Į Kauną atvyksta JAV rotacinių pajėgų sunkusis batalionas su kovine technika. Pirmą kartą logistinei operacijai panaudota europinė vėžė iki Kauno

Šiandien europine geležinkelio vėže į Kauną atvyko Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rotacinių pajėgų sunkioji karinė technika, kuri gegužės 26-29 dienomis bendro naudojimo keliais su Lietuvos kariuomenės Karo policijos ekipažų palyda, judės į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje.

Karinės technikos judėjimą Lietuvos keliais nulėmė Lietuvoje dislokuotų JAV rotacinių pajėgų pamainos pasikeitimas. Į šalį atvyksta JAV kariuomenės 4-osios pėstininkų divizijos 3-iosios šarvuočių brigados kovinės grupės 66-ojo šarvuočių pulko 1-asis batalionas (1-66), kurio įprasta dislokacijos vieta yra JAV Kolorado valstijoje esantis Fort Carson. Naujai atvykęs batalionas iki birželio mėnesio pabaigos pakeis nuo praėjusių metų rudens Lietuvoje dislokuotus JAV sunkiojo 3-66 bataliono karius bei jų rotacijos pradžioje atsigabentą karinę techniką.

Kovo pabaigoje Graikijos Aleksandrupolio jūrų uoste išsilaipinę 1-66 bataliono kariai su savo technika, pirmą kartą Europos geležinkeliais atvyko į Kauno Intermodalinį terminalą. Naujai įrengta „Lietuvos geležinkelių“ infrastruktūra suteikia galimybę sunkiąją ginkluotę europine „Rail Baltica“ vėže atgabenti iki Palemono kelyno teritorijos Kaune, vietoje anksčiau buvusio išsikrovimo taško Šeštokuose, Lazdijų rajone. Taip pat naujai įrengtas privažiuojamasis kelias užtikrina sklandų nukrovimą terminale – karinė technika gali nuvažiuoti įrengta rampa, tad nebereikia papildomos technikos jos nukėlimui. Nauja Kauno Intermodalinio terminalo infrastruktūra leidžia sumažinti Lietuvos kelių apkrovimą, sunkiosios karinės technikos gabenimo našta perkeliama geležinkeliams bei didinamas Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų mobilumas, greitis bei lankstumas grėsmės atveju.

Į Lietuvą atvykstanti nauja JAV rotacinių pajėgų pamaina atsigabena tankus M1A2 „Abrams“, pėstininkų kovos mašinas „Bradley“, šarvuočius M1068A3, sunkvežimius, visureigius ir kitą reikalingą karinę techniką, iš viso apie 180 transporto priemonių. Visa ši technika, siekiant sukelti kuo mažiau nepatogumų eismo dalyviams, iš Kauno į Pabradę važiuos tamsiu paros metu (~20.00-00.00 val.), maršrutu Kaunas-Vievis-Maišiagala-Nemenčinė-Sužionys-Pabradė.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojami nuo 2014 m. pavasario, kaip dalis JAV Sausumos pajėgų operacijos rytinėje Aljanso dalyje „Atlanto ryžtas“. Taip JAV demonstruoja savo kolektyvinės gynybos įsipareigojimą NATO sąjungininkams, užtikrindama saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Nuotraukos mjr. Pauliaus Babilo.

Lietuvos kariuomenės video: https://we.tl/t-RKfxlTL6DJ

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close