Rugsėjo 8-ąją Birštono kurhauze vyko Birštono viešosios bibliotekos projekto „Literatūriniai vakarai po žvaigždėtu Birštono dangum“ renginys, skirtas Vytautui Didžiajam. Prof. dr. R. Ragauskienė skaitė pranešimą ,,Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas (apie 1350–1430) ir valdovo dvaras Birštone“. Literatūrinę-muzikinę programą atliko aktorius Egidijus Stancikas, smuikininkė Ilona Klusaitė ir tarptautinių konkursų laureatas, gitaristas Pijus Balevičius.

Savo pranešime prof. R. Ragauskienė aptarė Vytauto Didžiojo karūnavimo peripetijas, karūnos, pagamintos vokiečių auksakalių likimą, kunigaikščio ryšius su Birštonu, Vytauto, kaip valdovo ir politiko, reikšmę tuometinėje Europoje. Politiniame gyvenime Vytautą palaikė jo pirmoji žmona Ona Vytautienė (Sudimantaitė), lydėdama Vytautą į Vokiečių ordino žemes, dėka jos sumanumo 1382 m. Vytautas pabėgo iš Jogailos nelaisvės Krėvos pilyje.

Birštoną Vytautas Didysis dovanų gavo 1395 m. po Skirgailos mirties. Istoriniai šaltiniai liudija, kad šiame mieste kunigaikštis ne kartą viešėjo: poilsiavo, medžiojo ir kt. Birštone lankėsi 1401 m. sausio 26 d., 1408 m. vasario 14 d. Kaunui, manoma, suteikė magdeburgines teises, galimai buvo ir 1427 m. kovo 7 d., kada Vytauto žmona Julijona rašė laišką didžiajam Ordino magistrui. Antroji Vytauto žmona, Lietuvos didžioji kunigaikštienė Julijona Alšėniškė (1418–1430) aktyviai rėmė LDK kunigaikščio karūnavimą Lietuvos karaliumi, tačiau karūna Vytauto nepasiekė.

Birštono pilis stovėjo ant daugiau nei 30 m aukščio stačiašlaičio piliakalnio ir gyvavo iki XV a. pradžios. Tai buvo viena iš aukštutinės Panemunės pilių, sudariusių tvirtovių žiedą, saugojusį Trakus ir Vilnių nuo kryžiuočių ordino antpuolių. Istoriniuose šaltiniuose paminėta 1382 ir 1387 m. Pilis tapo Vytauto medžioklės dvaru (minima 1401 ir 1423 m.). Rastas ir pirmojo „birštoniečio“ Getauto herbas „Kopacz“.

Vytautas Didysis – vienas didžiausių Birštono asmenybių. Lietuvos didįjį kunigaikštį mena ne tik istoriniai šaltiniai, jis gyvas žmonių atmintyje, apie tai byloja objektai, pavadinti Vytauto vardu, įvairios legendos ir pasakojimai. Karališjojo Birštono istorija tęsiasi, istorinės žinios perduodamos ateinančioms kartoms. Rugsėjo 19 d. birštoniečiams ir kurorto svečiams, ukrainiečiams, gyvenantiems Birštone, kartu su Birštono meno mokyklos dailės mokytoju ekspertu Remigijumi Janušaičiu ir Dailės skyriaus moksleiviais vyks kūrybinės dirbtuvės, kurių metu paruoštame makete bus įamžinami svarbūs objektai, menantys Vytautą Didįjį ir Vytauto laikų Birštoną. Laukiami visi kurti, išlaisvinti vaizduotę ir išmonę, sumodeliuoti senojo Birštono vaizdą.

Projektą „Literatūriniai vakarai po žvaigždėtu Birštono dangum“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Birštono savivaldybė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close