Bibliotekos vykdomo projekto „Jurgio Dovydaičio pamokos 2022“ renginiai tęsiasi

Vasara – atostogų metas. Vieniems norisi jas praleisti aktyviau, kitiems – ramiau. Tačiau vaikams atostogos dažniausiai asocijuojasi su nerūpestingumu, susitikimais su draugais bei nuotykiais. 

Liepos 18 dieną vaikai rinkosi Kazlų Rūdos Jurgio Dovydaičio viešojoje bibliotekoje ir Plutiškių miestelio filiale, kur vyko kūrybinės edukacijos „Iliustruojame Jurgio Dovydaičio užrašytą pasaką”. Ten jų laukė dailininkė Agnė Kananaitienė-Nananai. Viešnia jau yra iliustravusi dvidešimt knygų vaikams, o šiemet gegužės 11 dieną Šardžoje (JAE) vykusiame Vaikų skaitymo festivalyje buvo apdovanota už iliustracijas Evelinos Daciūtės knygai „Paslapčiausia paslaptis“.

Iliustracijos vaikų knygose atlieka svarbų vaidmenį, juk jomis sudominami potencialūs skaitytojai, jų dėka lyg pabrėžiami svarbiausi kūrinio akcentai. Taigi tai yra atsakingas darbas. Kaip sakė dailininkė, kartais knygos iliustravimas jai užtrunka net tris mėnesius, o tai juk – visa vasara! Edukacijos dalyviai tiek laiko neturėjo, tačiau jie turėjo puikią progą pajausti, ką reiškia būti knygų iliustruotojais – kaip iš pirmo žvilgsnio nuobodžiai atrodantį tekstą baltame popieriaus lape paversti akį traukiančiu. 

Iš pradžių vaikučiai susidomėję klausėsi dailininkės pasakojimo apie tai, kaip piešiniai iš eskizų persikelia į knygų puslapius, grožėjosi jos rodomais darbais, prikaustančiais žiūrovo dėmesį. Vėliau edukacijų dalyviai klausėsi viešnios skaitomos tautosakininko Jurgio Dovydaičio užrašytos pasakos „Laimingas žmogus“. O tuomet jau vyko įdomiausios edukacijų dalys, kurių metu vaikai galėjo leisti atsiskleisti savo kūrybiškumui, kadangi patys iliustravo perskaitytą pasaką. Vieniems pieštukai tarsi patys judėjo įamžindami popieriuje įsivaizduojamus pasakos personažus bei įvykius. Kitiems gi, lyg tikriems menininkams, reikėjo susikaupti, pabūti su savimi, kad aplankytų įkvėpimas ir tik tuomet išreikšti savo mintis nuostabiais piešiniais.

Visi abiejų edukacijų dalyviai sulaukė viešnios pagyrų už jų puikius darbelius, už įsijautimą bei entuziazmą.

Dėkojame dailininkei Agnei Kananaitienei už žaismingus ir nuotaikinus kūrybinius užsiėmimus. Tikime, kad šių edukacijų akimirkos ilgam išliks mūsų jaunųjų bičiulių atmintyse ir bus prisimenamos, kaip dar vienas smagus vasaros atostogų metu patirtas nuotykis.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kazlų Rūdos savivaldybė.

Kazlų Rūdos Jurgio Dovydaičio viešosios bibliotekos

Aptarnavimo ir informacijos skyriaus

Vyresnioji bibliotekininkė Inga Rutkauskaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close