Kaip išsirinkti stacionarų kompiuterį?

Keičiantis šiuolaikinėms technologijoms ir atsirandant galimybei dirbti bei gyventi bet kuriame pasaulio krašte, žmonės itin pamėgo mobilumą. Tad nieko keisto, jog stacionarūs kompiuteriai nebesudaro didžiosios dalies perkamų naujų kompiuterių.

Tačiau daugeliui žmonių vis dar patinka fiksuotos sistemos idėja. Jei taip pat esate vienas jų ir kaip tik šiuo metu ieškote naujo įrenginio, kartu su 1a.lt specialistais pasidalinsime su jumis keliais naudingais patarimais, koks stacionarus kompiuteris jums tinka ir kaip išsirinkti.

Stacionarūs kompiuteriai nėra skirti vien tik senjorams

Šiais laikais telefonai, nešiojamieji bei planšetiniai kompiuteriai daugeliui pakeitė stacionarius kompiuterius: tiek tais atvejais, kai reikia atlikti kasdienius darbus, tiek pramogaujant ar leidžiant laisvalaikį. Juk taip žymiai patogiau.

Nepaisant to, vis dar yra rimtų priežasčių pasirinkti stacionarų, o ne nešiojamąjį kompiuterį. Svarbiausia iš jų – techniniai parametrai. Pavyzdžiui, jei renkatės iš dviejų variantų, kainuojančių 400 eurų, žinokite, kad tiek kainuojantis nešiojamasis kompiuteris nebus niekuo išskirtinis. Na, o stacionarus tiks ne tik darbui, bet ir žaidimams, filmų peržiūrai bei kitiems poreikiams. O svarbiausia, neerzins lėtu veikimu ne tik naujai nupirktas, bet ir dar ne vienerius metus tarnavęs kompiuteris.

Stacionarių kompiuterių privalumaiStacionarių kompiuterių trūkumai
Didesnis galingumasNėra mobilūs
Galimybė pasirinkti komponentusSunaudoja daugiau elektros energijos
Mažesnė kaina už geresnę kokybęDaugiau laidų, jungčių ir įrenginių
Galimybė atnaujinti pavienes dalis 
Pigesnis remontas 
Didesnė pritaikymo įvairioms funkcijoms galimybė 
Ilgaamžiškumas 

Taigi, anot specialistų iš internetinės parduotuvės 1a.lt, stacionarūs kompiuteriai savo amžiaus dar nenugyveno ir nėra skirti vien tik garbaus amžiaus vartotojams. Šie įrenginiai puikiai tiks visai šeimai – jums atlikti būtinas darbo užduotis, o vaikams smagiai žaisti kompiuterinius žaidimus. Tik kaip išsirinkti tinkamiausią?

Pirmiausia nuspręskite, kokiam tikslui perkate kompiuterį

Iš pradžių reikia atlikti bene svarbiausią darbą – išsiaiškinti, kokiam tikslui perkate kompiuterį ir kaip ketinate juo naudotis. Paprastai žmonės stacionarius kompiuterius renkasi darbui, studijoms, žaidimams ir pramogoms, pavyzdžiui, filmų žiūrėjimui, naršymui internete.

Atrodo, kas gi čia tokio neaiškaus, juk bet kuris įrenginys atlieka visas šias funkcijas. Taip, tai visiška tiesa, tačiau atsižvelgiant į išvardytus prioritetus, skiriasi tam tikri gamykliniai prietaisų parametrai.

Kaip išsirinkti kokybišką stacionarų kompiuterį ir į ką atkreipti dėmesį?

Nepaisant to, ar kompiuterį renkatės darbui, ar pramogai, dėmesį reikėtų atkreipti į procesorių. Juk tai prietaiso „smegenys“. Per pastarąjį dešimtmetį technologijos gerokai pažengė į priekį – procesoriai tapo galingesni, našesni, išmanesni.

Šiuolaikiniai procesoriai, pavyzdžiui, 6 branduolių, iki 12 gijų ir iki 16 MB talpyklos AMD Ryzen™ 5 arba 8 branduolių, 16 apdorojimo gijų ir iki 20 MB talpos AMD Ryzen 7, užtikrina ne tik aukščiausios klasės žaidimų našumą. Su tokiais galima kurti turinį bei atlikti iš karto kelias resursų reikalaujančias užduotis.

Tačiau be procesoriaus svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus parametrus. Pavyzdžiui, SSD kietasis diskas. Tai vidinis standusis diskas, kuris reikalingas norint išsaugoti kompiuteryje esančius duomenis, įdiegti operacinę sistemą ir greitai įkelti bei paleisti programas. Anksčiau 120 GB SSD atminties pakakdavo visiems poreikiams. Tačiau šiandien tai labai mažai, nes net kai kurie žaidimai užima daugiau vietos. Tad specialistai rekomenduoja rinktis kietąjį diską ne mažesnį nei 256 GB.

Žaidimams skirtas kompiuteris

Kaip jau minėjome, kokybiškam žaidimui būtinas subalansuotas procesorius. Specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į bent 6 branduolius ir 12 gijų turinčius modelius, kurių dažnis siekia 3,6 GHz ir daugiau. Šiuos parametrus atitinka Intel Core i5-12600K arba AMD Ryzen 5 5600 procesoriai.

8 GB operatyviosios atminties (RAM) – tai tik minimumas žaidimų kompiuteriui, todėl geriau negaišti laiko smulkmenoms ir iš karto įsigyti 16 GB RAM. Tiek visiškai pakanka daugeliui užduočių.

Žaidėjai negali išsiversti ne tik be gero procesoriaus, bet ir be kokybiškos vaizdo plokštės. Patyrę „gamer‘iai“ žino, kad tobulėjant žaidimams ir norint išvengti strigimo, reikia bent 8 GB VRAM. Tokiu atveju geriausias pasirinkimas – GeForce RTX ar Radeon RX, nes dauguma žaidimų tam optimizuoti. Galbūt jus sudomins GeForce RTX 3070 arba Radeon RX 6700XT vaizdo plokštės.

Medijos failams ir vaizdo turiniui saugoti reikalinga vieta kietajame diske, taigi žaidimų kompiuteriui reikalinga talpa – 2 TB.

Žaidimams SSD būtinas, atkreipkite dėmesį į 256 GB ir didesnės talpos SSD. Patikimi variantai – Samsung 840 Pro arba mažesnė ir pigesnė 240 GB talpos Intel 730 serija.

Viena pagrindinių kompiuterio dalių – motininė plokštė. Joje įmontuoti vaizdo, garso, grafikos, USB ir operatyviosios atminties (RAM) lizdai. Žaidimams patariama rinktis Gigabyte Z690 AORUS PRO DDR5, Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero arba Asus Prime Z590M-PLUS motinines plokštes.

Suprantama, žaidimui būtinas ir monitorius. Geriausia rinktis ne mažesnį kaip 27 colių 1440p 144Hz monitorių. Toks leis įvertinti žaidimo grafikos grožį. Taip pat atkreipkite dėmesį į tokį rodiklį, kaip reakcijos laikas. Ieškokite monitoriaus, kurio atsako laikas neviršytų 5 ms, antraip greitai ekrane judantys objektai atrodys kiek neryškūs. Rekomeduojame atkreipti dėmesį į LG 27GN800 ar BenQ EX2780Q modelius.

Pramogoms skirtas kompiuteris

Filmų žiūrėjimui ar kitoms pramogoms rinkitės įrenginius su 4 branduolių, 3 GHz ir daugiau, 8 gijų procesoriumi. Iš esmės, šiuo atveju gijų rodiklis nėra itin svarbus, jums užteks ir 2 gijų procesoriaus. Galimi tarp pirkėjų paplitę AMD arba Intel variantai Intel Core i3-12100F ar AMD Ryzen 3 4100.

Tiek pramogoms, tiek kitai veiklai būtina ir pakankama operatyviosios atminties talpa. Šiuo atveju pilnai užteks 8 GB ar net mažiau.

Taip pat labai tikėtina, kad atskiros vaizdo plokštės jums visai nereikės, nes norint naršyti internete ir žiūrėti vaizdo įrašus, pakanka jau integruotos įrenginyje.

Filmams ir muzikai saugoti užtenka 1 TB kietojo disko talpos, tačiau, jei turite labai didelę kolekciją, verta paieškoti kažko didesnio.

Kaip jau minėjome prieš tai, SSD turėtų būti ne mažesnis nei 256 GB. Pavyzdžiui, Crucial MX500.

Jei ketinate kompiuterį naudoti kaip namų kiną, jums reikės Full HD monitoriaus, kurio įstrižainė 23 ar daugiau colių, o atsako laikas neviršija 8 ms. Priešingai, kaip ir su žaidimais, greitai ekrane judantys objektai atrodys kiek neryškūs. Taip pat geriau rinktis plačiaekranę (16:9) matricą.

Jei įrenginį naudosite daugiausia interneto prieigai, pakaks 18–20 colių įstrižainės monitoriaus.

Darbui skirtas kompiuteris

Kadangi darbui skirtas stacionarus kompiuteris daugiausia naudojamas biuro programoms, tokioms kaip Word ir Excel, jam reikalingas toks pat procesorius, kaip ir skirtam pramogoms. Taigi darbo užduotims, galite rinktis anksčiau mūsų rekomenduotus modelius.

Darbui pakaks 4 GB operatyviosios atminties. Įprastam biuro kompiuteriui atskira vaizdo plokštė nereikalinga, tokiems įrenginiams užtenka gamykliškai integruotos plokštės.

Darbo informacijai saugoti jums tikrai nereikės didesnės nei 1 TB kietojo disko talpos. Išimtis dirbantiems specifinį darbą. Kaip ir visiems kitiems, taip ir darbo kompiuteriui tinka 256 GB talpos SSD.

Motininė plokštė gali būti visiškai paprasta, pavyzdžiui, Biostar A320MH PRO Ver. 6.x ar MSI A520M-A PRO. Abu šie variantai pilnai užtikrina sklandų pagrindinių darbo programų veikimą.

Jei nedirbate su specifinėmis programomis, tikrai neverta leisti pinigų dideliam monitoriui – nebrangaus 20 colių matinio ekrano daugiau nei pakanka.

„All-in-one“ kompiuteriai

Vis daugiau populiarumo sulaukia „all-in-one“ kompiuteriai. Tai stacionaraus kompiuterio ir monitoriaus junginys. Lyginant su tradiciniais kompiuteriais, jiems reikia mažiau vietos bei laidų. Taigi, tai puikus pasirinkimas ieškantiems kaip išspręsti per mažo nešiojamojo kompiuterio ekrano problemą ar būdo naudotis kompiuterio teikiamomis naudomis išlaikant patogumą ir paprastumą.

Kodėl verta rinktis stacionarų kompiuterį?

Stacionarūs kompiuteriai, skirtingai nei nešiojamieji, turi ypatingą pranašumą – galimybę pasirinkti komponentus. Ši savybė leidžia susikurti tobulą prietaisą, kuris atitiks jūsų poreikius.

Jei nesate profesionalai, verčiau rinkitės gamykloje surinktus modelius. Kadangi komponentus jiems parenka inžinieriai, atsižvelgdami į pagrindinius poreikius ir suderinamumą. Patiems susirinkti kompiuterį prasminga tik tuo atveju, jei esate entuziastai ir norite pamatyti, kaip jis veikia.

Jei jums reikalingas specialius reikalavimus atitinkantis stacionarus kompiuteris (dažniausiai tokie būtini profesionaliems žaidėjams, dizaineriams, vaizdo įrašų kūrėjams, montuotojams ir kt.), tuomet geriau pasikonsultuoti su specialistais. Ekspertai atsižvelgs į visus jūsų pageidavimus ir parinks prietaisą pagal komponentų kokybę, jų suderinamumą ir kainą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close