus, daugiausiai turistų šalį aplanko žiemos mėnesiais. „Tez Tour“ skrydžių į JAE sezoną atidarys gruodžio 18 d., kai su „Turkish Airlines“ pradės vykdyti skrydžius į Dubajų su tarpiniu nusileidimu Stambule. Įmonės atstovė pastebi, kad populiariausia kelionės data – Naujųjų Metų sutikimas.

„Dubajų lietuviai itin dažnai renkasi Naujųjų Metų sutikimui, nes jis garsėja savo įspūdingais fejerverkais paskutinę metų naktį.  Daugybė žmonių susirenka prie Dubajaus fontano, kad galėtų stebėti ne tik šviesos bei vandens šou, bet ir pasigrožėtų stulbinančia šviesų ir garso demonstracija ant Burj Khalifa pastato“, – pasakoja S. Vaitelė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close