Savanorystė – naujos kompetencijos ir gyvenimiška patirtis

Senjorai mokosi anglų kalbos su savanore Iryna (Ukraina)

Savanorystė – visuomenės veidrodis, atspindintis tai, kas žmonėms rūpi. Kai grėsė pavojus tautos išlikimui arba šalies nepriklausomybei, savanoriai telkėsi kaip bendra jėga saugumui užtikrinti. Šiandien visuomenėje iš savanorių laukiama kitų dalykų – jautrumo vargstančiam ar kenčiančiam nuo Karo žmogui, jautrumo gamtai, aplinkos saugojimo ir panašių, susijusių ne tik su išlikimu, bet ir su gerovės kūrimu veiksmų.

                         Savanorystė – socialinio darbo dalis, nes tai yra pagalba žmogui, pagalba žmogaus aplinkai ir jo gerovei.

                         Esama įvairių savanoriškos veiklos apibrėžimų, tačiau visuose kalbama apie:

 Motyvaciją – asmeninį norą ir įsitraukimą;

 Darbo atlikimą ne sau ar artimiesiems, bet kitam asmeniui arba organizacijai;

 Ne piniginį atlyginimą.

Nors asmeninis noras ir pasiryžimas yra itin svarbūs, savanorystės savitumą ir išskirtinumą atskleidžia savanorystės principai:

 Savanorystė teikia naudos ir visuomenei, ir pačiam savanoriui;

 Savanoriška veikla yra nemokama;

 Savanorystei būtinas laisvas pasirinkimas;

 Savanoriška veikla negali būti privaloma sąlyga gauti privilegijoms iš valstybės;

 Savanoriška veikla įmanoma tik ten, kur nesiekiama pelno;

 Savanoriai negali pakeisti mokamų darbuotojų;

 Savanoriaujant privalu gerbti kitų asmenų orumą, teises ir kultūrą.

Prienų globos namai turi ilgalaikę darbo su savanoriais patirtį. Tarptautinės savanorystės, programų Erasmus ir Erasmus+ metu, per 10 metų tarptautiniai savanoriai įgijo bendravimo patirties, socialinių veiklų organizavimo įgūdžių, susipažino su Lietuvos kultūra ir istorija, socialine ir pensijų sistemomis, pristatė savo šalių papročius, kultūrą ir socialinę politiką. Prienų globos namuose savanoriavo jaunuoliai iš Ukrainos, Portugalijos, Austrijos, Ispanijos, Italijos ir kitų šalių. Jie bendravo su Globos namų gyventojais, siūlė savo sugalvotas veiklas, dalyvavo bendruose renginiuose ir užsiėmimuose, kartu rengė programas, pasirodymus ir savo šalių pristatymus. Kiek šiltų emocijų savanorystės projekto dalyviams suteikė bendrai sukurtos dainos tiek portugalų, tiek lietuvių kalbomis, atliekami muzikiniai kūriniai įvairiais muzikos instrumentais, kartu iškepti pyragai, sukurti rankdarbiai, prižiūrėti gėlynai, žaisti sportiniai žaidimai, organizuoti renginiai. Bendraudami su senjorais tarptautiniai savanoriai nepatyrė didelio kalbų barjero, jiems į pagalbą nuolat atskubėdavo Globos namų darbuotojai ar šiuose namuose gyvenantys jaunesnio anmžiaus neįgalieji. Mezgėsi tamprūs, šilti ir nuoširdūs ryšiai tarp savanorių ir Globos namų bendruomenės. Tai didelis darbuotojų kolektyvo nuopelnas, nes socialiniai projektai yra laikomi sunkiais ir ne kiekvienas ryžtasi savanoriauti globos įstaigoje. Bet nereikia bijoti ir susikurti niūrių išankstinių nuostatų apie globos namus ir juose gyvenančius. Čia gyvena žmonės ilgus dešimtmečius dirbę dėl mūsų šalies, dėl svo šeimos, dėl vaikų ir mažiausiai dėl savęs. Jie gyvenimo kelyje daug patiries sukaupę, senjorystėje pražysta tarsi gėlės ir savo išmintimi, kurią dosniai dovanoja šalia esantiems. Smagu ir norisi savo patirtimi dalintis su bendraamžiais ir jaunimu.

Karantino ir ekstremalios situacijos laikotarpis labai išvargino viso pasaulio žmones dar didesnį nerimą ir psichosocialinę įtampą išgyveno globos namų gyventojai. Jų veiklos, susitikimai su artimaisiais ir savanoriais buvo apriboti. Socialinių ryšių sumažėjimas ir tiesioginio kontakto nebuvimas karantino laikotarpiu neigiamai paveikė socialinės globos institucijų gyventojų būtį, o dar prasidėjęs karas Ukrainoje atgaivino liūdnus prisimnimus ir išgyvenimus apie II Pasaulinį karą. Prasidėjęs pokarantininis laikotarpis vėl sukūrė globos namų gyventojams terpę mieliems jaukiems susitikimams su artimaisiais ir savanoriais, bendroms veikloms, ekskursijoms.

Šiemet Prienų globos namų kolektyvas nusprendė pakartotinai akredituotis Jaunimo savanoriškoje tarnyboje, kaip savanorius priimanti organizacija. Tikime, kad kokybiška ir nenutrūkstanti jaunimo savanoriška veikla yra svarbi Prienų globos namų bendruomenei. Tikime, kad tu, mielas Jaunime – esi pasiruošęs išpildyti, kuo daugiau globos namų gyventojų poreikių, išgirsti net nedrąsiausią jų žodį, įkvėpti svajonių siekimui, pažadinti net menkiausią norą naujiems potyriams, moki džiaugtis mažais paprastais stebuklais, kurie daro gyvenimą įdomesniu, spalvingesniu. Džiaugsimės savanorių pasirinkimu, dideliu entuziazmu, rodomomis iniciatyvomis.

 Jauni žmonės, savanoriai, kurie gali ir nori įgyti patirties, kompetencijų ir realizuoti save, kviečiami registruotis Jaunimo savanoriškoje tarnyboje ir atvykti savanoriauti į Prienų globos namus.

Raimonda Sakalauskienė ir Jūratė Kuzmickienė,

Prienų globos namų socialinės darbuotojos

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close