Seimas pritarė: nuo metų vidurio didės pensijos

Jau liepos mėnesį senjorus pasieks didesnės socialinio draudimo bei valstybines pensijos – Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui jas didinti nuo šių metų birželio 1 dienos. Tikimasi, kad tai sušvelnins augančių kainų ir paslaugų poveikį labiausiai socialiai pažeidžiamiems žmonėms.

Siekiame apsaugoti pažeidžiamiausias visuomenės grupes, kai dėl Rusijos karinės agresijos rinkose sparčiai kyla energijos išteklių ir maisto kainos, o ateities tendencijos yra sunkiai prognozuojamos. Šiandien ypač svarbu apsaugoti sunkiausiai besiverčiančių šalies gyventojų pajamas, tačiau nepažeidžiant dabar galiojančios tvarios pensijų indeksavimo sistemos. Tikiu, kad nuo birželio 1 padidintos pensijos padės Lietuvos pagyvenusiems žmonėms įveikti sudėtingą kainų kilimo laikotarpį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Nuo 2022 metų vidurio vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija pasieks apie 482 eurus (padidės apie 22 eurais), o turint būtinąjį stažą – 510 eurų (padidės apie 25 eurais). Vidutinės netekto darbingumo socialinio draudimo pensijos, priklausomai nuo asmenims netekto darbingumo lygio, papildomai didės nuo 10 iki 21 euro. Socialinio draudimo bazinė pensija sieks 225,84 Eur, o pensijų apskaitos vieneto vertė – 4,94 Eur.

Nuo vasaros karių ir pareigūnų valstybinės pensijos padidės 5 proc. Dešimtadaliu ūgtels pirmojo ir antrojo laipsnių pensijos, tiek pat procentų didės ir mokslininkų bei nukentėjusių asmenų pensijos.

KADA DIDESNĖS PENSIJOS PASIEKS ŽMONES?

Ir socialinio draudimo pensijos, ir valstybinės pensijos bus pradėtos indeksuoti jas mokant už birželio mėnesį. Didesnės socialinio draudimo pensijos bus pradėtos mokėti ne vėliau kaip 2022 m. liepos mėnesį išmokant kartu nepriemoką, jeigu tokia susidarys. Didesnės valstybinės pensijos taip pat būtų pradėtos mokėti 2022 m. liepos mėnesį.

Įvertinus socialinio draudimo pensijų gavėjų skaičiaus pokyčius, šių pensijų papildomam indeksavimui papildomai reikės apie 53 mln. eurų „Sodros“ biudžeto ir 52,4 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Papildomam valstybinių pensijų indeksavimui prireiks beveik 5 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close