Baigtos tarptautinės oro pratybos „Budrus sakalas 2022“

Baigėsi gegužės 17–21 d. vykusios Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų ir sąjungininkų pratybos „Budrus sakalas 2022”. Tiek šviesiu, tiek tamsiu paros metu oro gynybininkai vykdė oro gynybos užduotis bei sąveiką su Lietuvos ir sąjungininkų padaliniais Radviliškio ir Šiaulių rajonuose bei Šiaulių mieste. Pratybų metu Lietuvos ir sąjungininkų kariai planavo, vykdė oro gynybos operacijas, įskaitant kovinį patruliavimą, mūšio valdymą ir kuro papildymą ore, taip pat treniravosi oro operacijų centre, kuriame vyko oro erdvės kontrolė, pasitelkiant Karinių oro pajėgų ir sąjungininkų oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemas, iš ten koordinavo operacijas su pozicijose išsidėsčiusiais oro gynybininkais bei orlaiviais.

„Esu dėkingas visiems kariams ir vadams už tokį įsitraukimą ir atsidavimą – neabejoju, kad šių pratybų metu parodėte geriausią rezultatą. Tikiuosi, kad kiekvienas išmokote kažką naujo, praplėtėte savo akiratį ir dar labiau patobulėjote tiek individualiame, tiek kolektyviniame rengime“, – uždarymo metu dėkojo Karinių oro pajėgų vadas plk. Dainius Guzas.

Karinių oro pajėgų pratybose dalyvavo Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force, JEF), Baltijos oro policijos misiją vykdantys Belgijos, Čekijos, Ispanijos, Prancūzijos kariai ir orlaiviai, Jungtinių Amerikos Valstijų Jūrų pėstininkų korpuso kariai, Karinių oro pajėgų štabo, Aviacijos bazės, Oro gynybos bataliono, Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos, Ginkluotės ir technikos remonto depo, taip pat Karo policijos, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai.

Vykusių pratybų „ Budrus sakalas 2022“ metu naudoti trumpojo nuotolio raketiniai oro gynybos kompleksai RBS70 ir GROM, apžvalgos radarai „Giraffe MkIV“ ir „Sentinel“ bei vidutinio nuotolio oro gynybos sistema – NASAMS. Pratybose dalyvę JAV jūrų pėstininkų korpuso kariai naudojo Lietuvoje dislokuotą multifunkcinį oro operacijų valdymo centrą kartu su antžeminiu radaru. JEF priklausantys naikintuvai „EF-2000“ ir kuro papildymo ore orlaivis „Voyager“ skrydžius vykdė iš Jungtinės Karalystės.

Didinant Jungtinės Karalystės vadovaujamų JEF įsitraukimą Baltijos regione bei sąveiką su NATO pajėgomis gegužės 2 dieną pirmą kartą Lietuvoje dislokuotas Nuolatinis jungtinių pajėgų štabas (angl. The Standing Joint Force HQ, SJFHQ), kurio dalis karininkų tai pat dalyvaus pratybose „Budrus sakalas 2022“. JEF yra aukštos parengties, daugiau kaip 10 tūkst. karių daugiašalis junginys, įkurtas 2015 m. ir sudarytas iš dešimties Europos valstybių partnerių (Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Švedija, Suomija ir Jungtinė Karalystė) skiriamų jūrų, oro, sausumos pajėgų. Šios pajėgos skirtos reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų, pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis, vykdomomis su Europos Sąjungos, NATO ir Jungtinių Tautų mandatu.

KOP informacija ir nuotraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close