XII tarptautinis Tauragės muzikos festivalis džiugins žanrų įvairove!

Šiemet jau dvyliktąjį kartą į Tauragę sugrįžta tarptautinis Tauragės muzikos festivalis. Anot festivalio meno vadovo, žymaus operos solisto bei renginių organizatoriaus Liudo Mikalausko, šis renginių ciklas yra tarsi maloni duoklė gimtajam miestui – Tauragei! Džiugu dalintis kasmet kruopščiai atrinktomis programomis, galvojant apie festivalio lankytojus bei stengiantis juos nustebinti naujovėmis. Juolab ir nekomercinė bilietų kaina (koncertas 5 eur, abonementas į visus renginius 17 eur) vilioja atvykti net ir iš kitų miestų, todėl neretai žiūrovai susirenka iš Šilutės, Šilalės, Jurbarko bei Šiaulių ar netgi Kauno.

Viena tokiu naujovių, kuria prasidės festivalio kelias – jau liepos 20 dieną 19 valandą Tauragės Pilies kiemelyje koncertuos Amerikos Latin Grammy nugalėtojos, mariačių dainuojamojo žanro grupė FLOR DE TOLOACHE. Šios merginos išties ugningos bei žavinčio ritmo pojūčiu, apdovanos lankytojus lotynų Amerikos melodijomis. Flor de Toloache – pirmoji Niujorko istorijoje, viena geriausių pasaulyje moterų mariačių grupė. Į Tauragę jos atvyksta su Latin Grammy laurais bei kūriniais, prie kurių prisilietė prodiuseris Rafa Sardina (šis grandas dirba su mega žvaigždėmis, tarp kurių – Lady Gaga, Camila Cabello ir kt.). Gėlė toloache Meksikoje naudojama meilės eliksyro gamybai. O jos vardu pasivadinusi grupė, galvą susuka ir širdį pavergia savo kūryba. Atlikėjos tradicines meksikietiškas melodijas stilingai perkelia į skirtingus muzikinius kontekstus, ką puikiai iliustruoja Quisera – bendra daina su Johnu Legendu. Flor de Toloache pasirodymus entuziastingai įvertino leidiniai Rolling Stone, Billboard Magazine, The New York Times. O jūs pasiruošę egzotiškiems gėlių kerams svaiginančioje meksikietiškoje fiestoje?

Antrajame festivalio koncerte, kuris vyks liepos 28 dieną 19 valandą Tauragės Pilies kiemelyje, lankytojai išgirs VIRTUOZŲ DUETĄ – skambės akordeonisto iš Serbijos Momir Novakovič ir klasikinės gitaros virtuozo iš Estijos Kiril Ogorodnikov atliekama Pietų šalių muzika, ispaniškosios sarsuelos ir tango. Momir Novakovič – iš Serbijos kilęs Estijoje gyvenantis akordeonistas. Momir žinomas kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, koncertavęs įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje, pelnęs per 40 apdovanojimų tarptautiniuose muzikos konkursuose. Kiril Ogorodnikov – atlikėjas ir kamerinės muzikos muzikantas iš Talino, vienas žymiausių Estijos jaunosios kartos klasikinės gitaros muzikantų. Kiril Ogorodnikov yra unikalaus kamerinės muzikos ansamblio „Duo Telluur“, kuriame groja anglų ragas ir klasikinė gitara, narys. Abu atlikėjai be klasikinės kamerinės muzikos domisi pietietiškais ritmais. Savo išskirtiniu Astor Piazzola muzikos atlikimu, kuris apjungia šiuolaikinės, klasikinės ir džiazo muzikos stilius, atlikėjai yra žinomi už Estijos ribų. Momiras teigia, jog nepaisant gimimo vietos visi muzikantai turi tą pačią aistrą ir ritmo jausmą; akordeonistas taip pat atvirauja, kad pradžioje šios muzikos atlikimas Šiaurės šalyse kėlė jaudulį „Atrodė įdomu ir tikras iššūkis tai įgyvendinti čia, Šiaurės šalyje, kuri vis dar laikoma šalta ir santūria“. Piazzola tango nuevo nuo tradicinio tango skiriasi džiazo elementais, ypatinga harmonija ir netikėtais garsais.

Rugpjūčio 16 dieną 19 valandą pasinersime į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. NIKO – tai styginių instrumentų ansamblis, kurį 2006 m. įkūrė lietuvių kompozitorius Gediminas Gelgotas. NIKO atlieka šiuolaikinę minimalistinę muziką, o didžiąją dalį kolektyvo repertuaro sudaro ansamblio meno vadovo ir dirigento G. Gelgoto kūryba. NIKO savo pasirodymuose sujungia klasikinės ir populiariosios muzikos stilius, atlieka muziką mintinai, naudoja netradicines styginių instrumentų technikas, dainavimą. Orkestras taip pat integruoja kitas menų formas, tokias kaip minimalistinė choreografija, vizualizacijos ir dizainas, taip sukurdamas unikalią atlikimo koncepciją. NIKO intensyviai koncertuoja Europoje, Azijoje, JAV ir yra pasirodę bei pristatę G. Gelgoto muziką daugelyje prestižinių koncertų erdvių bei festivalių. Beje, visai neseniai kolektyvas grįžo iš Norvegijos, kur grojo…. karalienei. Smalsu, kuo jie nustebins tauragiškius!

Tradicinis naktinis Bangos piknikas šiemet vyks rugpjūčio 25 dieną 20:30 valandą Tauragės Bangos parke. Šiame nemokamame renginyje bus pristatyta legendinė operos klasika – G. Verdi opera TRAVIATA. Pagrindinius vaidmenis atliks žavingieji solistai, Ona Kolobovaitė (Violeta), Egidijus Bavikinas (Alfredas), Liudas Mikalauskas (Žermonas). Jiems akompanuos talentingoji pianistė Beata Vingraitė. „Pakelkim, pakelkim mes taurę linksmybių!“ – štai kaip prieš 100 metų prasidėjo profesionaliosios Lietuvos operos kelias Operos ir dramos vaidykloje Kaune! Nuo šventės iki pykčio, nuo meilės iki mirties Jus lydės programoje dalyvaujantys menininkai, atskleisdami dar nepažintas Violetos, Alfredo ir Žermono gyvenimo dramas. Šis pastatymas jau skambėjo ne viename Lietuvos mieste bei festivalyje ir sulaukė pačių geriausių atsiliepimų, todėl šio vakaro praleisti negalima.

Priešpaskutinis festivalio koncertas vyks rugsėjo 8 dieną 18 valandą. Įspūdingiausius kūrinius festivalio scenoje atliks sodraus aksominio balso tembro dainininkė Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Regimantas Gapšys (baritonas) ir Lietuvos kamerinis orkestras. Vakaro programoje skambės lietuvių ir užsienio kompozitorių žinomiausi opusai. Profesoriaus Sauliaus Sondeckio įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos kolektyvų. Šiandien orkestro – Lietuvos atlikimo meno ambasadoriaus – gastrolių maršrutai yra išraižę beveik visas Europos šalis, pasiekę Šiaurės ir Pietų Ameriką, Kubą, Egiptą, Pietų Afrikos Respubliką, Jungtinius Arabų Emyratus, Australiją, Islandiją, Kiniją, Japoniją, Kosta Riką, Libaną. Su garsiais solistais, dirigentais ir chorais orkestras bendradarbiauja ne tik per nesuskaičiuojamus koncertus, bet ir daugybę kartų įrašų studijoje. Jis įrašė daugiau kaip 100 įvairiausio repertuaro vinilinių ir kompaktinių plokštelių, ypač daug dėmesio skirdamas Bacho ir Mozarto kūriniams. Koncertas su operos soliste, aksominio balso tembro savininke Ieva Prudnikovaite bei Regimantu Gapšiu nustebins atlikimo preciziškumu bei sužavės emocijų įvairove.

Didysis festivalio uždarymas vyks Tauragės kultūros centre rugsėjo 22 dieną 18 valandą – festivalio lankytojai išvys EDUARDO BALSIO ŠOKIO SPEKTAKLĮ „EGLĖ ŽALČIŲ KARALIENĖ”, kurį atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė ir orkestras. Šokio spektaklio dirigentas Tomas Ambrozaitis, choreografas Martynas Rimeikis. XX a. lietuvių muzikos klasiko Eduardo Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ – populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas. Jaunosios kartos kūrėjų komanda – choreografas Martynas Rimeikis, dirigentas Modestas Barkauskas, scenografas Marijus Jacovskis ir kostiumų dailininkė Elvita Brazdylytė stengėsi įsiklausyti į kompozitoriaus E. Balsio muziką ir neprimesti Eglės ir Žilvino meilės istorijai nūdienos socialinių kontekstų. Tuo pačiu mėginta išvengti pasakų inscenizacijoms būdingos vizualių detalių gausos, todėl naujajame pastatyme kalba pats šokis, o ne dekoracijos ar butaforija. M. Jacovskio scenografijos sprendimas – itin lakoniškas: žvejų kaimelį jame simbolizuoja virvės, kokiomis į krantą ištempiamos valtys, jūros pasaulį – grandinės, paprastai laikančios laivų inkarus. E. Brazdylytės kurtuose kostiumuose dominuoja lengvi, tarsi vėjyje besiplaikstantys moteriškų suknelių audiniai, kurių spalvos kinta kartu su pasakojamos istorijos etapais: spektaklio pradžioje šviesūs ir trumpi Eglės apdarai vėliau tamsėja ir ilgėja. Povandeninio žalčių pasaulio atstovai dėvi glotniai priglundančius juodus drabužius.

Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Tauragės rajono savivaldybė. Visą festivalio programą rasite bei įsigyti abonementą į VISUS festivalio renginius galite Paysera tickets sistemoje bei www.lmkoncertai.lt interneto svetainėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close