Kokios išlaidos laukia perkant būstą? Pasiruoškite mokesčiams reikalingą sumą iš anksto

Svarstydami įsigyti nuosavą būstą ir planuodami skolintis pinigų iš banko, stengiamės kuo tiksliau įvertinti savo finansines galimybes, tačiau neretai pamirštame suskaičiuoti ne tik būsto paskolos dydį, bet ir papildomas išlaidas, su kuriomis teks susidurti įsigyjant nekilnojamąjį turtą. Tam, kad vėliau netektų patirti nepatogumų, svarbu mokėjimams pinigų atsidėti iš anksto.

„Vertindami savo finansines galimybes ir iš karto numatydami būsimas išlaidas, išvengsite nemalonių situacijų, kai pritrūksta kelių šimtų eurų būtinoms išlaidoms. Kad būsto įsigijimo procesas nebūtų lydimas streso, geriausia iš anksto preliminariai įvertinti, kiek kainuos pasirinktas būstas ir papildomai sukaupti reikiamą sumą būtiniems mokesčiams jo įsigijimo procese“, – pataria „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Visų pirma, įsigyjant būstą teks atlikti turto vertinimą. Kaip žinia, bankas, suteikdamas būsto paskolą, privalo žinoti, kokia reali būsto vertė, todėl, norint gauti būsto paskolos pasiūlymą, bankui reikia pateikti nepriklausomos turto vertinimo bendrovės atliktą turto vertinimo ataskaitą. Šios paslaugos kaina priklausys nuo vietovės, kur perkamas ar statomas būstas, ir paties būsto. Dažniausiai turto vertinimo kaina siekia kelis šimtus eurų, buto vertinimas paprastai kainuoja pigiau nei namo.

Planuojant būsto įsigijimo išlaidas, reikia nepamiršti banko taikomo sutarties administravimo mokesčio – vienkartinio mokesčio, kuris imamas už sutarties administravimą. Kiekvienas bankas jį nustato individualiai. Pavyzdžiui, „Luminor“ banke šiuo metu sutarties administravimo mokestis yra 0,5 proc. kredito sumos, bet ne mažiau kaip 100 eurų. Dažniausiai mokestis nurašomas nuo kliento sąskaitos tą pačią ar kitą dieną po paskolos sutarties pasirašymo.

Perkant būstą, pirkimo-pardavimo sutartis yra tvirtinama notaro, o už sutarties patvirtinimą taikomas mokestis – 0,37 proc. įsigyjamo būsto kainos. Mokestis notarui bus ne mažesnis kaip 33 eurai ir ne didesnis kaip 5 tūkst. eurų, prie jo dar priskaičiuojamas PVM. Dažniausiai pirkėjas ir pardavėjas šį mokestį moka lygiomis dalimis, todėl šį klausimą svarbu aptarti pasirašant preliminarią būsto pirkimo-pardavimo sutartį, kad vėliau nekiltų nesusipratimų forminant sandorį ir apmokant išlaidas.

Pasirašant būsto pirkimo-pardavimo sutartį papildomi mokesčiai yra taikomi už perkamo turto teisinio statuso patikrinimą įvairiuose registruose (pvz., turto arešto aktų, hipotekos ir pan.) Papildomų mokesčių dydį tiksliau nurodys sandorį tvirtinantis notaras.

Piniginę dar teks patuštinti ir Registrų centre, įregistruojant nuosavybės teisę į įgytą turtą. Čia mokesčio dydis taip pat priklauso nuo registruojamo turto rūšies, rinkos vertės ir termino, per kurį nuosavybės teisė į turtą yra įregistruojama (kuo trumpesnis terminas, tuo didesnis mokestis). Detalesnę informaciją apie taikomus mokesčius galima rasti Registrų centro interneto svetainėje.

Imant paskolą būstui, įsigyjamas turtas visą paskolos laikotarpį turi būti apdraustas. Draudimui galima rinktis bet kurią draudimo bendrovę, svarbiausia, kad draudimo sąlygos atitiktų banko taisyklėse numatytas sąlygas. Metinis turto draudimo mokestis įprastai sudaro iki kelių šimtų eurų, priklausomai nuo turto rūšies ir draudimo sąlygų.

Perkant ar statant būstą su finansavimo paslauga, būstas turi būti įkeičiamas bankui, o įkeitimo sutartis sudaroma notarų biure. Mokestis už turto įkeitimą yra nuo 0,17 iki 0,25 proc. įkeičiamo daikto vertės (pridedant PVM), bet ne mažiau kaip 13 eurų ir ne daugiau kaip 240 eurų. Tvirtinant įkeitimo sandorį yra ir papildomų mokesčių, pvz. už Registrų centro suteiktas paslaugas, hipotekos sutarties registravimą viešajame registre. Tikslų hipotekos sutarties tvirtinimo mokesčio dydį taip pat sužinosite pas hipotekos sutartį tvirtinantį notarą.

„Pagal numatomo įsigyti būsto kainą galima apytikriai įvertinti numatomas išlaidas. Iš anksto sukaupus reikalingą sumą, labiausiai įtemptu metu neteks sukti galvos dar ir dėl to, kad netikėtai pritrūko pinigų būtinoms būsto pirkimo išlaidoms“, – sako Ž. Rakauskaitė.

Bendra visų mokesčių suma skirtingais atvejais gali gerokai skirtis, tačiau reikalingą sumą galima suskaičiuoti pagal vidutinius dydžius. Šiuo metu vidutinė paskolos suma „Luminor“ banke yra apie 90 tūkst. eurų, jei bankas finansuoja 85 proc. nekilnojamojo turto kainos, įvairiems mokesčiams gali tekti paskirti apie 1500 – 2000 eurų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close