Paprasti būdai nudažyti rudus kiaušinius: naudokite prieskonius ir arbatžoles

Gamtoje egzistuoja paletė gražių ir ryškių spalvų, todėl marginant kiaušinius reikėtų nepamiršti natūralių dažų, kuriuos pasigaminti galima iš svogūnų lukštų, burokėlių, kopūstų, netgi prieskonių. Be to, natūralius dažus namuose paruošti labai paprasta, tam prireiks vos kelių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš Velykas šokteli ne tik kiaušinių, bet ir įvairiausių jiems dekoruoti skirtų priemonių ar šventinių suvenyrų pardavimai.

Gaunamos sodrios, žemiškos spalvos

„Prieš Velykas išauga ne tik tradicinių vištų, bet ir putpelių kiaušinių pardavimai. Taip pat pastebimas padidėjęs susidomėjimas įvairiomis šventinėmis dekoracijomis, kiaušinių dažais, natūraliam dažymui jau paruoštais svogūnų lukštais, kurių įtraukiame į prekių asortimentą prieš Velykas. Pastebime, kad pirkėjai šventinį stalą linkę papuošti ir gurmaniškais maisto produktais: sūriais, kumpiais, užtepėlėmis“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad natūraliais dažais paprastai galima nudažyti ir rudo lukšto kiaušinius.

„Dažant kiaušinius rudais lukštais gaunamos gilios, žemiškos spalvos. Natūralių kiaušinių dažų gamybai reikia vos kelių ingredientų ir kelių valandų laiko. Pirmiausia reikia sugalvoti, kokiomis spalvomis norėtumėte išmarginti kiaušinius, tuomet pasirinkti tam tikrus ingredientus, kurie suteiks norimus atspalvius. Pavyzdžiui, mėlyną atspalvį galima gauti iš dažų, kuriems pagaminti naudojamas mėlynasis kopūstas, rožinę spalvą galima gauti iš burokėlių, oranžinę ar rudą – iš svogūnų lukštų“, – sako V. Juodkazienė.

Dažome kiaušinius

Prieš dažant kiaušinius reikėtų išvirti: vištos kiaušiniai kietai išverda per 8–10 minučių, o putpelių per 1–2 minutę. Dar viena gudrybė, padėsianti ryškiau nudažyti rudo lukšto kiaušinius, – actas. Norint, kad rudi kiaušiniai prieš dažymą įgautų kiek šviesesnę spalvą – prieš merkiant į dažus, juos reikėtų kelias minutes pamirkyti baltajame acte, mat jis iš karto sušvelnins rudą kaušinio lukšto spalvą ir kiaušiniai nusidažys kur kas paprasčiau. Kai kiaušiniai paruošti – reikia imtis dažų gamybos.

„Natūraliais dažais nudažyti kiaušiniai – linkę išblukti, todėl juos dažyti geriausia Velykų išvakarėse. Nudažytus kiaušinius reikėtų atsargiai nusausinti popieriniais rankšluosčiais, o kad spalva liktų ryški ir blizganti – baigus dažyti kiaušinius galima patepti aliejumi“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi natūralių dažų receptais.

Mėlynai spalvai reikės: 1 supjaustyto raudonojo kopūsto, 1 l vandens , 2–3 v. š. acto. Rožinei: 5 supjaustytų burokėlių, 1 l vandens, 2–3 v. š. acto. Geltonai: 1 v. š. ciberžolės miltelių, 1 litro vandens, 2–3 v. š. acto. Žaliai spalvai: 500 g šviežių špinatų, 1 litro vandens, 2–3 v. š. acto, o violetinei: 3 v. š. vaisinės arbatos ir mėlynosios balnapupės žiedų mišinio, 1 litro vandens, 2–3 v. š. acto.

O, pavyzdžiui, norint gauti oranžinę spalvą – reikėtų nulupti maždaug 2 kilogramus svogūnų arba įsigyti jau nuluptų svogūnų lukštų. Tuomet puode reikėtų užvirti 1 litrą vandens, įdėti 2–3 v. š. acto ir viską pavirti, kol vanduo įgaus norimą atspalvį. Taip pat galima svogūnų lukštais apsukti kiaušinius, įsukti juos į marlės gabalėlį, apvynioti siūlu ir išvirti.

Tuo pačiu principu reikėtų gaminti ir kitų atspalvių dažus. Tereikia kaitinti ingredientus vandenyje, kol jis nusidažys atitinkama spalva. Virtus kiaušinius reikėtų sudėti į karštus dažus ir laikyti, kol jie įgaus norimą atspalvį. Dažuose kiaušinius galima palikti ir apie pusvalandį, jeigu norite dar ryškesnės spalvos – kelias valandas. Actas palengvina spalvos pasisavinimą, todėl į dažus vertėtų įmaišyti ir jo – maždaug 2–3 valgomuosius šaukštus. Norint dar didesnio efekto – nudažytus kiaušinius galima perbraukti į bronzinius dažus panardintu teptuku – taip gausite sendintą efektą, jeigu norite ryškiau – kiaušinius galite pavolioti blizgučiuose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close