Lietuvos ir dar 26 šalių kariai treniravosi vykdyti jungtinę paramą ugnimi pratybose „Adrijos Smūgis 2022” Slovėnijoje

Gegužės 23 – birželio 5 dienomis Slovėnijoje vyko tarptautinės, jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistų (angl. JTAC – Joint Terminal Attack Controller) pratybos „Adrijos smūgis 2022“ (angl. Adriatic Strike 2022). Jubiliejinės, jau dešimtąjį kartą vykusios pratybos yra didžiausi tarptautiniai kariniai mokymai, kuriuos organizuoja Slovėnijos kariuomenė. Nors pratybos organizuojamos šalies, mažesnės už Lietuvą tris kartus, šie mokymai kasmet sutraukia vis daugiau dalyvių iš NATO valstybių ir kitų partnerių šalių. Šiemet pratybose dalyvavo per 650 karių iš 27 skirtingų NATO valstybių ir partnerių šalių, užduotis vykdė apie 50 skirtingų komandų, apie 40 orlaivių bei 2 lėktuvnešiai.

Lietuvos kariuomenės Oro atakos valdymo grupės į šias pratybas yra įsitraukusios nuo pat pradžių – 2012 m. ir sėkmingai dalyvauja iki šiol. Šiemet Lietuvą šiose pratybose atstovavo jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistai iš Lietuvos kariuomenės Brigados Generolo R. Pečiulionio, Generolo R. Giedraičio artilerijos batalionų bei kariai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės Ulonų ir Karaliaus Mindaugo husarų batalionų, Specialiųjų operacijų ir Karinių oro pajėgų.

Savaitę trukusiuose tarptautiniuose mokymuose „Adrijos Smūgis“, Oro atakos valdymo grupės ir kitų vienetų kariai, keturiose skirtingose Slovėnijos vietovėse treniravosi koordinuoti skirtingų valstybių ir jų orlaivių veiksmus, vykdant kovinius šaudymus ir kitas, paramos iš oro bei sausumos operacijas. Pagal pratybų sumanymą, oro atakų valdytojų užduotis buvo identifikuoti taikinius, užsakyti orlaivių skrydžius ir palaikant radijo ryšį su orlaiviais užvesti juos ant taikinių. Paramą iš oro mūšiuose kvietę Lietuvos kariai sėkmingai padėjo naikinti priešininkų taikinius, kurie, pagal pratybų scenarijų kėlė grėsmę sąjungininkų kariams. Tuo tarpu Specialiųjų operacijų pajėgų vienetai planavo ir skirtingose vietovėse vykdė kitas, įvairaus pobūdžio užduotis, trukusias 72 valandas nenutrūkstamai. 

Oro atakos valdymo grupė (angl. TACP – Tactical Air Control Party) yra specifinis pajėgumas, kuris yra nukreiptas į oro operacijų valdymą, remiant kitų pajėgų vienetus. Radijo ryšio pagalba atliekamas taktinis orlaivių užvedimas ant taikinių, todėl vykdant tokias užduotis ir siekiant maksimaliai greitai bei efektyviai sunaikinti priešo taikinius, Jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistas turi būti ypatingai atidus, tikslus ir gebantis mąstyti greitai, elgtis užtikrintai ir būti atsparus bet kokiai stresinei situacijai. Šios pratybos užtikrina visapusišką tobulėjimą tarp jungtinės ugnies paramos vienetų ir stiprina bendradarbiavimą tarp skirtingų valstybių vienetų tarptautiniu mastu. Tokia sąveika įtvirtina NATO sąjungininkų kaip vieno kumščio veikimą ginantis nuo bet kokių iššūkių.

Nuotr. aut. vyr. srž. sp. Ieva Budzeikaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close