Vaistininkas rekomenduoja imunitetui naudingą žaidimą: kuo daugiau ragaukite

Neretai tik prasidėjus virusinių ligų sezonui susirūpiname savo imunitetu, o vasarą šiek tiek atsipalaiduojame. Vis dėlto vaistininkai pataria ir vasarą nepamiršti imuniteto ir pasirūpinti, kad organizmui netrūktų būtinų vitaminų ir mikroelementų. Kokių medžiagų galime gauti iš sodo ir daržo gėrybių, o kada gali prireikti ir maisto papildų?

„Visavertė ir subalansuota mityba – stipraus imuniteto pagrindas, tačiau šiuolaikiniam žmogui retai pavyksta pasirūpinti, kad lėkštėje atsidurtų pakankamai ir įvairių šviežių vaisių bei daržovių, mėsos ir žuvies produktų. Deja, bet tyrimai rodo, kad net ir vasarą sunku sutikti tų, kurių mityba yra be priekaištų“, – sako internetinės „Mano vaistinės“ vaistininkas Tautvydas Endriukaitis.

Iš tiesų, šiltasis sezonas neretai kupinas iššūkių mūsų imuninei sistemai – daugiau judame, prakaituojame, o kartu ir netenkame svarbių mineralų, kurie atsakingi už normalios organizmo veiklos palaikymą. Dažniausiai tai – kalis, palaikantis raumenų, nervų sistemos veiklą ir kraujospūdį, magnis, padedantis palaikyti normalią elektrolitų pusiausvyrą, energijos apykaitą, raumenų veiklą ir kalcis, reikalingas normaliai kaulų būklei ir raumenų veiklai palaikyti.

Pasak vaistininko, dažno organizmui gali trūkti ir tirpių vandenyje vitaminų, kurie nėra kaupiami organizme, pavyzdžiui, vitamino C, P, B grupės vitaminų, biotino. „Jų ne tik nekaupiame, bet taip pat perteklių greitai pašaliname, todėl rekomenduojamą paros normą svarbu pasiekti kiekvieną dieną. Jie gali būti svarbūs įprastai organizmo veiklai, pavyzdžiui, vitaminas C ne tik palaiko imunitetą, bet ir padeda įsisavinti geležį, taip pat yra stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais“, – naudas įvardija specialistas.

Jau minėta geležis taip pat yra dažna medžiaga, kurios pakankamai negauname su maistu. Ypač atkreipti dėmesį turėtų valgantys mažai raudonos mėsos, tokiu atveju rekomenduojama profilaktiškai ją vartoti papildomai. Vaistininkas rekomenduoja rinktis inovatyvius geležies papildus, pavyzdžiui, mikrogranuliuotą geležį, kuri dėl savo unikalios technologijos atsipalaiduoja palaipsniui, yra efektyviai pasisavinama ir nedirgina virškinimo sistemos, todėl tokio papildo nebūtina derinti su valgymo įpročiais, jį galima vartoti nevalgius.

Vasaros tikslas – ragauti kuo daugiau

Neretai galvojama, kad vaikams vasarą nepritrūksta vitaminų, tačiau vaistininkas įspėja: atkreipkite dėmesį, ką jie valgo – ledus ar braškes.

„Vitaminų, esančių daržovėse ir vaisiuose gauname tada, kai juos valgome. Tyrimai rodo, kad lietuviai nesuvalgo rekomenduojamos daržovių normos, o ypač vaikai, kurie vietoj vaisių ar daržovių, mieliau renkasi saldainius, ledus ar kitus skanėstus. Vis daugiau vaikų nemėgsta ir mėsos, todėl jie ištisus metus negauna gyvūninės kilmės maiste esančių vitaminų“, – paaiškina T. Endriukaitis.

Nors vaikai ypač mėgsta įvairius guminukų pavidalo vitaminus, vaistininkas įspėja atkreipti dėmesį ne tik į skonį, kvapą ir patrauklią formą, bet ir kokybišką sudėtį. Apie vitaminus galite pasikonsultuoti su „Mano vaistinės“ farmacijos specialistais telefonu, jie padės įvertinti ar pasirinktuose maisto papilduose dažiklių, skonio stipriklių ir kvapiklių nėra daugiau už naudingas medžiagas.

Vaistininkas T. Endriukaitis sako, kad norintys papildyti organizmą įvairiais vitaminais ir mineralais per vasarą turėtų paragauti kuo įvairesnių sezoninių gėrybių. Tai galite paversti netgi smagiu žaidimu – kartu su šeimos nariais pasižymėkite, kokių skirtingų vaisių ir daržovių ragavote ir nugalėtojui įsteikite simbolinį prizą – tai motyvuos vaikus neatsisakyti to, ką įprastai palikdavo lėkštėje, o kartu galbūt padės atrasti naujų mėgstamų vaisių ir daržovių.

Vaistininkas dalinasi pagrindinių vitaminų ir mineralų šaltiniais:

  • Vitaminas A – morkos, saldžiosios bulvės, lapinės žaliosios daržovės (špinatai, kopūstai, gražgarstės).
  • Vitamino E – kopūstai, augaliniai aliejai, riešutai, tamsūs lapiniai žalumynai, moliūgai.
  • Kalis – citrusiniai vaisiai, moliūgai, bulvės, burokėliai, ropės, pastarnokai, lapiniai kopūstai, pankoliai.
  • Vitaminas C – saldžiosios paprikos, juodieji serbentai, lapiniai kopūstai, brokoliai, kiviai, apelsinai, citrinos, braškės.
  • Vitaminas K – lapinės daržovės, brokoliai, pienas, kiaušiniai.
  • Magnis – špinatai, brokoliai, įvairios sėklos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close