Neslūgstanti karščio banga Lietuvoje: ką privalo žinoti vairuotojai, norėdami sumažinti nelaimingų įvykių tikimybę

Jau beveik savaitę iš Lietuvos nesitraukia svilinantis karštis. Nors tokios vasaros daugelis laukia, tačiau vairuotojams ir jų sveikatai tai – tikras iššūkis. „Lietuvos draudimo“ ekspertas pastebi, kad tokiomis karštomis dienomis yra keletas patarimų, į ką turėtų atkreipti dėmesį vairuotojai. Nukentėti gali ne tik jie, bet ir keleiviai bei pati transporto priemonė, todėl papildomas atsargumas išties svarbus.

Sumažėjusi koncentracija turi įtakos vairavimo kokybei

Vairuojant labai svarbi yra koncentracija, tačiau karštomis dienomis susitelkti gali būti sudėtinga. Įkaitusioje aplinkoje tirštėja kraujas, sutrinka kraujotaka, o visa tai yra glaudžiai susiję su smegenų veikla. „Lietuvos draudimo“ ekspertas sako, kad karštomis dienomis išties pastebima daugiau smulkių eismo įvykių.

„Tokiomis karštomis dienomis vairuotojai turėtų dar labiau saugoti savo bei aplinkinių sveikatą, todėl išskirčiau keletą aspektų, ką būtina padaryti svilinant karščiui.

Pirmiausia, jau atėjus prie automobilio ir pamačius, jog jis yra prikaitęs – rekomenduočiau iškart nesėsti į transporto priemonę. Tiek vairuotojas, tiek ir keleiviai labiau apsaugos savo sveikatą, jei keletą minučių automobilį pavyks pravėdinti. Kitu atveju transporto priemonėje bus susidaręs lyg pirties efektas, kai sėsti už vairo nėra saugu“, – teigia „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Anot jo, iškart sėdant prie vairo ir važiuojant, yra rizikuojama savo, keleivių bei kitų eismo dalyvių sveikata bei gyvybe. Verčiau praverti dureles, langus ir palaukti keletą minučių, kol temperatūra salone sumažės.

„Žmonės vasarą ir taip greičiau atsipalaiduoja, yra mažiau susikoncentravę, todėl labai svarbu reguliuoti karštį automobilyje, bent taip mažinant tikimybę dėl koncentracijos sumažėjimo patekti į eismo įvykį“, – sako A. Juodeikis.

Akinanti saulė bei vaikų, augintinių sveikatos apsauga

Kaip kitą svarbų aspektą Artūras Juodeikis išskiria spiginančią saulę.

„Tai aktualu visą vasarą, tačiau kai svilina karštis – saulė tiesiogiai šviečia į akis, todėl būtina dėvėti akinius nuo saulės, naudoti atlenkiamą skydelį. Tai išties dvi paprastos priemonės, kuris gali padėti išvengti eismo įvykių. Be abejonės, tokiomis karštomis dienomis labai svarbus ir šviežias vanduo – jo visada reikėtų turėti su savimi“, – pažymi „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Kaip sako specialistas, vienas svarbiausių dalykų tokiomis karštomis dienomis – vaikų bei augintinių sveikata ir saugumas.

„Jokiu būdu, net ir trumpam laikui, nepalikite automobilyje vaikų ir augintinių. Toks karštis yra kritiškai pavojingas sveikatai ir gyvybei. Noriu atkreipti ir aplinkinių žmonių dėmesį – nebūkime abejingi, jei matome gretimame automobilyje vaiką ar augintinį vienus – nedelsiant reikia skambinti trumpuoju pagalbos telefonu 112“, – elgtis atsakingai ragina „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Anot A. Juodeikio, svarbu tokiomis karštomis dienomis nepiktnaudžiauti ir oro kondicionieriais.

„Labai svarbu įvertinti, kokia būtų tinkama temperatūra salone. Pavyzdžiui, jei lauke yra 35 laipsniai karščio, automobilio viduje temperatūra neturėtų nukristi iki 20 laipsnių šilumos. 15 laipsnių skirtumas yra labai didelis, taigi garantuotai peršalsite“, – sako draudimo ekspertas.

Didelės provėžos – tūkstantiniai nuostoliai

„Lietuvos draudimo“ atstovas atkreipia dėmesį ir į techninius transporto priemonių parametrus, kelio dangą.

„Prie ypatingai didelio karščio tais keliais, kur važinėja ar yra pakraunamas sunkusis transportas, pasitaiko atvejų, kai yra įspaudžiamos provėžos. Mūsų bendrovės duomenimis, už autoįvykius, kurie susiję su provėžomis asfalte, išmokame keliasdešimt tūkstančių eurų sumas per metus.

Tokios provėžos yra pavojingos, nes vengdami netikėtų kliūčių, vairuotojai manevruoja, taip sukeldami pavojų bei susidurdami su kitais kelių eismo dalyviais. Todėl išties norisi atkreipti vairuotojų dėmesį, kad tokios provėžos nebūtų nuvertintos – dėl jų kaltės įvykių tikrai būna gana nemažai“, – sako A. Juodeikis.

Po karčių visuomet ateina liūtys – į ką atkreipti dėmesį

Anot jo, galiausiai svarbu prisiminti, kad po tokių didžiulių karščių visuomet ateina vasaros vėtros bei liūtys.

„Jei pakliuvote į didelę liūtį, būtinai pasirinkite saugų greitį ar visai sustokite šalikelėje, jei yra tokia galimybė, kol liūties banga praeis ir matomumas bus geresnis. Taip pat, liūtis greitkeliuose gali sukelti vandens sankaupas ant važiuojamosios dalies – įvažiavus į tokią gilią balą dideliu greičiu, automobilis gali tapti nevaldomu“, – teigia „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Be to, draudimo atstovas pažymi, kad saugant automobilius nuo karščio, vairuotojai juos dažnai stato po dideliais medžiais, tačiau tai nėra geras pasirinkimas. Anot jo, staiga prasidėjusi vasaros vėtra išlaužo medžių šakas, ypač senų didelių medžių, ir tos šakos sunkiai apgadina transporto priemones.

Naujausias „Lietuvos draudimo“ prekės ženklo tyrimas rodo, jog Lietuvos gyventojai jį laiko pačiu patikimiausiu draudimo prekės ženklu Lietuvoje, ypatingai daug balų apklaustieji bendrovei skiria už tai, jog ji objektyviai vertina klientui padarytos žalos nuostolį, paprastai ir sklandžiai jas tvarko bei greitai sureguliuoja (KOG apklausa, 2021 m. gruodis, 18-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojai). Savo draudimą apskritai bendrovei patiki kas trečias besidraudžiantis šalies pilietis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close