JEF – 10 šalių pajėgos, aktyvuojamos greičiau nei NATO 5-as straipsnis

Jungtinės Karalystės vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos (angl. Joint Expeditionary Force, JEF), tai dešimties Europos valstybių partnerių saugumo iniciatyva, kuriai priklauso ir Lietuva (Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Švedija ir Suomija). JEF pajėgų išskirtinumas – operatyvi reakcija ir sausumos, jūrų bei oro elementų aktyvavimas, tolimesnis įsitraukimas į NATO 5-ojo straipsnio (kolektyvinės gynybos) operacijas. Pagal 2015 m. rudenį pasirašytą susitarimą sukurtos aukštos parengties, divizijos dydžio (mažiausiai 10 tūkst. karių) pajėgos, kurios gali būti ypač greitai dislokuotos reikiamame regione reaguojant į bet kokio tipo saugumo krizes, taip pat reguliariai rengiamos karinės pratybos. Šios pajėgos – tai dar viena atgrasymo ir gynybos, taip pat Lietuvos ir viso regiono saugumo didinimo bei Europos karinių pajėgumų stiprinimo priemonė.

JEF reaguoja į mūsų regione kylančius saugumo iššūkius bei siekia tų pačių tikslų, kaip ir NATO – kolektyvinės gynybos, krizių valdymo ir stabilios saugumo situacijos. JEF pratybomis Baltijos regione siekiama pasiruošti greitai reaguoti į iškilusiais grėsmes ir bendrai planuoti procedūras, vieningai atsakyti į hibridinius veiksmus Baltijos jūros regione, Tolimojoje Šiaurėje ir Šiaurės Atlanto regione. Beveik mėnesį laiko, pirmą kartą Lietuvoje, buvo dislokuotas JEF Nuolatinis jungtinių pajėgų štabas (angl. The Standing Joint Force HQ, SJFHQ), kurio pagrindinis uždavinys buvo tarptautinės vadaviečių pratybos, siekiant išbandyti ir sustiprinti ryšio kanalus tarp Lietuvos, Latvijos ir JEF operacinio štabo Nortvude.

JEF sudaro JK Karinis jūrų laivynas, jūrų pėstininkai, sausumos, oro pajėgos ir JEF šalių narių deklaruoti gynybos pajėgumai, kurie nuolat bendrai dalyvauja įvairaus tipo ir lygmens pratybose šalyse partnerėse. Lietuvoje, kaip gynybos ir atgrasymo priemonė, dislokuoti Didžiosios Britanijos kariuomenės sraigtasparniai AW159 „Wild Cat“ su juos aptarnaujančiais kariais. Daugiafunkcinius, daugiausia žvalgybos ir puolimo kovinėms operacijoms skirtus sraigtasparnius „Wild Cat“ pakeis sraigtasparniai „Puma“.

JEF pajėgos dalyvavo gegužės mėnesį Lietuvoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Geležinis vilkas 2022-I“, kur Karaliaus Mindaugo husarų batalionas kartu su užsienio partneriais iš Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų vykdė puolimo operacijas prieš sustiprintą NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę. Puolimo ir gynybos operacijų metu aktyviai veikė ir kovinės paramos vienetai – nuo orlaivių iki elektroninės kovos ir psichologinių operacijų padalinių, kurie trikdė komunikaciją, treniravo ryšio užtikrinimo vienetus, klaidino priešiškus padalinius.

Taip pat nuo gegužės 30 d. iki birželio 3 d. netoli Švedijos Gotlando salos vyksta JEF vadovaujamos pratybos „Baltic Protector“ (liet. „Baltijos gynėjas“), jose dalyvauja, laivų manevravimo elementus tobulina ir patirties veikti drauge įgyja Karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas „Dzūkas“ ir priešmininis laivas „Kuršis“.

Lietuvos kariuomenės nuotraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close