Diskusija „KLAUSYTI IR KALBĖTI“

Gegužės 4 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko diskusija „Klausytis ir kalbėtis“. Diskusijoje dalyvavo Prienų Kristaus Apsireiškimo parapijos klebonas, kun. teol. lic. Vaidotas Labašauskas, kuris kreipdamasis į bibliotekoje susirinkusią auditoriją sakė, kad Popiežius Pranciškus dar 2021 m. yra pakvietęs visus dalyvauti nuotykyje – leistis į sinodinį kelią, diskutuoti ir apmąstyti, kaip sekasi tikinčiųjų bendruomenei kartu gyventi ir keliauti šiuolaikiniame laike? Aptarti, kokia bažnyčios misija šiuolaikiniame pasaulyje? Kaip sekasi liudyti tikėjimo grožį? Sinodas yra susirinkimas, kuriame kiekvienas gali dalintis savo mintimis, įžvalgomis. Čia kiekvieno balsas yra svarbus. Ir visai nesvarbu, ar tai uolus katalikas, ar prijaučiantis, ar išvis netikintis. Čia kiekvienas išgirstamas, nes tai keliavimas drauge kalbantis ir įsiklausant.

Diskusijos metu nuoširdus pokalbis, dalijimasis mintimis bei įžvalgomis vyko apie tai, kad kalba yra galingas įrankis, tik reikia mokėti juo naudotis. Šis įrankis gali trukdyti arba padėti. Žmogus gali kalbėti ir be žodžių, nes kūno kalba taip pat yra labai svarbi ir perduodanti daug informacijos. Klausymasis nėra vien tik garso suvokimas, todėl dažnai net ir žmogui, turinčiam tobulą klausą, nepavyksta išgirsti kito, nes egzistuoja vidinis kurtumas. Žmonės bendraudami dažnai kalba kiekvienas sau, todėl vietoje dialogo vyksta monologas. Mokėti ne tik kalbėti, bet ir klausytis yra menas. Tai dalykai, kurių iš tiesų reikia mokytis. Jeigu kiekvienas išmoktų klausytis, būtų lengviau priimti kitus ir nuoširdžiai bendrauti ne tik su vienminčiais, bet ir su kitaip manančiais. O kai žmogus išmoksta nuoširdžiai bendrauti su kitais, jis jaučia pasitenkinimą, tampa sėkmingesnis, artimesnis, nes užsimezga gilesni ryšiai.

Šioje mokymosi klausytis ir kalbėti kelionėje Klebonas, kun. teol. lic. buvo puikus gidas: jis kiekvieną vedė savęs pažinimo ir saviugdos keliu, kėlė klausimus, ar mokame kalbėti, ar mokame bendrauti? Ar mokame ir norime išgirsti bei klausytis, ką sako kiti? Visus, susirinkusius bibliotekoje praleisti prasmingą popietę, Kunigas įkvėpė geriems tikslams ir kilniems darbams, stengėsi visus suburti ir pasidalinti savo vidine šviesa.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close