Obuolių fiesta virtuvėje: trys skanėstų idėjos, kaip pasidžiaugti obuolių derliumi šį rudenį

Nėra nieko nostalgiškiau nei kepamo obuolių pyrago kvapas – saldžiarūgščiai obuoliai, šildantys prieskoniai ir burnoje tirpstanti sviestinė tešla. Net jei ir turite savo šeimos ištobulintą obuolių pyrago receptą, tikėtina, kad dar neišbandėte galybės šio kepinio variacijų. Tradicinis obuolių pyragas pažįstamas kiekvienam, tačiau skirtingose šalyse vyrauja skirtingi gaminimo būdai. Maisto ekspertai papasakojo, kaip nepasiklysti obuolių derliaus įvairovėje ir pasidalijo nekasdieniniais receptais.

Lietuvoje obuolių derliaus sezonas tik įsibėgėja ir juo bus galima mėgautis maždaug iki lapkričio galo. Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, rudens laikotarpiu, kai namuose vis dažniau gaminamas obuolių pyragas, ženkliai išauga ir obuolių paklausa parduotuvėse.

„Obuoliai yra vieni populiariausių rudens derliaus vaisių, tad mūsų pirkėjai jau išsirinko savo mėgstamiausią rūšį: kelis metus iš eilės pirkėjų krepšeliuose dažniausiai atsiduria „Jonagold” veislės obuoliai. Prasidėjus obuolių sezonui mūsų šalyje, asortimente siūlome ir Lietuvos ūkininkų šviežio derliaus – jis sudaro maždaug trečdalį obuolių asortimento“,– sako E. Dapkienė.

Aibė paruošimo būdų

Kad ir kur būtume, galime paragauti pačių įvairiausių obuolių pyragų. Prancūzai šį desertą kepa „aukštyn kojomis“ – obuoliai išdėstomi kepimo formos apačioje, o iškepęs ir dar karštas pyragas apverčiamas. Pasakojama, kad šį receptą prancūzė sugalvojo netyčia, nes skubėdama iškepė obuolius be tešlos. Austrai gamina obuolių štrudelį, o italai obuolių pyragą kepa iš trapios tešlos.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad tarp daugybės obuolių pyrago variacijų reikėtų išsirinkti tai, kas Jums gardžiausia ir lengviausia įveikiama misija virtuvėje. Tešla lemia bene esminį pyrago akcentą – ar jis bus traškus, trupininis, pūrus, sviestinis.

Pagrindinis skirtumas tarp skirtingų obuolių pyrago tešlų – ingredientų santykis. Trapios tešlos pyraguose kiaušiniai naudojami retai arba naudojami tik jų tryniai, tai ir suteikia trapumo. Tuo tarpu kepant biskvitinį pyragą kiaušiniai suteikia reikiamą purumą.

„Yra daugybė būdų, kaip paruošti obuolių pyrago tešlą. Jei ruošiate trapią tešlą, svarbu, kad visi ingredientai būtų šalti, o geriausi įrankiai šiam darbui yra jūsų rankos. Pirštais maišydami šaltą sviestą su miltais, lengvai pajausite, kada ingredientai yra gerai susimaišę.

Kepant biskvitinį pyragą, ingredientai turėtų būti kambario temperatūros – tada geriau išsiplaks kiaušiniai ir pyragas bus purus bei lengvas. Nepamirškite kepimo skardą ištepti aliejumi ar sviestu, kad pyragas nepriliptų ir išimant iš kepimo formos neprarastų formos. Gaminant sviestinę tešlą, svarbus gamybos greitis – tešla turi būti padaryta, kol sviestas ir kiti ingredientai nesušilo, kitu atveju kepama tešla gali sukristi. O jei tešlos gaminti neturite laiko bei noro, visada galite pasitelkti originalumą ir kepti obuolių keksiukus, pyragą be tešlos ar tortilijas su obuoliais“,– pataria ekspertė.

Obuolių įvairovė ir kaip joje nepasiklysti

Pasak B. Baratinskaitės, pyrago skonį lemia ne tik gaminimo būdas, tešla, bet ir obuolių veislė. Jos skiriasi skoniu ir tekstūra, o tai turi įtakos kepiniams. Obuolių įvairovė itin plati, parduotuvėse visus metus galima rasti daugybę rūšių.

„Pyragui geriausia naudoti obuolius, kurie nėra per daug rūgštūs, turi saldumo. Vis dėlto, nebūtina rinktis tik vienos veislės obuolius – juos galima maišyti ir derinti, kad gautumėte tobulą skonio balansą. Pavyzdžiui, rinkitės „Granny Smith“ veislės obuolius, kurie yra rūgštesni, tankesnės tekstūros, kas padeda išlaikyti pyrago formą kepimo metu, ir maišykite kartu su „Gala“ obuoliais, kurie yra saldesni ir suteiks išraiškingo kontrasto“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Reikėtų nepamiršti ir prieskonių. Cinamonas bei muskatas dažnai yra pagrindiniai obuolių pyrago prieskoniai, tačiau B. Baratinskaitė taip pat rekomenduoja į mišinį dėti kardamono, kvapiųjų pipirų, imbiero ir gvazdikėlių. Taip pat pataria nepersistengti su cinamonu – tai stiprus prieskonis, kuris gali nuslopinti obuolių skonį. Maisto ekspertė kviečia išmėginti keletą idėjų, kaip pasidžiaugti obuolių derliumi kepant ne tik tradicinį obuolių pyragą.

Obuolių tortilijų suktinukai arba „Enchilados”

Suktinukams reikės: 6 tortilijų, 1 arbatinio šaukštelio cinamono, pusės puodelio sviesto, pusės puodelio balto cukraus, pusės puodelio rudo cukraus ir pusės puodelio vandens.

Obuolių įdarui reikės: 3 puodeliai griežinėliais pjaustytų obuolių, 5 šaukštų cukraus, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų vandens, 1 arbatinio šaukštelio cinamono

Gaminame: pirmiausia paruoškite obuolių įdarą. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir cinamoną, tada įmaišykite obuolius, cukrų ir vandenį. Uždenkite ir virkite retkarčiais pamaišydami apie 4–6 minutes arba kol obuoliai suminkštės.

Tortilijas pakaitinkite kelias sekundes mikrobangų krosnelėje, kad jos taptų lankstesnės. Ant tortilijos vidurio uždėkite maždaug 2 šaukštus obuolių įdaro ir pabarstykite cinamonu ir cukrumi pagal skonį. Tada viršutinį ir apatinį tortilijos kraštą sulenkite link centro, perlenkite tortiliją kairėje pusėje ir sukiokite, kol tortilija sužsidarys. Tokiu pat būdu paruoškite visas trotlijas ir sudėkite į kepimo skardą.

Į vidutinį puodą supilkite sviestą, baltąjį cukrų, rudąjį cukrų ir vandenį ir pašildykte maždaug 3 minutes, nuolat maišydami. Padažą užpilkyte ant tortilijų ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių kol gražiai apskurs. Suktinukus ragaukite dar šiltus kartu su vaniliniais ledais!

Greiti obuolių pyrago keksiukai

Reikės: 3 obuolių, 240 g miltų, 140 g cukraus, 120 ml tirpinto sviesto, 2 kiaušinių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, šiek tiek cinamono, šaukštelio vanilinio cukraus ir žiupsnio druskos.

Gaminame: obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos išplakite iki vientisos, purios masės. Į ją supilkite aliejų, išsijokite miltus su kepimo milteliais, cinamonu ir viską gerai išmaišykite. Jeigu tešla per skysta, įpilkite dar šiek tiek aliejaus. Dabar sudėkite obuolius ir dar kartą išmaišykite.

Tešlą paskirstykite į keksiukų formeles ir kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau nei 30 minučių arba kol keksiukai gražiai paruduos. Iškeptus keksiukus galima apibarstyti cukraus pudra. Skanaukite kiek

atvėsusius.

Prancūziška obuolių galetė

Pagrindui reikės: 190 g kvietinių miltų, 115 g šalto sviesto, 60 ml vandens, 50 g rudojo cukraus ir žiupsnelio druskos bei 1 kiaušinio ir šaukšto pieno tešlos kraštams patepti. Pagrindui galima naudoti ir šaldytą sluoksniuotą tešlą.

Įdarui reikės: 4 vidutinio dydžio obuolių, 50 g rudojo cukraus, 2 šauktų miltų, 2 šauktų citrinos sulčių, žiupsnelio malto cinamono ir 2 šauktų sviesto.

Gaminame: dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Suformuokite iš tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent pusvalandį. Atvėsintą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto ir iškočiokite į apskritimą.

Obuolius supjaustykite nestoromis riekelėmis, sumaišykite su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis ir maltu cinamonu. Tada obuolių riekeles išdėliokite ant tešlos pagrindo, palinkdami vietos alink. Viršų apibarstykite mažais gabalėliais supjaustytu sviestu. Tešlos kraštus užlenkite į vidinę galetės pusę ant obuolių. Kiaušinį išplakite su šaukštu pieno, plakiniu aptepkite tešlos kraštelius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Pagardinkite vaniliniais ledais. Skanaus!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close