Kiekvienam reikia turėti žmogų, kuris atsiliepia: savanorystė „Jaunimo linijoje“ Žemynai buvo lyg terapija

Žemyna Liutkevičiūtė

Kiekvienam reikia turėti žmogų, kuris atsiliepia ir išklauso sunkiausiomis akimirkomis. Ši mintis Žemyną lydėjo visus penkerius metus, kuriuos ji praleido savanoriaudama „Jaunimo linijoje“. Čia ji atrado daug daugiau nei galėjo įsivaizduoti – savanorystė jai suteikė ne tik palaikančią bendruomenę, bet ir galimybę geriau pažinti save.

„Pradėjusi savanorystės veiklą ieškojau bendruomenės, kurioje galėčiau būti atvira ir nuoširdi prieš kitus – būtent tokia vieta tapo „Jaunimo linija“. Pati turėjau visokių jausmų ir išgyvenimų, kuriems neradau vietos ir negalėjau jų paversti jokiomis pamokomis, o ši veikla padėjo man tai padaryti. Savanoriaudama padėjau ne tik kitiems, bet ir pačiai sau“, – savo patirtimi dalijasi Žemyna Liutkevičiūtė, ilgametė „Jaunimo linijos“ savanorė.

Vos prisijungusi pasijautė kaip namuose

Žemyna prisimena, kad pasirinkimą pradėti savanorystę „Jaunimo linijoje“ lėmė žinojimas, kad sudėtingoje situacijoje svarbiausias – pokalbis. Anot jos, kiekvienam iš mūsų svarbu turėti žmogų, kuriam galima išsipasakoti, kai sunku.

„Savo savanorystę pradėjau nuo kursų, kurie man davė daug pamokų. Iš jų išsinešiau ne tik teorinių žinių, bet ir išmokau sudėti savo jausmus į žodžius, o ne tik juos pajausti. Tai buvo puiki proga „pasimatuoti“, ar galiu būti savanore ir ar man tinka ši veikla. Šie kursai buvo itin įdomūs, nes jų metu ne tik sužinojau kaip vesti pokalbį, atpažinti įvairius jausmus, tačiau ir susipažinau su kitais savanoriais – tai suveikė lyg grupinė terapija ir aš iškart pasijaučiau kaip namuose“, – prisimena ji.

Geriems darbams visada atsiranda laiko

Savanorystę Žemyna derino su darbu – būdama savanore dirbo duomenų analitike įmonėje „Tele2“, o laviruoti tarp abejų mėgstamų veiklų leido lankstus darbo grafikas. Jos teigimu, laiko geriems darbams galima rasti rytais arba vakarais, savanoriai taip pat gali rinktis pamainas savaitgaliais arba naktimis. Pasak Žemynos, pokalbiai su skambinančiais ir kitais savanoriais ne tik sustiprino jos emocinį intelektą, bet suteikė ir daugiau vidinės tvirtybės. Tai leido geriau išgirsti kitus žmones ir padėti jiems rasti kelią į geriausią atsakymą.

„Man savanorystė per šį laiką davė žmonių būrį, kuris iki dabar yra mano gyvenime. Jei kartais tapdavo sunku, visuomet iš jų sulaukdavau palaikymo. Taip pat šie metai atnešė ir supratimą, kad negalima turėti išankstinio vertinimo – pokalbių metu išgirsdavau, kiek skirtingų išgyvenimų turi įvairūs žmonės. Tiesiog išmokau priimti žmogų tokį, koks jis yra“, – sako ji.

Geriau pažino ne tik kitus, bet ir save

Anot jos, penkerius metus trukusi savanorystė „Jaunimo linijoje“ jai suteikė labai daug prasmės ir saugumo gyvenime. Žemyna pasakoja, kad čia išmoko geriau pažinti tiek save, tiek ir kitus, taip pat sutiko daug gerų žmonių, tarp kurių jautėsi saugi ir svarbi.

„Pokalbiai yra labai svarbūs ne tik tiems, kurie skambina, bet ir tiems, kurie atsiliepia – mes, savanoriai, nesame kažkokie geresni, protingesni ar emociškai stabilesni. Pokalbio metu esame tiesiog du žmonės, kurie kalbasi – ši mintis man labai padėjo visos savanorystės metu. „Jaunimo linija“ yra viena iš nedaugelio erdvių, kurioje gali būti visiškai atviras, nuoširdus ir žinoti, kad sulauksi palaikymo“, – atvirauja ji.

Savanoriai gauna daugiau nei duoda

„Jaunimo linijos“ komunikacijos vadovė Rita Stanelytė teigia, kad organizacija nuolat ieško naujų savanorių. Šiuo metu renkama naujų savanorių grupė, kuri netrukus pradės keturis mėnesius trunkančius kursus. Jų metu naujai prisijungę žmonės praktikuojasi teikti grįžtamąjį ryšį, išklausyti, atliepti besikreipiančiojo jausmus.

„Skatiname ilgalaikę savanorystę „Jaunimo linijoje“. Jai būtina ne tik stipri vidinė motyvacija. Reikia ir atsakingai pasiruošti bei daug ko išmokti, būtent tam skirti apie 4 mėnesius trunkantys savanorių kursai. Jų metu ugdomos empatijos, emocinės paramos kompetencijos, suteikiamos žinios apie tai, kaip pasirūpinti ir savo emocine būkle. Ilgalaikė savanorystė susijusi ne tik su atsakomybe ir įsipareigojimais – dauguma mūsų savanorių teigia, kad „Jaunimo linijos“ bendruomenėje jie gauna daug daugiau, nei duoda. Šiuo metu ieškome naujų savanorių į rudens grupę. Šiemet kursai bus nuotoliniai ir budėti bus galima nuotoliu, todėl savanoriauti gali žmonės iš visos Lietuvos“, – pasakoja ji.

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ jau 13 metų finansiškai remia „Jaunimo liniją“, o nuo 2014 m. lėšas skiria šios organizacijos savanorių pritraukimui bei jų mokymams.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close