Sėkminga Ukrainos karo pabėgėlių integracija: dažniau nei kas trečias turi darbą

Lietuvoje darbą jau rado 13,2 tūkst. nuo karo Ukrainoje pabėgusių žmonių. Tai sudaro daugiau nei trečdalį į mūsų šalį atvykusių darbingo amžiaus žmonių iš Ukrainos. Ukrainos karo pabėgėliai dirba visose Lietuvos savivaldybėse, beveik kas trečias – Vilniuje. Iš viso šiuo metu į Lietuvą yra atvykę daugiau kaip 58,2 tūkst. ukrainiečių, per 33,1 tūkst. – darbingo amžiaus.

„Į Lietuvą atvykę karo pabėgėliai iš Ukrainos stengiasi kuo greičiau rasti darbą ir, kaip matome, jiems pavyksta. Džiaugiamės, kad sparčiai daugėja įsiliejančių į mūsų darbo rinką ukrainiečių, nes darbas yra svarbi integracijos dalis. Kartu ukrainiečiai prisideda prie mūsų šalies ekonomikos kūrimo. Dėkoju darbdaviams, kurie suteikė jiems darbo vietas“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Pradžioje iššūkiu tapęs nuo karo bėgančių Ukrainos piliečių priėmimas ir integracija šalyje, per keturis mėnesius tik patvirtino, kad atvykę žmonės nori būti naudingi ir dirbti mūsų šalyje, jie bendradarbiauja ir domisi darbo galimybėmis. Trūkstant darbo jėgos šalyje, darbingo amžiaus ukrainiečių įsiliejimas į darbo rinką yra didelė paspirtis verslui“, – sako Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Daugiausia dirba Vilniuje

Ukrainiečiai dirba visose šalies savivaldybėse. Daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 4,2 tūkst. (32 proc., arba beveik kas trečias dirbantis ukrainietis, įsidarbinęs Lietuvoje po karo Ukrainoje veiksmų pradžios ), Kaune – 1,9 tūkst. (14 proc.) , Klaipėdoje – 1,5 tūkst. (12 proc.). Daugėja įsidarbinusių Alytaus miesto, Kauno ir Vilniaus rajonų, Šiaulių miesto, Druskininkų, Palangos, Elektrėnų,  Visagino, savivaldybėse. Užimtumo tarnyba šiuo metu jau yra padėjusi įsidarbinti beveik 7 900 Ukrainos karo pabėgėlių.

Aukštos kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba per 1 tūkst. arba 8 proc. ukrainiečių, įdarbintų Lietuvoje po vasario 24-osios, kuomet prasidėjo Rusijos kariniai veiksmai prieš Ukrainą. Iš jų 68 dirba sveikatos specialistais (gydytojais, veterinarais, slaugos specialistais ir kt.), 123 – mokymo specialistais (mokytojais, mokslo darbuotojais, kt.), 73 – IT ir ryšių specialistais, 117 – fizinių mokslų ir inžinerijos specialistais, 54 – jaunesniaisiais sveikatos specialistais.

Vidutinės kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba 8,4 tūkst. ukrainiečių arba 64 proc. įsidarbinusių po karo veiksmų Ukrainoje pradžios.

Didžioji dalis darbdavių ukrainiečius įdarbina neterminuotai. Užimtumo tarnyboje šiuo metu yra užsiregistravę beveik 6 tūkst. darbo ieškančių žmonių iš Ukrainos.

Dirba ir moka mokesčius Lietuvoje

Dirbantys ukrainiečiai mūsų šaliai jau sumokėjo apie 10,7 mln. eurų mokesčių, preliminariais skaičiavimais per birželio mėnesį – daugiau kaip 4,2 mln. eurų mokesčių – pajamų, sveikatos draudimo, pensijų ir socialinio draudimo.

Lietuvoje dirbančių ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Vidutiniškai mūsų šalyje dirbantis ukrainietis birželį per mėnesį uždirbo apie 1032 eurų „ant popieriaus“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close