Tik už girios – ir Pilotiškės…

Mūsų žemė žymi viskuo: santūriai gražia gamta, ryškiais metų laikais, švelniais stichijos brūkštelėjimais. Bet turtingiausia talentingais žmonėmis, paliekančiais mūsų širdyse neišdildomus pėdsakus. Labai gerai, kai žmogaus prisilietimas prie tokių  asmenybių prasideda nuo vaikystės.

Balbieriškio pagrindinėje mokykloje jau daug metų vykdomas projektas ,,Po klevu“. Nemėgstu šio bespalvio žodžio, todėl projektą pavadinome švente. Švente, kurios metu mokiniai prisiliečia prie talento formavimosi ištakų, prie didelės atsakomybės jausmo artimam, greta esančiam, pačiam sau. ,,Po klevu“ – tai šventė sielai, tiek vaikiškai, tiek brandžiai. Kam skyrėme šią šventą šiemet?

Tik už girios – ir Pilotiškės. Tai ten prieš 120 metų gimė mūsų krašto rašytojas, poetas Vincas Mykolaitis-Putinas. Su šiuo vardu, ruošdamiesi šventei, gyvenome daug dienų. Kelis kartus važiavome į poeto tėviškę, kalbėjomės su jo sūnėnu, kitais giminaičiais. Gerai piešiančios mergaitės darėsi eskizus, vėliau, bendradarbiaudamos su dailės mokytoja Ona Žvirbliene, piešė sodybos fragmentus, Aušrakalnį. Aplankėme Gudelius, kur būsimasis poetas nuo 1900-ųjų dvejus metus lankė pradžios mokyklą.

Skaitydami Stasio Lipskio knygą ,,Išsivadavimas“, radome netikslumų. Mes manome, kad Gudelių pradžios mokykloje 1900 metais negalėjo mokytis Šlavantų kaimo vaikų. Šlavantai toli nuo Gudelių, aprašyti romane ,,Altorių šešėly.“ Galėjo mokytis Šlavančių kaimo, esančio šalia Gudelių, vaikų. Nėra šalia ir Kalnėnų kaimo. Yra Kalnynai, vietinių kirčiuojami tvirtagale priegaide ant ,,l“. Jeigu autorius rėmėsi to meto įrašais, tai jie spaudos draudimo metais įrašyti neteisingai.

Ruošdamiesi pristatyti projektą, mokiniai pradėjo jaudintis, kad bendraamžiai, naivūs, nesmalsūs, jų nesupras. Suprato. Dėl to labai džiaugiamės. Šventės metu persipynė poeto gyvenimo faktai, eilėraščiai, romano ,,Altorių šešėly“ ištraukos, mokinių piešti tėviškės vaizdai.

Programos credo – informatikos mokytojo Gražvydo Grigonio sukurta šventės skrajutė, kurioje žalių klevo lapų fone švietė šie poeto žodžiai:

Ir paukščiai skrisdami čiulbės,

Kad nėr pasauly laimės didesnės

Kaip laisvė!

Puošmena sielai – buvusios mūsų mokyklos mokinės Rūtos Petty daina ,,Sakalai“, skirta būtent šiai šventei, padedanti suvokti, kad žmogus yra laisvas pasirinkti savo kelią.

Dėkoju visiems, padėjusiems įgyvendinti šį sumanymą. Ypač džiaugiuosi savo mokiniais, daug sužinojusiais, nugalėjusiais drovumą kalbėti bendraamžių auditorijai, mėginančiais perprasti retorikos paslaptis. Džiaugiuosi kuriančiais ir išdrįsusiais su savo kūryba supažindinti bendramokslius.

 

Irena Liutkevičienė,

Balbieriškio pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close