Kas rūpi abiturientams po egzaminų?

Kiekvienos vasaros pradžia abiturientams – išbandymų metas. Jiems nuskamba paskutinis skambutis, tenka laikyti valstybinius brandos egzaminus ir priimti svarbius ateities sprendimus: tęsti mokslus universitete, kolegijoje arba profesinėje mokykloje ar ieškotis darbo. Jeigu ketina studijuoti – tai kur ir ką. Vasarą skirti darbui ar poilsiui?

Prienų abiturientams pateikiau keletą klausimų:

  1. 1.     Kokius egzaminus laikei? Kaip sekėsi?
  2. 2.     Ką planuoji veikti ateinančiais metais?
  3. 3.     Kokie vasaros planai?
  4. 4.     Ką manai apie tuos, kurie vasarą nusprendė padirbėti?

 

Gintarė:

• Laikiau lietuvių k., anglų k. ir istorijos egzaminus. Sekėsi visai neblogai. Maniau, kad egzaminai kainuos daug nervų, bet nejaučiau jokio streso, tik sunkoka buvo viską pakartoti, ypač istoriją ir lietuvių rašytojus bei kūrinius. Neužtikrinta jaučiuosi dėl lietuvių kalbos egzamino rezultatų, tačiau tikiuosi, kad viskas bus gerai.

• Jei rezultatai tenkins, ketinu rinktis anglų ir prancūzų kalbų studijas Vilniaus universitete.

• Įspūdingų planų vasarai neturiu. Norėčiau nuvykti prie jūros ir dalyvauti „Granatos Live“ muzikos festivalyje.

• Vasarą turėsiu veiklos namuose, todėl kitos darbovietės neieškau. Nemažai draugų pasiryžę padirbėti ir manau, kad tai labai gerai, puiki proga užsidirbti būsimoms studijoms ar pramogoms.

 

Karolina:

• Laikiau anglų k., lietuvių k., matematikos ir istorijos egzaminus. Stengiausi, kiek galėjau, tačiau kai kurios užduotys tikrai buvo sunkios. Sunku prognozuoti, ar būsiu patenkinta rezultatais.

• Planuoju studijuoti Vilniuje, nes jau seniai žaviuosi sostinės kultūriniu gyvenimu. Dėl konkrečios specialybės apsispręsiu sužinojusi egzaminų rezultatus.

• Planuoju šią vasarą paskirti Lietuvos pažinimui, pakeliauti po šalį. Norėčiau aplankyti kelis regioninius parkus, pasiklausyti muzikos festivaliuose „Akacijų alėja“ bei „Galapagai“. Taip pat domina kultūros ir meno renginys Vilniuje „Tebūnie naktis“.

• Manau, kad jie šaunūs žmonės. Darbas vasarą – puiki galimybė paragauti suaugusiųjų gyvenimo, užsidirbti pinigų savo reikmėms. Pati taip pat norėčiau padirbėti, bet manau, kad šią vasarą neturėsiu galimybių.

 

Aleksandras:

Laikiau anglų k., lietuvių k., biologijos ir chemijos egzaminus. Vieni buvo sunkūs, kiti – ne, tačiau rezultatų nebijau.

• Ketinu studijuoti mediciną LSMU, jeigu pavyks įstoti.

• Vasarą planuoju mėnesį padirbėti, o po to dalyvauti festivaliuose „Karklė“ ir „Granatos Live“.

• Mano požiūris į žmones, nusprendusius vasarą paaukoti darbui, dvejopas. Pats dvejus metus dirbau Palangoje, sugebėjau darbą suderinti su pramogomis ir dar šiek tiek užsidirbti. Vasarą paaukoti darbui ir visai nepapramogauti, manau, nėra gerai, nes vasara – geriausias ir nerūpestingiausias metų laikas, kada nereikia dėl nieko per daug sukti galvos. Kita vertus, jeigu žmogus dirba kur nors užsieny, kad užsidirbtų kažkokiam dalykui, kurio labai nori, ar tam, kad galėtų susimokėti už mokslus aukštojoje mokykloje, tada svarbiau dirbti negu pramogauti.

 

Gabrielė:

• Laikiau lietuvių k., anglų k. ir istorijos egzaminus. Lietuvių k. ir anglų k. sekėsi gan gerai, tik istorija buvo sunkoka, todėl manau, kad būtent istorijos egzamino rezultatais būsiu mažiausiai patenkinta.

• Daugiau nei prieš mėnesį įstojau į Danijos verslo akademiją.

• Vasarą planuoju paskirti danų kalbos mokymuisi, kad būtų lengviau Danijoje. Kelionės jokios neplanuoju, nuo rugpjūčio išvykstu gyventi į Daniją. Ketinu apžiūrėti miestą, susipažinti su aplinka, kurioje studijuosiu.

• Nesu tikra, ar šią vasarą dirbsiu, tačiau tie, kurie vasarą paskiria darbui, yra labai šaunūs žmonės. Kaip sakoma, darbas žmogų puošia, o savi pinigai studentui labai svarbūs.

 

Tautvydas:

• Laikiau lietuvių k., istorijos ir anglų k. brandos egzaminus. Manau, kad sekėsi gerai, panaudojau savo turimas žinias kaip tik galėdamas geriau, todėl tikiuosi gerų rezultatų.

• Ateinančiais metais žadu studijuoti Vilniuje. Kadangi esu humanitaras, žadu save realizuoti būtent šioje srityje bei ieškoti papildomos veiklos laisvu nuo studijų metu.

• Vasarą noriu kuo geriau pailsėti, psichologiškai pasiruošti naujai aplinkai, mokslams. Taip pat žadu daug laiko skirti kūrybai, skaitymui, bendravimui su draugais. Birželio pabaigoje planuoju vykti į Lietuvos jaunimo dienas, o liepą – į kurortą.

• Tie, kurie vasarą dirba, sulaukia mano didelio palaikymo ir paskatinimo, nes tai reikalauja ir tam tikrų valios pastangų bei ryžto. Pats taip pat turiu laikinų darbų ir džiaugiuosi, jog galiu užsidirbti, o gautus pinigus tikslingai išleisti.

 

Karolina Milušauskaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close