Vaikų ausų uždegimai: negydant gali baigtis liūdnai

Ausies infekcija – itin skausmingas ir nemalonus uždegimas, kurį net suaugusiam žmogui be analgetikų ištverti gana sunku. BENU vaistinės ekspertė Laura Mockutė pasakoja, kad vaikams ausies infekcija – ne tik skausminga, bet ir dar labiau pavojinga, todėl ją pastebėti ir imtis atitinkamų priemonių reikia nedelsiant. 

Kaip atpažinti?

Kadangi mažyliai dažnai nesupranta ar nemoka įvardinti jaučiamų simptomų ir ausies skausmą apibūdina labai paviršutiniškai, vaistininkė pabrėžia, kad svarbu pasidomėti, ar vaikas jaučia ausies infekcijai būdingą nerimastingumą.

„Jei atžala nuolat tempia ausis ar delnu jas uždengia, jaučiasi neramus, kartais verkia, yra pasyvus ir nereiškia jokio susidomėjimo maistu, negali užmigti, jam pakilusi temperatūra – reikėtų sunerimti. 

Ausies infekciją išduoti gali ir tokie požymiai, kaip kūno balanso nelaikymas, iš ausies bėgantis pūlingas skystis, pasireiškiančios klausos problemos, kada vaikas neišgirsta ar nereaguoja į tylesnius garsus“, – įvardija specialistė ir pabrėžia, kad vaikui identifikuoti ausies uždegimą yra ganėtinai sunku, nes skausmas būna labai staigus – kartais gali atrodyti, kad vaiką kamuoja dantuko skausmas, taip pat skausmas gali plisti į akį.

Ji paaiškina, jog ausies infekcijos skirstomos į keletą tipų: ūminį vidurinės ausies uždegimą, vidurinės ausies uždegimą su efuzija ir lėtinį otitą su efuzija. Uždegimus ausyje dažniausiai sukelia bakterijos ir virusai, kurie nukeliauja iš viršutinių kvėpavimo takų į vidurinę ausį. Dėl tokių infekcijų už ausies būgnelio susikaupia vanduo, kas ir sukelia simptomus: skausmą, ūžimą, karščiavimą, suprastėjusią klausą ir kitus nemalonius pojūčius. 

Svarbu teisingai gydyti

Nemažą įtaką ausies uždegimui gali turėti vanduo, tad mažiems vaikams maudytis vandens telkiniuose reikėtų atidžiai prižiūrint tėvams, o vėliau gerai išsivalyti ausis. Tačiau vaistininkė pabrėžia, jog valyti ausis taip pat reikia tinkamai – per daug giliai į ausies landą įkišant ausų krapštuką, išvalomas odą nuo pažeidimų apsaugantis sekretas, tada oda lieka imli pažaidoms ir infekcijoms. Anot jos, ausų krapštukai valymui nėra pats tinkamiausias pasirinkimas, mat jie ne tik sukelia infekcijų, bet ir sieros kamščio susidarymo riziką. Rekomenduojama ausis valyti rankšluosčio ar servetėlės kampu. 

„Daug kas mano, jos ausies infekcijas gali sukelti ir pernelyg didelis vėjas, tačiau tai yra netiesa. Pats vėjas tiesiogiai infekcijos į ausį neatneš, tačiau gali kitaip susargdinti žmogų: sušalus ir pradėjus sloguoti, infekcija dėl kvėpavimo takuose esančių bakterijų ar virusų, gali imti vystytis ir ausyje“, – paaiškina L. Mockutė. 

Specialistė įvardija, kad jei pradeda skaudėti ausį, svarbu malšinti skausmą ir nemalonius pojūčius. Anot jos, skaudančią ausį galima ir pašildyti – tam puikiai tiks specialios šildomosios pagalvėlės ar pūslės, kurias reikia pripildyti karštu vandeniu. Taip pat, vaistinėse apstu specialių ausies lašų, kuriuose yra Lidokaino hidrochlorido, mažinančio skausmą ir patinimą, taip pat lašų, tiesiogiai veikiančių vidurinę ausį. 

L. Mockutė pabrėžia, kad jei pasireiškė ausies uždegimas, pravartu būtų ne tik vietiškai naudoti lašus, bet ir sistemiškai pagerti vaistus nuo skausmo, kurie taip pat veiktų ir prieš uždegimą. Visgi, jei skausmas per keletą dienų nepraeina, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis išrašytų antibiotikų. Taip pat, jei yra ausies uždegimas su efuzija – lašai nerekomenduojami, nes gali būti pažeistas ausies būgnelis. Tokiu atveju nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją. 

Gali grėsti rimtos bėdos

„Jeigu ausies infekcija lieka negydoma, o vaiką ir toliau kankina skausmas, kuris gali būti itin stiprus, taip pat gali išsivysti ir komplikacijos, tokios kaip pūlių atsiradimas ausies landoje ar ausies būgnelio plyšimas, infekcija gali patekti ir į akis, jos gali pradėti pūliuoti. Jei vaikas ar jo tėveliai ignoruoja surimtėjusius simptomus ir toliau delsia apsilankyti pas specialistą, galima net prarasti klausą“, – pažymi L. Mockutė. 

Pasak jos, siekiant kuo rečiau sirgti ausų infekcijomis arba visiškai jų išvengti, patartina ne tik prižiūrėti ausis po maudynių, jas teisingai valyti, nežalojant ausies odos, bet ir saugotis įvairių peršalimo simptomais pasižyminčių ligų, tokių kaip gripas, COVID-19, sinusitas. 

„Labai tikslinga vaikus kasmet skiepyti nuo gripo, kadangi ši liga yra viena iš ausies uždegimo atsiradimo priežasčių, kada virusas plinta per kvėpavimo takus ir pasiekia ausies landą. Labai svarbu vengti kontakto su sergančiais, reguliariai plauti rankas, dėvėti medicinines veido kaukes, jei lankomasi vietose, kur daug žmonių“, – priduria vaistininkė. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close