5 svarbūs dalykai: ką reikia žinoti vaikus auginančioms ir dirbančioms šeimoms

Kiekvienas iš mūsų gyvenime kartais susiduriame su situacijomis, kai sunku suderinti įsipareigojimus šeimai ir darbdaviui. Įsipareigojimų šeimai turintys darbuotojai turi teisę pasinaudoti tam tikromis papildomomis garantijomis, o darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad išsamią informaciją apie galimybes derinti įsipareigojimus šeimai ir darbui galima rasti interneto svetainėje www.seimairdarbas.lt . Čia pateikiama informacija apie kasmetines ir papildomas atostogas, papildomas laisvas dienas, garantijas ir lengvatas turintiems vaikų ar slaugantiems artimuosius, nuotolinį ir patogesnį darbo laiką, darbo sutarties nutraukimą ir kt.

PAPILDOMOS GARANTIJOS. Įsipareigojimų šeimai turintys darbuotojai turi teisę pasinaudoti tam tikromis papildomomis garantijomis, kurios padeda ne tik daugiau laiko skirti šeimai, bet ir pailsėti. Pavyzdžiui, Darbo kodeksas reglamentuoja teisę į nemokamą laisvą laiką šeimos poreikiams, ne visą darbo laiką, nuotolinį darbą, lankstų ir individualų darbo laiko režimą, darbo sutarčių įvairovę, pavyzdžiui, darbo vietos dalijimosi darbo sutartį. Darbuotojams, kurie vieni augina vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, suteikiamos 25 darbo dienų kasmetinės atostogos.

Prioritetą pasirinkti kasmetinių atostogų laiką gali nėščiosios ir darbuotojai, auginantys bent vieną vaiką iki 14 metų, auginantys neįgalų vaiką, auginantys du ir daugiau vaikų, slaugantys sergantį šeimos narį.
 
POILSIO DIENA. Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį – taip vadinamas mamadienis ar tėvadienis, o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų – dvi dienos per mėnesį, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

 
LAISVAS LAIKAS. Darbuotojas turi teisę į nemokamą laisvą laiką šeimos poreikiams. Darbo dienos metu jis gali prašyti darbdavio suteikti laisvo laiko asmeniniams poreikiams tenkinti, pavyzdžiui, dalyvauti vaiko šventėje, nuvesti vaiką pas gydytoją.

 
LANKSTUS DARBAS. Jeigu mažus vaikus auginantys darbuotojai, nėščios ar krūtimi maitinančios, slaugantys artimą žmogų ar turintys negalią darbuotojai prašo dirbti ne visą darbo laiką, darbdavys privalo tai leisti. 

Prašymas dirbti nuotoliniu būdu bent penktadalį viso darbo laiko turi būti patenkinamas, jeigu dėl to į darbdavį kreipiasi nėščia, neseniai pagimdžiusiai ar krūtimi maitinanti darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vienas auginantis vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. Išskyrus atvejus, kai darbdavys įrodo, kad dėl gamybinio būtinumo ar darbo organizavimo ypatumų tai yra neįmanoma. 
 
DARBO SUTARTIS. Nutraukiant darbo sutartį darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, įspėjimo terminai trigubinami auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. O darbo sutartis darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės negali būti nutraukta su darbuotojais, auginančiais vaiką iki 3 metų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close