Šiuolaikinis šokis su Ema Senkuviene – Skriaudžiuose

Skriaudžiuose, Veiverių kultūros centre, jaunosios kartos šiuolaikinio šokio atstovė Ema Senkuvienė kūrė meninėje rezidencijoje „Posūkiai“ ir į kūrybinį procesą įtraukė vietos jaunimą.

„Pastaruoju metu šokis ir ratas – dažni motyvai mano kūrybiniuose ieškojimuose. Rato simbolika iš tiesų yra plati – tai rutina, gyvenimas, ciklas, tėkmė, kasdienybė ir amžinybė. Tai kažkas mums visiems atpažįstamo, bet tuo pačiu ir mistiško. Juk visada atrodo, kad veiksmas, vykstantis rate, turi magijos, siejasi su ritualu, lygiai taip pat ir šokis. Šokis man, visų pirma, yra apie mus ir norisi jį priartinti prie natūralaus žmogaus buvimo, kad šis su juo susiduriančiam atrodytų kaip natūralus žmogiškas veiksmas, išraiška, galimybė, o ne ypatingų sugebėjimų ir elementų šou.“ – dalinasi šokio menininkė Ema Senkuvienė. Profesionalė dalinasi, jog „Posūkiai“ gimė iš gyvenimo rato bei jo unikalumo ir tuo pačiu netobulumo: „niekas nevyksta visada vien taip, kaip norime ar suplanuojame, visuomet tenka kažkur „pasukti“, o kartais esame priversti ir „apsisukti“. Ir nesvarbu, koks tavo amžius ar sukaupta patirtis, rezidencijos dalyviai, kurie yra vaikai, iškart suprato šią idėją bei galėjo pateikti savo asmeninių pavyzdžių, net ir jie jau keliauja per asmeninius posūkius. Tai universali, bet tuo pačiu ir neišsemiama tema.“ – dalinasi šokėja.

Rezidencijos dalyviai susipažino su šiuolaikinio šokio pagrindais, skirtingomis judesio savybėmis, lygiais ir ritmu bei atlieka improvizacija paremtas užduotis. Taip pat mokėsi kaip šokti individualiai ir kaip veikti grupėje bei reaguoti į juos supančią aplinką.

E. Senkuvienė pastebėjo, jog kuriant Skriaudžiuose patirtis išties kitokia, nei kuriant mieste – žmonės čia atviresnis, lengviau užmegzti ryšį, susibendrauti. Ir jau po pirmojo susitikimo vaikai jos teiravosi, galbūt ji norėtų šokio pamokas čia vesti nuolat. „Jų susidomėjimas – man pats geriausias įvertinimas. Tuomet supranti, jog tai, ką darai, išties yra prasminga, o tokie projektai, kaip „PROmetėjas“, nors ir trumpalaikiai, turi išliekamąją vertę.“ – džiaugėsi choreografė. Penktadienį, drauge su rezidencijoje dalyvavusiu jaunimu pristatytas pasirodymas „Posūkiai“, kuriame nugulė sukaupta informacija bei judesiai. O susirinkusi bendruomenė galėjo ne tik stebėti, tačiau ir diskutuoti bei iš arčiau susipažinti su šiuolaikiniu šokiu.

Ema Senkuvienė – jaunosios kartos šokėja ir kūrėja šiuo metu kurianti ir dirbanti Lietuvoje. 2015 m. nominuota Auksiniam scenos kryžiui už vaidmenis spektakliuose „Apollo“ ir „Padaryk iš manęs jungiklį“. Vaikystėje augusi ir tobulėjusi kaip dailiojo čiuožimo atstovė, vėliau atrado save šokio srityje ir profesionalios šokėjos karjerą pradėjo Kauno šokio teatre „Aura“. Savo šokio žinias ji gilino tarptautinėje šokio programoje „Start Up VII“ Italijoje, kur mokėsi iš gerai žinomų kūrėjų Eduardo Torroja, Erion Kruja, Brigel Gjoka. Taip pat E. Senkuvienė yra dirbusi žymiais choreografais kaip Amos Ben-Tal (Nyderlandai), Ferenc Feher (Vengrija), šokio trupėmis Don Gnu (Danija), Panta Rei (Norvegija) ir kt. 2019 m. rugpjūčio mėn. Ema kartu su šokėju Blake Seidel (JAV) pristatė savo kūrybos duetą „X ir ateities X“ „38-jame Annual Battery Dance Festival“ festivalyje Niujorke, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Rezidencija „Posūkiai“ – tai šiuolaikinio šokio meno sklaidos programos „PROmetėjas 2022“ dalis. „PROmetėjas“ organizuoja Akademijos kultūros centras, Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centras, Birštono kultūros centras, Josvainių kultūros centras, Kaišiadorių kultūros centras, Kėdainių kultūros centras, Krakių kultūros centras, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Kauno rajono Ramučių kultūros centras, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centras, Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centras, Žiežmarių kultūros centras. Partneriai: Šiuolaikinio šokio asociacija, Lietuvos šokio informacijos centras. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno regiono savivaldybės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close