Vasariškai spalvinga simegrafijos ir rankų darbo atvirukų paroda Išlauže

Birželio 27 d. Išlaužo seniūnijoje pristatyta nauja paroda. Jos autorė –  dusetiškė Genovaitė Žilinskienė. Idėja darbų parodą surengti Išlauže kilo jos dukrai, šio kaimo gyventojai Daliai Stasiūnienei. Parodoje eksponuojami simegrafijos technika kurti paveikslai bei rankų darbo atvirukai. Iki šiol aštuonios šių darbų autorės parodos buvo pristatytos tik Aukštaitijoje. Tad čia pirmoji paroda, kurią autorė surengė ne savo gimtajame krašte. 

G. Žilinskienės kūrybinis kelias prasinėjo prieš 18 metų. Iki tol dirbusi agronomės darbą ji net nenutuokė, kad išėjusi į pensiją taip pamils meną, kūrybą ir pati kurs, nors autorės tėvas buvo labai meniškos sielos ir mėgo piešti. Ponia Genovaitė mano, jog savo gabumus ir meniškumą ji paveldėjo iš tėvo.

Menininkės kūryba įvairiapusiška: nuo eilių rašymo, akvarele pieštų paveikslų ir atvirukų, džiovintų augalų kompozicijų, mišria technika kurtų darbų iki dabar labai pamėgto siuvinėjimo (simegrafijos).                        

Simegrafija ponia Genovaitė susidomėjo prieš dvejus metus. Tam ją paskatino tautodailininkas šiaulietis Jonas Rimša. Menininkė pradėjo domėtis šia siuvinėjimo technika ir kurti pirmuosius darbus. Pirmiausia rinkosi ir derino spalvas, tada kūrybiškai įgyvendindavo vizijas, kurios kildavo pagal nuotaiką, išgyvenimus ir supančią aplinką. Visus darbus ji išsiuvinėjo vos per vieną žiemą. Taip prieš metus atsirado jos pirmoji simegrafijos paroda, kurią sudarė 32 darbai. Darbus autorė siuvinėjo ant juodo audeklo, kuriame kruopščiai kūrė ryškiaspalves geometrines figūras, gėles ir gamtos detales. Darbai stebina ypatingu kruopštumu, spalvingumu ir tikslumu.

Smulki, rami ir nuolat besišypsanti moteris yra aktyvi Dusetų bendruomenės narė. Ponia Genovaitė jau daugiau nei šešeri metai priklauso literatų klubui „Atgaiva“, dainuoja Dusetų namų chore. Tačiau apie jos gabumus žinojo tik šeimos nariai ir artimiausi draugai, todėl surengta pirmoji paroda, kuri buvo eksponuojama Dusetų miestelio bibliotekoje, nustebino daugelį miestelėnų, net nenujautusių apie Genovaitės gabumus.                  

G. Žilinskienė sako, jog šią parodą, kuri vieši Išlauže, galėtų pavadinti „Gamtos spalvos“. Menininkė visada buvo arti gamtos tiek fiziškai, tiek dvasiškai, nes nuo mažens jautė didelę meilę gamtai ir mėgo ja grožėtis, todėl daugumą jos darbų jungia gamta ir jos elementai.

Parodoje eksponuojami ne tik paveikslai, bet ir rankų darbo atvirukai, atlikti mišria technika, kurti ir menininės kūrybos pradžioje, ir pastaruoju metu. Vieni iš džiovintų augalų kompozicijų, kiti piešti. Vėlgi jaučiasi, kad autorė yra ištikima savo pamėgtai gamtos temai, kuri vyrauja ir atvirukuose. Tačiau skirtinga technika kurti atvirukai skirtingai vaizduoja gamtą. Menininkė yra sukūrusi jų nesuskaičiuojamą kiekį.

Kalbėdama apie savo kūrybinius ateities planus G. Žilinskienė užsiminė, jog susidomėjo nauja technika – piešimu ant akmens. Ponia Genovaitė tikisi šią techniką išbandyti ir ateityje surengti šių darbų parodą. Taip pat, kalbėdama apie ateitį, autorė paminėjo, kad ir toliau tobulins savo simegrafijos techniką ir darbus. Tikisi paruošti naujų simegrafijos darbų parodą, kuri būtų tobulesnė ir dar spalvingesnė.

 

Parodos autorės anūkė

Ilona Stasiūnaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close