Nemajūnų bibliotekoje vaikų vasaros skaitymai – apie karališkąjį Birštoną

Liepos 20 dieną Birštono viešosios bibliotekos Nemajūnų padalinyje įvyko Birštono viešosios bibliotekos projekto „Seniai seniai karališkajame Birštone“, organizuojamo įgyvendinant Birštono savivaldybės vaikų vasaros stovyklų ir kitų neformaliojo vaikų švietimo veiklų programą, popietė „Birštono istorija“. Šiemet tradiciniai vaikų skaitymai skirti Birštono 640 metų sukakčiai.

Smalsūs mažieji bibliotekos lankytojai atidžiai klausėsi Birštono karališkosios istorijos, pasakojimų apie mineralinio vandens šaltinius, kurių išskirtinumas žinomas nuo tada, kai pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėtas Birštono vardas „brist“, – nuo 1382 metų, o glūdi jie 100 mln. metų senumo kreidos kloduose. Sužinojo apie kraštovaizdžio savitumą ir ypatingumą, Nemuno kilpų regioninį parką, miesto architektūrą ir išlikusius senuosius statinius. Prisiminė rašytojus, kurie lankėsi, kūrė Birštone ir kurių skulptūros puošia miestą.

Skaitė knygų: Raimondos Ragauskienės „Karališkojo Birštono praeitis: istorinė raida iki XIX a.“, Birštono muziejaus leidinio „Birštono kraštas ir kaimynai kovoje už laisvę 1863–1864 metais“, Danguolės Kandrotienės, Vytauto Kandroto „153 įdomiausi Lietuvos miesteliai“, Juozo Šleikaus „Birštono muziejus: Birštono kurorto istorijos apžvalga“ ir kt., ištraukas, su dideliu susidomėjimu apžiūrėjo senojo Birštono nuotraukas. Po skaitymų vaikai atsakinėjo į klausimus apie Birštono istoriją, teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti prizais.

Vaikai susipažino su Birštono simboliu – banginuku, jo istorija: nedidelė banginuko skulptūra, su iš jos tekančiu mineraliniu vandeniu, 1959 m. pastačius Kauno HE ir pakilus Nemuno vandens lygiui, atsidūrė po vandeniu. Legendinis banginukas, fantastinė žuvis, persikėlė į Birštono herbą ir simbolizuoja kurorto praeitį ir ateitį. Druskupio upelio žemupyje yra kitas, mažesnis banginukas, iš kurio trykšta fontanas. Jaunieji dalyviai kruopščiai spalvino Birštono herbą, taip susipažindami su herbe esančiomis spalvomis.

Įtraukūs, prasmingi skaitymai, bendra veikla kūrybinėse dirbtuvėlėse, viktorina dalyvius sutelkė, suteikė žinių, jie pagrįstai gali didžiuotis Birštono kraštu ir jo karališkąja istorija. Laikas prabėgo labai greitai, tačiau galime pasidžiaugti, kad Nemajūnų bibliotekoje liepos 27 d. laukia kiti skaitymai ir kūrybinės dailės dirbtuvės „Nemuno vingiuose“. Rugpjūčio 3 d. vyks viktorina „Seniai seniai karališkajame Birštone“, kurioje galės išbandyti savo jėgas, rugpjūčio 10 d. renginyje „Seniai seniai karališkajame Birštone (kaip ir dabar) žmones spalvomis, formomis, kvapais džiugino daug nuostabių augalų“ susipažins su gamtos stebuklais. Džiugu, kad jaunajai kartai rūpi jo istorija, kad vaikai neabejingi savo kraštui, savo gimtinei, kad domisi ir siekia žinių.

Vaikų vasaros užimtumo stovyklos ir neformaliojo vaikų švietimo programos projektą „Seniai seniai karališkajame Birštone“ remia Birštono miesto savivaldybė.

Vyresn. bibliotekininkė Eitmyra Grybauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close