Rita Girdvainytė: mokymuose „padrąsino”, kad trenerėms moterims įsitvirtinti sunkiau

Sunku suskaičiuoti, kiek veiklų vysto Rita Girdvainytė, vis dar nedrąsiai tarianti žodžius verslas ir verslininkė, mat merginos verslas visų pirma – jos gyvenimo būdas. Aktyvios gyvensenos lektorė, tinklalaidės „Pradėsiu nuo pirmadienio” kūrėja, viena iš įmonės „Mad Tuna Boards”, gaminančios vandenlentes, įkūrėja, sertifikuota trenerė, šiuo metu aktyviai burianti online sportininkų bendruomenę sako, kad norėtų save išbandyti ir dar keliose veiklose.

„Nesigirdama sakau, kad tiek, kiek veikiu, tikrai nėra per daug, o ir visos veiklos susiveda į vieną man pačią svarbiausią temą – į judesį iraktyvų gyvenimą” , – sako R. Girdvainytė.

Džiaugiasi, kai užtinka save nuobodžiaujant

Su Rita Girdvainyte kalbamės saulėtą šeštadienio popietę, per trumpą pertraukėlę tarp jos tinklalaidės įrašo ir redagavimo darbų. Tad moters verslininkės stereotipas, kai dirbama be laisvadienių ir visą parą, yra tiesa?

„Turiu nuvilti svajojančias apie savo verslą ir laisvus šeštadienius: dirbu ir vakarais, ir savaitgaliais, ir per šventes. Bet tai nereiškia, kad persidirbu! Man didžiausia prabanga – spręsti, kada ilsėsiuosi. Pavyzdžiui, galiu atsijungti nuo socialinių tinklų ir pailsėti viena su knyga prie jūros arba su šuniu ir artimiausiais žmonėmis miške. Niekada nedirbau nuo aštuonių iki penkių, grafikas niekada nebuvo mano siekiamybė. Mano tikslas – turėti tokį darbą, nuo kurio nereikėtų bėgti į atostogas ar savaitgalius. Per šventes, kai visi ilsėsis, aš greičiausiai vesiu online treniruotes, o savaitgaliais mokysiu norinčiuosius valdyti jėgos aitvarą, bet kokia palaima yra būti vandenyje, su stichija! Mano veiklas ir man pačiai sunku pavadinti darbu”, – šypsosi R. Girdvainytė.

Anot jos, labai svarbu atrasti laiko tiesiog panuobodžiauti. „Kai užklumpu save tą akimirką, kai galvoje sukasi „tai ką čia dabar veikti?”, žinau, kad viską gyvenime darau gerai. Man svarbu pasilikti laiko tiesiog nieko neveikti – nuobodžiaujant kyla geriausios idėjos ir gimsta nauji projektai”, – įsitikinusi pašnekovė.

Moteris trenerė – tik moterims?

Dirbdama vidinės komunikacijos specialiste vienoje tarptautinėje įmonėje, Rita pradėjo burti kolegas ir stengėsi įkvėpti juos sportuoti: dalyvauti bėgimuose, irklavimo varžybose, išlikti aktyviems.

„Tokiu būduprie manęs prilipo sportininkės etiketė, kolegos ėmė prašyti pravesti treniruotes jų draugams. Karjeros pokytį nulėmė ir perdegimas, persisportavimas bei patirta trauma, kuri paskatino užsirašyti į trenerių mokymus, sužinoti daugiau apie žmogaus kūną ir psichologiją, lemiančią mūsų motyvaciją. Supratau pati ir kitiems primenu, kad nei sporte, nei gyvenime daugiau nebūtinai yra geriau. Svarbiausia – nuoseklumas”, – sako R. Girdvainytė.

Vis dėlto sporto, kaip ir verslo pasaulis, vis dar yra palankesnis vyrams. Jau trenerių mokymų pradžioje lektoriai informavo, kad moterims šioje veikloje įsitvirtinti sunkiau. Į trenerių vyrų grupes noriai užsirašo ir vyrai, ir moterys, o štai trenerė moteris –tik moterims…

„Man ši teorija nepatiko, skleidžiau žinią,sportas ir mano treniruotės yra tinkamos visiems: moterims, vyrams, šeimoms su vaikais. Mano grupėse yra 30-40 proc. vyrų. Svarbu suprasti, kad visi esame žmonės ir treniruojame visą kūną. Nėra taip, kad merginos koncentruojasi tik į užpakaliuką ir pilvo presą, o vyrai – į viršutinę kūno dalį. Kūne, kaip ir visur kitur, visų pirma turi būti balansas. Garantuoju visoms moterims, kurios atlieka viršutinės dalies kūno treniruotes – nėra nė mažiausios grėsmės, kad dėl to jums užaugs vyriški bicepsai”, – stereotipus griauna trenerė.

R. Girdvainytė pripažįsta – tam, kad treniruotė tiktų visiems, reikia pasistengti, sugalvoti kiekvieno pratimo sunkesnę ir lengvesnę versijas, bet tai – misija įmanoma. „Tokiose treniruotėse gali dalyvauti visi norintieji, pavyzdžiui, šeima su vaikais, ir jiems nereikia sportuoti kiekvienam atskirai. Šis ryšys, šis bendruomeniškumas man yra labai svarbus”, – sako pašnekovė.

Kartais palaikyti morališkai nepakanka

Ritą Girdvainytę galima sutikti ne tik prie jūros, bet ir Lietuvos mokyklose. Pati su nostalgija prisimenanti jos mažoje gimnazijoje Plungės rajone apsilankiusius retus, bet labai jai brangius svečius, dabar ji niekada neatsisako susitikti su jaunimu.

Tačiau įkvėpimo reikia ne tik jaunimui. Vis daugiau moterų keičia karjeros planus ir imasi įgyvendinti savo svajones, kurti verslus.

„Esu padėjusi kelioms moterims kaip mentorė pildyti paraiškas verslo finansavimui gauti ir tikiu, kad kartais iki starto tetrūksta finansų, ir vien morališkai palaikyti šiame materialiame pasaulyje ne visada pakanka”, – sako R. Girdvainytė.

Ji prisimena, kad verslo pradžioje ir pati yra pildžiusi paraiškas, teikusi verslo planus ir strategijas. „Nors tąkart paramos negavau, bet šios pastangos man padėjo dar kartą apgalvoti verslo planus, o berašant kilo papildomų idėjų. Tad net jeigu nesiekiate paramos, labai verta aprašyti, ką, kaip ir kodėl ketinate daryti”, – sako R. Girdvainytė.

„Visa“ kartu su partneriu – „Luminor“ banku – pradeda iniciatyvą „She’s Next“, kurios metu keturiems nedideliems moterų valdomiems verslams Baltijos šalyse bus skirtos 10 000 eurų stipendijos ir po 5000 eurų įmonių viešinimo projektams, o verslų vadovės visus metus galės dalyvauti „IFundWomen” verslo mentorystės programoje.

Vienas naujausių R. Girdvainytės projektų „Mad Tuna Boards” šiuo metu išgyvena investicijų etapą. „Iš esmės viską, ką uždirbame, investuojame, bet labai tikime šiuo projektu ir jo sėkme ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jei atitiksime kriterijus, pildysime ir mes „She’s Next” projekto paraišką”, – šypsosi R. Girdvainytė.

„Visa“ skiria stipendijas Lietuvos moterims – verslininkėms

Vadovai vyrai yra vis dar labiau pageidaujami nei moterys. „Sodros“ 2021 m. IV ketvirčio duomenimis tik trečdalio šalies įstaigų, įmonių bei organizacijų aukščiausio lygio vadovės yra moterys. „Visa“ norėdama pakeisti padėtį skatina šią problemą vis aštriau kelti viešumon ir gerinti verslo sąlygas moterims.

„Visa“ pradeda iniciatyvą „She’s Next“, kurios metu keturiems nedideliems moterų valdomiems verslams Baltijos šalyse bus skirtos keturios 10 000 eurų stipendijos ir po 5000 eurų įmonių viešinimo projektams.

„Mūsų iniciatyva yra ypač veiksminga, nes ji ne tik atkreipia visuomenės dėmesį į moteris versle, bet ir paskatina jas stipendijomis, suteikia naujų verslo organizavimo bei plėtros įgūdžių“, – sako Elena Fadeeva, marketingo vadovė Šiaurės ir Baltijos šalyse. Keturiems moterų valdomiems verslams bus skirtos 10 000 eurų stipendijos ir po 5000 eurų verslui viešinti, o verslų vadovės visus metus galės dalyvauti „IFundWomen“ verslo mentorystės programoje.


Šią iniciatyvą „Visa“ vykdo kartu su nepriklausomu Baltijos šalių banku „Luminor“ ir pasauline finansavimo platforma „IFundWomen“. Pretenduojančios į stipendiją įmonės turi būti registruotos Lietuvoje, veikti bent vienerius metus ir turėti savo fizinę arba virtualią atstovybę. Svarbiausia, kad bent 51 proc. įmonės priklausytų moterims.  Paraiškas stipendijai galima teikti nuo rugpjūčio 18 iki rugsėjo 30 dienos. 


„She’s Next“ yra naujausia „Visa“ iniciatyva Baltijos šalyse, kuri didelį dėmesį skiria lyčių lygybei ir vienodoms galimybėms versle. 2018 metais „Visa“ pranešė apie daugiametę partnerystę su UEFA ir tapo pirmąja UEFA moterų futbolo rėmėja.

„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų teikėjas mūsų regione. „Luminor“ aptarnauja individualius asmenis, šeimas ir įmones. Bankas yra jaunas, dinamiškas ir žvelgiantis į priekį – kaip Lietuva, Latvija ir Estija, kuriose veikia „Luminor“.

Daugiau apie iniciatyvą skaitykite čia: visa.lt/shesnext.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close