Europos Komisija siūlo antrąją makrofinansinės pagalbos Ukrainai dalį – 5 mlrd. EUR

Šiandien Europos Komisija pasiūlė dar 5 mlrd. EUR vertės makrofinansinės pagalbos (MFP) paskolų Ukrainai, kurios yra antroji išskirtinio iki 9 mlrd. EUR dydžio MFP rinkinio, apie kurį paskelbta 2022 m. gegužės 18 d. Europos Komisijos komunikate ir kuris buvo patvirtintas 2022 m. birželio 23–24 d. Europos Vadovų Tarybos susitikime, dalis. Rugpjūčio mėn. pradžioje Europos Komisija išmokėjo pirmąją šio MFP paketo dalį – 1 mlrd. EUR. Likę iki 3 mlrd. EUR bus suteikti kaip įmanoma greičiau.

Šis pasiūlymas yra dalis ypatingų ES ir tarptautinės bendruomenės pastangų padėti Ukrainai patenkinti neatidėliotinus finansinius poreikius susiduriant su Rusijos neišprovokuota ir nepagrįsta agresija. Tai vienas iš pagrindinių bendrų trumpalaikių likvidumo mažinimo priemonių, apie kurias Europos Komisija paskelbė 2022 m. gegužės mėn., elementų ir labai prisideda prie likusio ketvirtojo ketvirčio finansavimo trūkumo panaikinimo, kad būtų užtikrintas stabilumas. Pasiūlymas papildys ES jau teikiamą paramą, įskaitant 1,2 mlrd. EUR skubią MFP paskolą, išmokėtą pirmąjį šių metų pusmetį. Sudėjus abi programos dalis nuo karo pradžios bendra makrofinansinės pagalbos Ukrainai suma sieks 7,2 mlrd. EUR, o šiais metais skyrus visą išskirtinės makrofinansinės pagalbos Ukrainai paketą – iki 10 mlrd. EUR.

Pagal pasiūlymą Ukrainai bus suteiktos MFP lėšos kaip ilgalaikės paskolos palankiomis sąlygomis, kurios bus išmokamos keliomis dalimis. Be to, iš ES biudžeto bus dengiamos su paskolomis susijusios palūkanų ir administracinių mokesčių išlaidos. Kaip ir visų ankstesnių MFP paskolų atveju Europos Komisija skolinsis lėšų tarptautinėse kapitalo rinkose ir jas tomis pačiomis sąlygomis perves Ukrainai.

Paskolos Ukrainai bus užtikrintos ES valstybių narių suteiktomis garantijomis, kurios papildys ES biudžeto atidėjinius. ES biudžeto atidėjiniais ir ES valstybių narių garantijomis bus visiškai užtikrinta 70 proc. paskolų vertės.

Kai tik Europos Parlamentas ir ES Taryba patvirtins šiandienos pasiūlymą ir pasirašys atitinkamą susitarimo memorandumą bei paskolos susitarimą su Ukrainos valdžios institucijomis, Europos Komisija skubiai suteiks Ukrainai 5 mlrd. EUR.

Ši finansinė parama papildo iki šiol ES teikiamą beprecedentę paramą, visų pirma humanitarinę pagalbą ir paramą vystymuisi iš ES biudžeto, karinę pagalbą pagal Europos taikos priemonę, visų Ukrainos eksportui taikomų importo muitų sustabdymą vieneriems metams ir kitas solidarumo iniciatyvas, pvz., skirtas transporto kliūtims šalinti, kad būtų galima užtikrinti eksportą, visų pirma grūdų eksportą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close