„Tėvelio dvarely“ linksmybės tęsėsi dvi dienas

Praėjusį penktadienį ir šeštadienį Prienuose vyko tarpregioninis folkloro festivalis „Tėvelio dvarely“, kuris jau trečius metus džiugino prieniečius ir miesto svečius. Šiemet organizatoriai sukvietė dainininkus ir pasakorius iš visų Lietuvos regionų, o jie abi dienas dovanojo puikią nuotaiką ir gražius prisiminimus po šventės.

Anot festivalio sumanytojos ir koordinatorės Prienų kultūros ir laisvalaikio centro meno vadovės Dalės Zagurskienės, organizatoriai stengiasi, kad kiekvienais metais festivalis būtų įvairesnis, keistųsi kolektyvai. „Šiais metais į „Tėvelio dvarelį“ atvyko visų šalies regionų meno saviveiklos atstovai, pirmą kartą – ir svečiai iš Žemaitijos. Visi kolektyvai pristatė savo krašto kultūrinį paveldą“, – apie naujoves sakė renginio idėjos autorė.

Šie metai – tarmių metai, todėl abi dienas susirinkusieji turėjo galimybę išgirsti visų Lietuvoje gyvuojančių tarmių skambesį, pasigrožėti, kaip kalba aukštaičiai, žemaičiai, suvalkiečiai, dzūkai, išmokti tam kraštui būdingų dainų ar šokių, paskanauti tradicinių patiekalų.

Kadangi birželio 14-ąją šventė sutapo su Gedulo ir vilties diena, prieš festivalio atidarymą prie memorialo Laisvės gynėjams Laisvės aikštėje buvo padėta gėlių, jų atminimas pagerbtas tylos minute.

Savo apsilankymu festivalio dalyvius pagerbė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, administracijos kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Sveikindamas kolektyvus ir pasidžiaugdamas tradicijų įvairove, folklorą mylinčių žmonių turtingu Prienų kraštu ir atvykusiais svečiais, administracijos vadovas A. Marcinkevičius palinkėjo ir toliau puoselėti liaudies meną, mylėti dainą ir šokį.

Kultūros ir laisvalaikio centro direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius žodį tarė dviem progomis: su švente jis pasveikino festivalio dalyvius ir išvykstančius į Respublikinę šokių šventę Marijampolėje Prienų krašto atstovus. Sėkmės, linksmų šokių, nepamirštamų įspūdžių ir gero šventinio oro direktorius linkėjo Prienų KLC jaunimo ir pagyvenusių žmonių tautinių šokių kolektyvams „Trapukas“ ir „Vajaunas“ bei kaimo bendruomenės „Balbieriškis“ tautinių šokių kolektyvui „Ringis“. Linkėdamas drausmės bei susiklausymo, pašmaikštaudamas ir pralinksmindamas šokėjus direktorius įteikė kolektyvų vadovams po vytinį botagėlį, skirtą drausminti nepaklusniausius.

Penktadienį Prienų kultūros ir laisvalaikio centro prieigose festivalio žiūrovus smagino vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvai, solistai ir pasakoriai. Šventėje netrūko šokių ir žaidimų. Pilni jaunatviško užsidegimo visus žiūrovus pasilinksminti ir smagiai praleisti laiką kvietė vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai „Jieznelė“ (vad. Ingrida Valentienė) ir „Kankliukai“ (vad. Vilma Pučkienė) iš Jiezno ir Skriaudžių, Jiezno gimnazijos pasakoriai Daina Mazuronytė ir Gytis Dubikovas, kuriems padėjo pasiruošti vadovė Nijolė Kuliešienė, Stakliškių KLC vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis (vad. Jogintas Čepulis), svečiai iš Jonavos ir Kauno 1-osios muzikos mokyklos. Jonaviškius atlydėjo vadovės Judita Margevičienė ir Loreta Ratautienė, o kauniečius – Giedrė Ramunė Pečiulienė ir Rasa Vanda Šukienė.

Penktadienį šokę, dainavę, nusiteikę smagiai pasiausti ir šeštadienį, žiūrovai rinkosi į Prienų Revuonos parką. Buvusios piliavietės teritorijoje, prie žilagalvio Nemuno, vėl skambėjo įvairių šalies regionų dainos. Tą dieną pasirodė suaugusiųjų folkloro kolektyvai iš Birštono, Kauno miestų, Šiaulių, Šakių ir Prienų rajonų: Prienų KLC folkloro kolektyvas „Gija“ (vad. Dalė Zagurskienė), Šakių r. Sintautų KC folkloro ansamblis „Santaka“ (vad. Jūratė Navickienė), Prienų KLC Naujosios Ūtos laisvalaikio salės pasakoriai Vytas Davidavičius ir Gerutė Davidavičienė (vad. Anelė Lukjančiuk), Kauno miesto folkloro ansamblis „Jotija“ (vad. Mintautas Petras Pečiulis), Jiezno KLC folkloro ansamblis „Jieznelė“ (vad. Ingrida Valentienė), Birštono KC folkloro ansamblis „Raskila“ (vad. Roma Ruočkienė ir Algirdas Seniūnas), Kauno miesto apeiginio giedojimo grupė „Kadujo“ (vad. Laura Lukenskienė), Kauno miesto folkloro ansamblis „Žaisa“ (vad. Giedrė Ramunė ir Mintautas Petras Pečiuliai), Šiaulių KC Bazilionių filialo Kurtuvėnų folkloro ansamblis „Kurtuove“ (vad. Edita Ramančionienė).

Visi festivalio kolektyvų vadovai buvo apdovanoti Prienų rajono savivaldybės padėkos raštais ir dailininkės Aušros Deltuvienės pagamintais prizais. Apdovanojimus įteikė rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Marcinkevičius ir kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close