Paroda „Mano pirmoji knygelė“

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje veikė Prienų rajono ugdymo įstaigų priešmokyklinio amžiaus vaikų kūrybinių darbų paroda „Mano pirmoji knygelė“.

               Ši graži tradicija prasidėjo 2007 metais, kai Vaikų literatūros skyriui Prienų lopšelio-darželio „Pasaka“ vyresn. ikimokyklinio ugdymo mokytoja Asta Struckienė apsilankymo metu padovanojo auklėtinių piešinių knygelę draugystės tematika „Traukinukas“.

            Šiemet šiai parodai buvo pristatytos 52 knygelės, kurias vaikams parengti padėjo pedagogai iš 12 Prienų rajono ugdymo įstaigų: Prienų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ „Pasakorių“ grupės auklėtoja – metodininkė Loreta Radzevičienė, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pedagogės Sandra Leonavičienė, Ramutė Kuncevičienė, Daiva Buzienė, Edita. Jucienė, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Naujosios Ūtos daugiafunkcinio centro pedagogė Antanina Jasukaitienė, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Ašmintos daugiafunkcinio centro pedagogė Valdona Žiūkienė, Pakuonio pagrindinės mokyklos pedagogė Regina Eidukevičienė, Balbieriškio pagrindinės mokyklos pedagogė Ramutė Švedienė, Šilavoto pagrindinės mokyklos pedagogė Rūta Marcinkevičienė, Išlaužo pagrindinės mokyklos pedagogė Ingrida Kisielienė, Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos pedagogė Rasa Jasūdienė, Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos pedagogė Daiva Jonykienė, Jiezno gimnazijos pedagogė Lina Jankauskienė, Skriaudžių pagrindinės mokyklos mokytoja Virginija Deltuvienė. Ši paroda sulaukė 125 lankytojų.

                 Kūrybinių darbų įvairovė buvo gausi ir skirtinga. Parodoje buvo galima pamatyti pirmųjų piešinių albumų apie gėles, svajones ir džiaugsmus, margučius, gimtadienį, svajonių atostogas. Taip pat buvo ir pirmųjų enciklopedijų apie zoologijos sodo gyventojus, vaisius ir daržoves, paukštelių pasaulį. Be abejo vaikai kūrė ir paveikslėlių knygas, kuriose veikė vandenynų gyventojai, dinozaurai, katytės, pasitaikė netgi rimta knyga apie statybas (pav. „Rimta knyga apie rimtas statybas“. Kaip gi be pasakų? Jų taip pat buvo nemenka krūvelė: pasakos apie gyvūnus, obuolių vabalų, margučių pasakos, pasakėlė apie princesę, apie drąsią pelėdą, kuri gelbėjo savo jauniklius. Parodoje buvo eksponuojama ir receptų knyga. Dar vaikai dalinosi gražiausiomis mintimis apie draugystę, kaip saugoti ir mylėti gamtą bei knygomis kvietė pažinti savo emocijas.

                 Parodos lankytojus stebino ne tik tematika, bet ir atlikimo technikos: knygose buvo galima pamatyti koliažo, liejimo akvarele, iliustracijų pieštų su pieštukais ar flomasteriais, tekstą papildė ir nuotraukos. Vyraujančios knygelių įrišimo technikos: klijavimas sausais klijais, įrišimas spirale ar tiesiog juostele. Buvo ieškoma ir kūrybiškų knygos formatų sprendimų. Vaikai neapsiribojo tradicine stačiakampio forma ir leido sau paeksperimentuoti. Parodoje buvo eksponuojamos apvalios, obuolio, automobilio, kiaušinio formos knygelės. O keletas knygelių buvo įgavę visai knygai nebūdingą formatą – paveikslo, stilizuoto linkėjimų medžio, stilizuoto ąžuolo medžio formą, kurio lapai – gilės, o ant šių užrašyti „Pokalbiai po ąžuolo gile“. Vaikų naudojamos medžiagos knygoms kurti buvo popierius, kartonas, plastikas, medžiagos skiautės, kaspinėliai, medis.

Bibliotekos darbuotojams buvo labai malonu stebėti vaikų šypsenas, smalsumą, nes jie iš įprastų bibliotekos skaitytojų patys pavirto kūrėjais, autoriais ir jų darbai buvo eksponuojami ten, kur tikros knygos! Juk tai buvo JŲ PIRMŲJŲ KNYGELIŲ paroda. Kas žino, gal kam nors tai bus impulsas tapti tikru rašytoju. Autorinės knygos kūrimas, tai ir savojo santykio su knyga formavimas, suvokimo apie tai, kas yra knyga įprasminimas ir pateikimas vaiko akimis.

                 Tuos, kurie nesuspėjo apžiūrėti parodos, kviečiame pasižvalgyti virtualiai Vaikų literatūros skyriaus / Prienai Facebook paskyroje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close