Nuspręsta didinti šauktinių, kariūnų skaičių, civilinį personalą

Birželio 21 d. LR Seimas priėmė Krašto apsaugos ministerijos inicijuotas įstatymo pataisas, kurios leis didinti krašto apsaugos sistemos personalo skaičių. Sudaromos galimybės pašaukti į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą daugiau karių, taip pat Karo akademijos kariūnų ir Lietuvos kariuomenės civilių darbuotojų.

„Šie sprendimai leis lanksčiai planuoti ir užtikrinti karinių vienetų komplektavimą. Be to, jie yra būtini atsižvelgiant į augančius kariuomenės poreikius, įskaitant didėjantį jaunesniųjų karininkų poreikį, dėl kurio didinamas Karo akademijos kariūnų skaičius“, – teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Augantis personalo poreikis

Padidinus pašaukiamų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karių skaičiaus ribas nuo 3400 iki 4400, būtų pasiektas reikiamas Lietuvos kariuomenės dalinių užpildymas personalu, užtikrinant pakankamą, nepertraukiamą, savalaikį vienetų komplektavimą ir kovinį rengimą. Šiuo metu šaukiamų jaunuolių skaičius siekia 3800–4000.

Atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės rezervo poreikį, didinamas ir ribinis kiekvienais metais į pratybas ir mokymus pašaukiamų aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių skaičius – nuo 2 500 iki 5 000. Iki šiol šis skaičius siekė nuo 1 500 iki 4 000.

Nustačius didesnį maksimalų leistiną ribinį kariūnų skaičių nuo 320 iki 440, kasmet į Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją bus galima priimti iki 110 kariūnų ir taip nuosekliai didinant karininkų skaičių, užtikrinti krašto apsaugos sistemai reikalingą karininkų poreikį.

Taip pat didinamas Lietuvos kariuomenės darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, skaičius nuo 1800 iki 2050. Tai daroma atsižvelgiant į didėjantį kariuomenės civilinio personalo poreikį medicininės priežiūros, maitinimo, sandėlių, infrastruktūros priežiūros, aprūpinimo ir kitoms aptarnavimo paslaugoms teikti. Planuojama, kad 2023 m. bus pastatyti trys kariniai miesteliai Šiauliuose, Vilniaus rajone ir Šilalės rajone, o vien šių karinių vienetų infrastruktūros priežiūrai papildomai reikės apie 150 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close