Būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo daugiau šalies gyventojų, tai leido jiems sutaupyti 22 mln. eurų

Sunkiau besiverčiantys šalies gyventojai ir net gaunantys vidutines pajamas galėjo pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas yra šildomas. Per pirmuosius tris šių metų mėnesius būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo apie 5,5 proc. visų šalies gyventojų, t. y. vidutiniškai 152,9 tūkst. žmonių per mėnesį. Pernai tuo pačiu metu kompensacijas gavo apie 95 tūkst. žmonių (3,4 proc. šalies gyventojų).

„Šiemet žymiai daugiau žmonių galėjo kreiptis dėl būsto šildymo kompensacijų ir jomis pasinaudojo, nes praplėtėme gavėjų ratą. Tai leido šalies gyventojams sutaupyti 22 mln. eurų. Vis dar galite suskubti ir pateikti prašymą dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijos, nes ji gali būti grąžinama už 2 praėjusius mėnesius“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.   

Nuo 2022 m. vidurio padidinus valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį iki 147 Eur (dabar yra 129 Eur), kitą šildymo sezoną kompensacijų už šildymą gavėjų ratas prasiplės dar maždaug penktadaliu (21 proc.). 

Dar viena labai svarbi žinia yra ta, kad siūloma iki 2024 m. balandžio 30 d.  pratęsti terminą, kai, skiriant piniginę socialinę paramą, nevertinamas nuosavybės teise turimas asmenų turtas. Kylant energetinių išteklių kainoms, auga gyventojų išlaidos būsto šildymui, todėl tikimasi, kad šis palengvinimas sumažins finansinę naštą nepasiturintiems gyventojams.

SVARBU. Apskaičiuojant pajamas būsto šildymo išlaidų kompensacijai, neįskaitytina darbo užmokesčio, nedarbo socialinio draudimo išmokos dalis (priklausomai nuo šeimos sudėties – nuo 20 iki 40 proc.), išmoka vaikui (vaiko pinigai).

Būsto šildymo išlaidų kompensacijos šalies savivaldybėse

Savivaldybių pateiktais statistiniais duomenimis, palyginus 2021 m. I ketv. ir 2022 m. I ketv., būsto šildymo kompensacijų gavėjų padaugėjo apie 61 proc.  

Per 2022 m. I ketv. 22 mln. eurų – tiek būsto šildymo išlaidų kompensacijos leido šalies gyventojams sutaupyti. Palyginimui, per visus 2021 m. šioms kompensacijoms išlaidos sudarė apie 20 mln. eurų. 

Daugiausiai gyventojų, gaunančių būsto šildymo išlaidų ir išlaidų vandeniui kompensacijas, yra Visagino m. – 18 proc., Akmenės r. – 13 proc., Biržų r. – 12 proc., Druskininkų, Birštono bei Anykščių r. savivaldybėse – beveik 12 proc.  

Mažiausiai gaunančių kompensacijas gyvena Kazlų Rūdos ir Alytaus r. savivaldybėse – vos po 1 proc., Šilalės r. ir Klaipėdos r. savivaldybėse – po 1,5 proc., Rietavo savivaldybėje – 2 proc.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close