Alytus šiemet ypatingai pulsuoja kultūra, kadangi nešame garbingą Lietuvos kultūros sostinės titulą. Vienas didžiųjų – pagrindinių renginių – kultūrinė ekspedicija „Žemyn upe: Alytus – Kaunas“. Ekspediciją sudaro plaukimas baidarėmis Nemunu su sustojimais kultūrinėse stotelėse.

Truputis istorijos:

Profesorius Steponas Kolupaila ne tik rengė mokslines ekspedicijas, bet ir skatino savo krašto pažinimą ir keliones Nemunu. 1934 metais jis su pagalbininkais suorganizavo pirmąją masinę kelionę baidarėmis maršrutu Alytus – Kaunas – Klaipėda. Rengiantis tokiai kelionei, birželio 16–18 dienomis buvo atlikta maža generalinė „repeticija“ plaukiant iš Alytaus į Kauną. Joje dalyvavo 12 žmonių, plaukta 6 baidarėmis. Po sėkmingo bandymo liepos 7–9 dienomis buvo surengta ir pirmoji masinė kelionė iš Alytaus į Kauną. Joje dalyvavo apie 120 žmonių, plaukusių 60 baidarių. Dalyvavo žymūs to meto alytiškiai.

Visus keliauninkus Alytuje pasitiko miesto visuomenė ir Ulonų pulko orkestras. Pasirengus kelionei, visi dalyviai dar aplankė Nepriklausomybės paminklą ir po burmistro sveikinimo išvyko į pirmąją masinę kelionę Nemunu. Ji pavyko, ir tais pačiais metais, rugpjūčio mėnesį, buvo suorganizuota kelionė iš Kauno į Klaipėdą.

Dainavos krašto laikraščio „Dainavos žodis“ informacija, pateikta 2006 m. balandžio 15 d. numeryje.

Informacija apie renginį:

„Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ – proga atkartoti istorinį plaukimą, vykusį prieš 88 metus, nes kultūros sostinės tema „Jungiantys tiltai“, tad kursime ryšį ir tiesime istorinį tiltą iš dabarties į šį įvykį.

Rugpjūčio 25–27 d. nuo Alytaus prieplaukos į istorinę ekspediciją išvyks įvairių Alytaus miesto kultūros sričių atstovų delegacija, o prie jos kviečiami prisijungti visi šią idėją palaikantys alytiškiai. Trijų dienų plaukimas bus neatsiejamas nuo kultūrinės programos renginių, kuriais bus užpildytos visos trys ekspedicijos dienos. Kultūrą paskleisime dar plačiau, dar aktyviau, tiesdami kultūros tiltus iš Alytaus į aplinkinius rajonus. Įvairiomis kultūrinėmis veiklomis alytiškių komanda džiugins visus norinčius ir galinčius prisijungti numatytose stotelėse link Kauno.


Pirmoji stotelė, visai šalia Jūsų, Giraitiškių stovyklavietėje, rugpjūčio 25 d. nuo 18 val. nemokamas koncertas, galimybė įsigyti gėrimų, užkandžių, pramogos visai šeimai. Labai kviečiame aktyviai dalyvauti !

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close